УКР РУС

Рекомендовано до перегляду. Топ-5 матчів європейського вікенду

5 грудня 2014
Автор: Віктор Самосват

Вояж «старої синьйори» до «фіалок», гостювання «червоних дияволів» у «святих», поїздка «россонері» до «грифонів», візит «аристократів» до «сорок» та подорож «фармацевтів» у Мюнхен.

На дворі вже зима, все білим-біло, але це ще не означає, що футбол бере перерву. Найближчими днями у більшості європейських чемпіонатів відбудуться чергові матчі. Крім української Прем’єр-ліги, де команди зіграють поєдинки перенесеного 10-го туру, найбільшої уваги цього вікенду заслуговують чемпіонати Англії, Німеччини та Італії, які підготували для цінителів «спорту номер один» чимало цікавого.

До уваги читачів п’ятірка найцікавіших матчів закордонних чемпіонатів, які відбудуться цього футбольного вікенду.

П’ятниця, 5 грудня, 21:45

«Фіорентина» – «Ювентус»

Чемпіонат Італії, 14 тур

Черговий тур Серії А розпочнеться одразу з центрального матчу, де «Фіорентина» прийматиме туринський «Ювентус». Зустріч цих суперників завжди викликає непідробний інтерес у любителів футболу, а цього разу вона ще й підігріта одразу декількома обставинами. По-перше, останній матч команд у Флоренції в рамках національної першості завершився перемогою «фіалок» з рахунком 4:2, що має бути хорошим подразником для «старої синьйори». По-друге, саме туринці вибили флорентійців із 1/8 фіналу Ліги Європи минулого сезону, що в свою чергу повинно належним чином мотивувати футболістів «Фіорентини». Крім того, обидві команди мають турнірні стимули, адже лідерським позиціям «Ювентуса» загрожує «Рома», яка відстає від туринців всього на 3 бали, а «фіалки» хоч і йдуть наразі лише на 8-му місці, але знаходяться на відстані всього чотирьох очок від зони Ліги чемпіонів.

Якщо говорити про поточні виступи команд, то варто зауважити, що після звитяги у туринському дербі переможна серія «Ювентусу» на внутрішній арені складає вже 6 матчів. А загалом підопічні Аллегрі у тринадцяти поєдинках Серії А втратили лише 5 очок – поразка від «Дженоа» і нічия з «Сассуоло». А от «Фіорентині» поки не вдається досягти стабільності результатів. Перемога над «Кальярі» у попередньому турі хоч і була розгромною (4:0), але стала лише другою поспіль. Також варто відзначити, що «фіалки» вкрай невдало грають з командами із верхньої частини турнірної таблиці, про що красномовно говорять поразки від «Роми», «Наполі», «Сампдорії» та «Лаціо», а також нічиї з «Міланом» та «Дженоа». Серед досягнень підопічних Вінченцо Монтелли хіба що перемога над проблемним «Інтером». У той же час «Стара Сеньйора» особливих проблем у матчах з найближчими переслідувачами не відчуває.

Якби не майбутній матч «Ювентуса» у Лізі чемпіонів, то питань із фаворитом поєдинку взагалі не виникало б. Та оскільки на туринців у вівторок чекає ключова зустріч в єврокубках проти мадридського «Атлетіко», де їм потрібно щонайменше не програти, а «Фіорентина» вже забезпечила собі перше місце в групі у Лізі Європи і тепер може до весни зосередитись на внутрішній першості, то вельми ймовірно, що Аллегрі у п’ятницю побереже своїх лідерів або захоче зіграти проти «Фіорентини» в режимі заощадження. Тож, шанси обох команд цілком можна вважати рівними.

Серед футболістів, які не візьмуть участі у матчі, фігурують Мануель Паскуаль, Джузеппе Россі та Федеріко Бернардескі у «Фіорентини» (всі травмовані), і Ромуло, Квадво Асамоа (травмовані) та Штефан Ліхтштайнер (дискваліфікований) у «Ювентуса». Під питанням участь Джанлуїджі Буффона, який має невелике ушкодження.

