УКР РУС

Рекордсмен Суарес і ще десять топ-бомбардирів АПЛ останнього десятиліття

24 грудня 2013 Читать на русском

Ширер, Анрі, Дрогба. Ці та інші голеадори творили ратні подвиги на англійських полях, проте форвард "Ліверпуля" перевершив їх усіх.

Суботній матч "Ліверпуля" з "Кардіффом". Валлійці під градом атак господарів відбиваються ледь не всією командою. Але там, у перших рядах "червоних" маневрує Суарес, тож у повітрі густо витає запах неминучого голу. Дійсно! М'яке накидання від Хендерсона на лінію штрафного майданчика. Там Суарес. На нього, щоб заблокувати прохід, вибігають гуртом. В уругвайця залишається по суті єдиний правильний, але водночас і дуже складний варіант - спіймати м'яч на ногу у повітрі, пробивши в дотик, що він і робить. Удар вдається просто бездоганний - смугастому задано дещо вигнуту траекторію точнісінько в сітку.

Минає рівно двадцять хвилин. М'яч потрапляє у магічні ноги Луїса на куті штрафного майданчика. На роздуми вже звично - 0,1 секунди. Суарес вирішує закрутити сферу під дальню стійку. Куля, наче в заповільненому повторі, розпочинає свій хитромудрий політ саме туди, де й слід. Автор цих рядків ще встигає поміркувати, що м'яч таки увійде в площину і генеральна інтрига полягає в тому, чи зможе до нього дотягнутися Девід Маршал. Не зміг. "Енфілд" - в екстазі, мільйони телеглядачів, незалежно від клубних симпатій, - в екстазі. Це той випадок, коли талант виконавця сягає зеніту синхронно з багатьма іншими чинниками, зокрема і персональним фартом, тож не скинути капелюха, не зааплодувати щиро - безнадійна лукавість.

Луїс Суарес вже зараз увійшов в історію Прем'єр-ліги завдяки неймовірному коефіцієнту забитих м'ячів. Нагадаємо, що у гру уругваєць повернувся лише 29 вересня, коли за спиною були понад чотири тижні нового чемпіонату. Однак з того часу вже встиг зробити п'ять дублів, хет-трик і покер - в сумі 19 м'ячів у 12 іграх. Вберегтися від уругвайського Зубастика зуміли лише "Ньюкасл", "Арсенал" і "Халл Сіті". Тож коли м'яч після невдалого пострілу Суареса йде повз рамку - у це віриться не одразу. Прогрес "Ліверпуля" напряму пов'язаний із фантастичною грою Луїса. Відтак, старі образи забуто - сторони уклали новий контракт, форварду довірили капітанську пов'язку, поки в лазареті Джеррард, і той блискуче виконує обов'язки офіційного вожака команди Роджерса.

Невідомо, чи довго триматиме ліверпульська ідилія. Однак страйкерські подвиги Ель Пістолето підштовхнули "Футбол 24" до занурення в історію останніх десяти сезонів АПЛ. Ми дослідили, хто вів перед у бомбардирських перегонах після 17 турів, наскільки їх здобуток відрізнявся від показника Суареса, ну і як часто такий проміжний лідер здобував титул найкращого снайпера сезону.

Сезон 2003/04

Лідер після 17 турів: Алан Ширер ("Ньюкасл") - 15 м'ячів

Показник за сезон: 22 м'ячі

Бомбардир сезону: Тьєрі Анрі ("Арсенал") - 30 м'ячів

Знаменитий ветеран бомбардирського цеху розпочав сезон з неймовірним запалом. Одразу п'ять "дублів" дозволили Ширеру очолювати пелетон. На п'яти йому наступали Руд ван Ністелрой ("МЮ") - 13 голів, а також Тьєрі Анрі та Луї Саа ("Фулхем"), які мали в активі по 10 м'ячів. Однак Алан не розрахував сил на всю дистанцію, тож в наступних іграх спромігся лише на 7 "банок" і посів у підсумковому заліку друге місце. Його випередив головний "канонір" Лондона, який на вирішальному відрізку дистанції забивав, наче з кулемета. "Арсенал", до слова, у тому сезоні здобув чемпіонський титул, не програвши жодного (!!!) матчу.

