УКР РУС

Рекорд Алдаїра для Де Россі і 700 для Тотті - нова дуель Риму і Турину. Анонс Серії А

25 березня 2014 Читать на русском

30 тур італійської першості відкривається важким випробуванням для її віце-лідера. "Рома" приймає "Торіно", який перервав вражаючу серію перемог "вовків".

Це було на стартовому відрізку нинішнього сезону. "Джаллороссі" взяли 10 перешкод поспіль і навіть кинули виклик іншим туринцям. "Ювентус", зрештою, смуту перетерпів, а потім зробив вирішальний чемпіонський ривок. А тоді, в 11-ій джорнаті, "Торо" скористався проблемами "Роми" (відсутність вожака Тотті), відтак Черчі приніс нічию. Тодішня гра була цілком компромісною, натомість сьогодні має бути інакше - хлопці Гарсії б'ється за дуже важливе друге місце, а основний раунд ЛЧ вже ближче і ближче. "Торіно" ж попри героїзми згаданого Алессіо (вихованець "джаллороссі") та його славного партнера по атаці Чіро Іммобіле в 5-ти турах позиції здав, вигравши лише на вихідних у "Ліворно". За очками на цьому відрізку команда Вентури переважає лише "Катанію".

137 зустріч суперників в історії: 54 рази сильнішими були римляни. 44 - туринці. Суто на "Олімпіко" 41 перемога господарів, 12 - "гранатових" гостей. До нічиєї в останній грі команд у команди Руді Гарсії було 5 очок переваги над "Юве", зараз - 14 (не враховуючи гру в запасі, яка потенційно зменшує відрив) відставання. Той матч ніби рубікон для "романістів". "Вовки" пропускають найменше в Серії  - 14, що на 5 менше, ніж у "Старої Синьйори". У господарів матчу-відкриття 30-ї джорнати також друга атака в сезоні, тут уже колектив Конте веде перед на 11 голів.

Сьогодні в захисті "Роми" відчутна проблема - не зіграє центрбек-бомбардир Мехді Бенатія, який за один сезон додав команді Гарсії міцності та стабільності в задній лінії. Йому на зміну вперше у римській кар'єрі вийде бразилець Рафаель Толої. Зате все гаразд в нападі. В останньому турі у Вероні Маттіа Дестро забив свій 8-ий гол в чемпіонаті, але чи вийде в основі найкращий бомбардир "Роми" в сезоні, це ще питання - конкуренція з Флоренці. Тоді як у "Торіно" Чіро Іммобіле, на чиєму рахунку голів удвічі більше, має зайняти позицію центрфорварда і стати основною загрозою для Моргана Де Санктіса.

Він віддав "Ромі" 22 роки. "Імператор" сьогодні проведе свою зустріч під номером 700 у жовто-червоній футболці. Великому Тотті вже 37. Крім Тотті, лише п'ятеро виконавці Кальчо брали позначку 700 матчів за клуб. Лідером є Паоло Мальдіні (902 матчі), далі йдуть Хав'єр Дзанетті (853), Джузеппе Бергомі (756), Франко Барезі (719) та Алессандро Дель П'єро (705).

Цікавий політичний курйоз напередодні сьогоднішнього матчу трапився з персоною Ческо: перед офіційним візитом Барака Обами до Риму дипломати вирішили створити фотопідбірку з президентом США у визначних місцях столиці Італії. Так-ось, Тотті випала честь "зустрітися" з Обамою ще до прильоту останнього в Рим. Шанують-цінують вожака і на цій лінії.

Ще кілька цікавих цифр. Шанс зіграти свій 330-ий поєдинок за "Рому" в Серії А має Даніеле Де Россі, який повертається після 3-матчевої дискваліфікації. Він зрівняється з показником легендарного бразильського захисника Алдаїра, який є п'ятим за кількістю ігор у складі "джаллороссі", проведених в еліті італійського футболу. Джамп'єро Вентура не виграє у "вовків" уже 15 років (востаннє тріумфував з "Кальярі" - 4:3, січень 1999-го). На виїзді "гранатові" не забивають протягом 209 хвилин. А "Рома" не програє на "Олімпіко" 18 матчів (15 перемог і 3 нічиї, востаннє складали зброю у травні 2013-го). Від сезону 1994/95 суперники не розходились миром у столиці Італії - 7 вікторій "Роми", одна - "Торіно". Справжній шанувальник Кальчо не прогавить нинішньої дуелі Риму проти Турину - має бути цікаво і безкомпромісно.

Тарас Котів, Футбол24