УКР РУС

Ренесанс "Ліверпуля". Підсумки 23 туру АПЛ

2 лютого 2012 Читать на русском

Перемоги у кубкових турнірах стали еліксиром для Короля Кенні.

"Пока враг изучает наши карты, мы меняем ландшафт, причем вручную. Враг теряется на незнакомой местности и переходит в полную небоеспособность. В этом смысл. В этом наша стратегия" (прапорщик Козаков із фільму "ДМБ")

А вони досі тримаються! Чимало скептиків пророкували "Ліверпулю" цілковитий провал на складному відрізку турнірної дистанції, куди вплелися Кубок Англії і Кубок Ліги. Чого ж іще можна було очікувати від нестабільної команди, яка не те що губить очки з аутсайдерами, а й поступається їм? Відсутність Суареса, імпотенція Керрола, прямолінійність півзахисту - це лише нагнітало похмуру атмосферу довкола "Ліверпуля". Та ось впав бастіон "Ман Сіті", розвалився оборонний мур "МЮ", врешті оскаженілі "вовки" з Вулверхемптона також спасували...У підсумку Мерсисайд їде на "Вемблі", щоб дати вирішальний бій за Кубок Ліги. Мерсисайд продовжує претендувати на Кубок Англії. Мерсисайд, врешті, на путівку в Лігу чемпіонів приберіг непогані шанси, адже суперники "червоних" також не можуть похизуватися стабільністю.

Що ж змінилося в цьому механізмі, який полюбляв давати збій? Якщо кардинально - то нічого. Ті ж обличчя, та ж тактика. Але з'явилося щось таке, чого не спостерігалося вже давно - характер, сила волі, азарт. Відправним пунктом став повторний поєдинок Кубка Ліги з "Ман Сіті", а та ейфорія і енергетика, яка панувала над "Енфілдом" після фінального свистка, ще надовго закарбується в пам'яті футболістів "Ліверпуля" і підгодовуватиме їх необхідною порцією "допінгу". Зокрема, вона магічним чином вплинула на Енді Керрола, який забив вперше з 29 жовтня минулого року. Цікава річ: на "Молінью" відзначилися усі три форварди Далгліша - унікальний випадок! І це на фоні того, що в наступному матчі зможе зіграти Луїс Суарес, а, отже, доведеться під нього підлаштовуватись тим гравцям, хто вже звик до відсутності уругвайця.

Приємне по собі враження залишив і "Тоттенхем". У матчі з "Віганом" "шпори" задекларували прагнення боротися за чемпіонський титул до кінця. Тим паче, приємні новини надійшли з Ліверпуля, де "Ман Сіті" вчергове поступився. Дистанція між втікачем і переслідувачем знову скоротилася до 5 очок і вже не має вигляд катастрофічної, зважаючи, що "містян" лихоманить...Наскільки ж регулярно змінюється тут взаємовідношення сил! Сьогодні ти посипаєш голову попелом, а завтра вже на коні. До речі, якщо трансфер Бейла в "Барселону" таки б відбувся, прощання з "Вайт Харт Лейн" видалося б на славу. Гаррет вистрелив дублем і, схоже, перебуває зараз на піку своєї форми. Автору цих рядків незрозуміло лише одне - навіщо було запрошувати під кінець трансферного вікна Луї Саа? Щоб той посів вакантне місце Романа Павлюченка на лаві запасних? Адже екс-форвард "Евертона" у цьому сезоні забив лише одного разу, більше запам'ятавшись стрільбою по "горобцях".

До речі, щодо "ірисок". Команді Мойєса можна і таки варто співати дифірамби не лише за перемогу над лідером чемпіонату, а, насамперед, за продумані дії під час трансферного віконця. "Евертон" позбувся баласту - Білялетдінова і Саа, отримавши за росіянина ще й кілька "лимончиків". Натомість серед новобранців особливу увагу привертає форвард Нікіца Єлавіч - хорват із "Глазго Рейнджерс", який лідирував у бомбардирських перегонах шотландської Прем'єр-ліги. А екс-манкуніанець Гібсон у центрі поля - це взагалі пісня! В першому ж матчі за нову команду забити у ворота принципових суперників "МЮ" - до кращого дебюту додуматися годі.

Конкуренцію "Евертону" щодо успішності свіжих трансферів може скласти хіба що КПР. "Обручі", яким будь що потрібно рятуватися із небезпечної зони у турнірній таблиці, і в яких, на щастя, водяться грошенята, залучили до своїх лав одразу кількох відомих футболістів. Насамперед мова йде про Джібріля Сіссе. А як вам ідол "Крейвен Котедж" Боббі Замора? А Тає Тайво? А Недум Онуоха? З таким складом опускатися в Чемпіоншип навіть соромно якось. З іншого боку, якщо команда Марка Х'юза буде настільки впертою, як на "Вілла Парку", то пролонгація їх перебування серед еліти практично гарантована. Зокрема, Джібріль Сіссе вже з перших хвилин матчу почав відпрацьовувати витрачені на нього гроші. Як тут не згадати, що півроку тому він в аналогічний спосіб дебютував за "Лаціо". До того ж, та гра з "Міланом" також закінчилася нічиєю - 2:2. Що було потім, ви всі чудово пам'ятаєте - у Серії А француз більше ні разу не забив.

Схоже, новий виток кризи спіткав лондонський "Арсенал". "Канонірам" не вдається перемогти у четвертому матчі поспіль (одна нічия, три поразки), тож не дивина, що парубків Венгера обійшов не лише "Ньюкасл", а й "Ліверпуль". Цього разу у гуннерів виникли серйозні проблеми з обороною "Болтона", яка після відходу Гарі Кехілла, таке враження, стала лише монолітнішою. Не кращі справи і в "Челсі". В останніх восьми матчах чемпіонату "аристократи" перемагали лише двічі. Чергова нічия спіткала їх в Уельсі, до того ж, там взагалі пахло поразкою, і якщо б не героїзм Босінгви, возвеличували б ми зараз "Суонсі".

Натомість звання команди туру личить вручити не лише "Евертону", а й "Сандерленду". Команда Мартіна О'Ніла створила безліч загадок для Пола Ламберта і його "Норвіча". Настільки дошкульно "канарок" били по крилах лише одного разу - на "Сіті оф Манчестер". Тоді це зробила команда зірок, яких в "Сандерленді" банально немає. Який напрошується висновок? Золоті мізки О'Ніла на шляху до створення з "чорних котів" команди-зірки. А швидкі та результативні контратаки стають візитною карткою цього колективу. Зараз "Сандерленд" досягнув приблизного такого ж рівня, що й у минулому сезоні під керівництвом Стіва Брюса. На початку весни, якщо не зраджує пам'ять, тодішній "Сандерленд" помітно здав позиції. Сучасний зразок "котів" на такий "демарш", схоже, просто не здатний.

Наостанок - про справи аутсайдерів. Звітний тур виявився для них неврожайним, адже з чотирьох команд сяким-таким пунктом розжився лише "Болтон". І не скажеш, що у "Вулвз" чи "Вігана" були якісь особливі шанси на те, щоб уникнути поразки. Докоряти собі може хіба що "Блекберн". Команда Стіва Кіна зіграла з "Ньюкаслом" нарівні, однак дурнуватий рикошет імені Скота Данна і нереалізований Девідом Данном пенальті подарували три очки "сорокам". Що ж, настав час здмухнути в наступному турі пилюку зі слів "героїзм" і "подвиг". Хоч вони й "волоцюги", ці риси натури для них не чужі.

Олег Бабій