Сезон 2004/05

Лідер після 17 турів: Тьєрі Анрі ("Арсенал") - 15 м'ячів

Показник за сезон: 25 м'ячів

Бомбардир сезону: Тьєрі Анрі - 25 м'ячів

Французові без труднощів вдалося захистити титул бомбардира №1. Вже після 17 турів було зрозуміло: якщо не трапиться форс-мажору, Анрі доведе справу до логічного завершення, адже його переслідувачі безнадійно відставали - одноклубник Робер Пірес забив лише 9 м'ячів (14 за увесь сезон) та молодий Енді Джонсон ("Крістал Пелас") - 8.

Сезон 2005/06

Лідер після 17 турів: Руд ван Ністелрой ("МЮ") - 14 м'ячів

Показник за сезон: 21 м'яч

Бомбардир сезону: Тьєрі Анрі ("Арсенал") - 27 м'ячів

Неймовірний Тіті оформив своєрідний хет-трик, втретє поспіль опинившись на фініші найпершим. Хоча після 17 турів Анрі забив лише вісім разів. Чи ризикнули б ви на нього поставити, зважаючи на стартовий спурт ван Ністелроя? У другому колі, одначе, голландець забивав значно рідше, а тому став лише другим.

Сезон 2006/07

Лідер після 17 турів: Дідьє Дрогба ("Челсі") - Вейн Руні ("МЮ") - Кевін Дойл ("Редінг") - по 8 м'ячів

Показник за сезон: 20 м'ячів - 14 м'ячів - 13 м'ячів

Бомбардир сезону: Дідьє Дрогба - 20 м'ячів

Провідні бомбардири першості надзвичайно важко входили у сезон, забиваючи лише на "великі свята". Тому після конкретного проміжку дистанції на першій сходинці сформувався тріумвірат. І якщо Дрогбу чи Руні звично було тут бачити, то Дойл став приємним відкриттям. Прикро, що форвард збірної Ірландії не зумів втримати темп і згодом опустився аж на сьоме місце голеадорського реєстру. Небагато забив у другому колі і Руні. Лише івуарійському бомберу "Челсі" вдалося наростити темп і довести лік м'ячів до двох десятків.

Сезон 2007/08

Лідер після 17 турів: Кріштіану Роналду ("МЮ") - Еммануель Адебайор ("Арсенал") - Якубу Айєгбені ("Евертон") - по 9 м'ячів

Показник за сезон: 31 м'яч - 24 м'ячі - 15 м'ячів

Бомбардир сезону: Кріштіану Роналду - 31 м'яч

Ситуація попереднього сезону повторилася! Перше коло (без двох турів) виявило одразу трьох рівних за гольовим набутком футболістів. Зате починаючи з 18 туру пішла неймовірна феєрія - особливо з боку молодого Роналду, який до 9 м'ячів додав ще 22. Емма Адебайор на фініші поділив друге місце з Фернадо Торресом - по 24 м'ячі. І лише в Айєгбені дещо збився приціл: з 15 м'ячами він розташувався на п'ятій сходинці разом з Бербатовим ("МЮ"), Роббі Кіном ("Тоттенхем") і Бенджаміном Мваруварі ("Портсмут"/"Ман Сіті").

Сезон 2008/09

Лідер після 17 турів: Ніколя Анелька ("Челсі") - 14 м'ячів

Показник за сезон: 19 м'ячів

Бомбардир сезону: Ніколя Анелька - 19 м'ячів

У новому сезоні бомбардири взяли творчу паузу. Лише Анелька після поневірянь "Фенербахче" і "Болтоном" забив одразу 14 "банок" за "Челсі" (зокрема, зробив хет-трик та два "дублі"). Це дозволило йому помітно розслабитися, тож француза ледь не наздогнав Роналду, який провів 18 м'ячів, хоча після 17 турів мав скромний здобуток у вісім влучних пострілів.

Сезон 2009/10

Лідер після 17 турів: Дідьє Дрогба ("Челсі") - Джермейн Дефо ("Тоттенхем") - по 13 м'ячів

Показник за сезон: 29 м'ячів - 18 м'ячів

Бомбардир сезону: Дідьє Дрогба - 29 м'ячів

Спекотно було наприкінці 2009-го. Ніздря до ніздрі прямували Дрогба і Дефо. На м'яч менше мав Руні, 11 голів забив Торрес. Особливо подивував Джермейн, який вистрелив хет-триком по "Халлу", а також оформив пента-трик в знаменитому матчі "Тоттенхема" і "Вігана" (9:1). Та згодом Дефо пригальмував, тоді як Дрогба розійшовся не на жарт. Власне, багато забивав не лише Дідьє - старалася вся команда. Тож після 38 турів "Челсі" гордо хизувався, перетнувши позначку у сто м'ячів. Якщо точніше, то лондонці забивали 103 рази. Браво!

Сезон 2010/11

Лідер після 17 турів: Дімітар Бербатов ("МЮ") - 13 м'ячів

Показник за сезон: 20 м'ячів

Бомбардир сезону: Дімітар Бербатов, Карлос Тевес ("Ман Сіті") - по 20 м'ячів

Болгарин непогано розпочав, оформивши дубль, хет-трик і пента-трик. До повного джентльменського набору, як бачимо, забракло лише покеру. На три м'ячі від Бербатова відставали Карлос Тевес, а також Енді Керрол, який тоді ще виступав за "Ньюкасл". Довести справу до пуття Дімітару не вдалося - він був змушений поділити лаври зі значно прудкішим аргентинцем, який час, що був після 17 туру, використав із більшою користю.

Сезон 2011/12

Лідер після 17 турів: Робін ван Персі ("Арсенал") - 16 м'ячів

Показник за сезон: 30 м'ячів

Бомбардир сезону: Робін ван Персі - 30 м'ячів

Ну а далі настала ера голландського бомбардира, який зміцнів на здоров'ї, тож отримав змогу зосередитися лише на улюбленій справі. Чотири дублі і резонансний хет-трик у ворота Петра Чеха - Робін ще в стартові 17 турів зробив рішучий крок до бомбардирського титулу. До честі Руні, Агуеро і Демба Ба, який тоді захищав кольори "Ньюкасла", вони намагалися не відставати від ван Персі. Та що тут вдієш, коли людина досягає позначки у 30 м'ячів?

Сезон 2012/13

Лідер після 17 турів: Робін ван Персі ("МЮ"), Мічу ("Суонсі") - по 12 м'ячів

Показник за сезон: 26 і 18

Бомбардир сезону: Робін ван Персі - 26 м'ячів

Перейшовши в "МЮ", ван Персі нажив собі немалу кількість ворогів, які всіляко бажали йому провалу в новому клубі. Але - дзузьки! Голландець захистив титул найкращого бомбардира, а також здобув омріяний чемпіонський титул. Упродовж певного проміжку часу конкуренцію Робіну намагався нав'язати Мігель Мічу, який сенсаційно розквітнув у "Суонсі" і оформив знаменитий "дубль" на "Емірейтс". Як це часто буває, в забігові на довгі дистанції сил форварду-каліфу забракло. У підсумковому реєстрі він опинився лише на п'ятому місці.

Підіб'ємо підсумки. Лише в двох випадках з десяти бомбардирам, які були найкращими після 17 турів, не вдавалося здобути титул "першого хлопця на селі". Зваживши ще й на те, що Суарес на конкретному етапі встановив найвищу планку за всі десять років (19 м'ячів), взявши до уваги його середню результативність, а також не найкращу форму конкурентів (особливо Руні та ван Персі) і травматичність Куна Агуеро, який відстає на 6 м'ячів, можемо впевнено стверджувати: шанси стати найкращим голеадором сезону у Луїса надзвичайно високі.

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87