Субота, 6 грудня, 14:45

«Ньюкасл» – «Челсі»

Чемпіонат Англії, 15 тур

На початку сезону мало хто міг собі уявити, що матч «сорок» та «аристократів» розглядатиметься не просто як легка прогулянка для «Челсі», а як цілком конкурентоздатний матч. Та сьогоднішня реальність є такою, що підопічні Алана Пардью неначе за помахом чарівної палички перетворилися з головного претендента на виліт у Чемпіоншіп на потенційного учасника єврокубків. Враження від разючих змін «Ньюкаслу» та їх шестиматчевої безпрограшної серії, під час якої були обіграні «Тоттенгем» і «Ліверпуль», не надто послаблюють навіть невдачі у двох останніх турах, в яких «чорно-білі» набрали лише один бал. Ці осічки додатково повинні підстебнути «сорок» у матчі проти «синіх».

Між тим, нульова нічия підопічних Жозе Моурінью з «Сандерлендом» минулої суботи продемонструвала, що «аристократи» можуть втрачати очки у гостях не лише з грандами, якими є манчестерські клуби, але і з командами «середньої руки». Не варто також забувати, що «Челсі» вже два сезони поспіль не може вивезти із «Сент-Джеймс Парк» бодай одне очко.

Та попри все зазначене, «Челсі» є беззаперечним фаворитом поєдинку. Колектив португальського наставника досі йде без поразок у всіх турнірах і про неймовірну силу лондонської команди не говорить хіба що ледащий. Днями чергову порцію компліментів на адресу «синіх» видав і Алан Пардью:

«Пройти сезон без поразок складно. Так, Арсеналу це вдавалося, Челсі раніше був досить близький до цього. Не можна виступати без втрат у всіх турнірах, Жозе і сам це визнав. Однак зараз команда прекрасно справляється із завданням. Це найкраща команда Челсі, яку я бачив у своєму житті. Я стежу за ними з 12 років, так що знаю їх досить добре. Думаю, Моурінью задоволений тим, що йому вдалося зробити тут».

Не повинен стати на заваді «Челсі» і напружений графік, згідно якого вони мають зіграти 5 матчів за 2 тижні (з 29 листопада по 13 грудня). Питання виходу у плей-офф ЛЧ з першого місця «аристократи» вже вирішили, тож можуть дати відпочинок лідерам у грі зі «Спортингом» і кинути всі сили проти «Ньюкаслу».

Що стосується кадрових втрат, то в обох команд вони мінімальні. У «Ньюкасла» на поле не зможе вийти травмований Тім Крул, а у «Челсі» – дискваліфікований (перебір жовтих карток) Неманья Матіч.

Субота, 6 грудня, 19:30

«Баварія» – «Байєр»

Чемпіонат Німеччини, 14 тур

Матчі Бундесліги самі по собі стають дедалі цікавішими, адже в Німеччині давно збагнули як заманити вболівальників на стадіон і більшість колективів сповідують атакуючу модель гри. А що там говорити, коли в очному поєдинку зустрічаються перша і третя команди чемпіонату?! Від двох найкращих атак першості («Баварія» – 32 забитих м’яча у 13 турах, «Байєр» – 25) очікують не лише футбольної вистави, але і великої кількості забитих м’ячів. Посприяти гольовій феєрії повинна відсутність у складі обох команд провідних захисників: Філіпп Лам, Давід Алаба, Хольгер Бадщтубер та Хаві Мартінес у «Баварії», і Штефан Рейнарц, Кіріакос Пападопулос та Донаті у «Байєра».

«Баварія» відірвалися у чемпіонаті від найближчого переслідувача на 7 пунктів, а з «Байєром» їх розділяє вже аж 10 очок. У рідних стінах мюнхенці не втратили жодного залікового балу у поточному сезоні: 7 перемог в 7-ми матчах при різниці забитих та пропущених 24-2. Загальна безпрограшна серія «Баварії» на внутрішній арені налічує вже 17 поєдинків.

Водночас підопічні Хосепа Гвардіоли вже забронювали за собою першу сходинку групи «Е» Ліги чемпіонів і матч проти «ЦСКА» у середу матиме суто формальний характер для «баварців». В таких умовах іспанському наставнику дедалі складніше мотивувати своїх гравців, що додатково підтверджує єврокубкова поразка 2:3 від «Манчестер Сіті» і невпевнена перемога над «Гертою» з рахунком 1:0 у попередньому турі національної першості.

На «Байєр» у вівторок чекає виїзний матч проти «Бенфіки», в якому їм важливо перемогти, щоб пробитися у плей-офф ЛЧ з першого місця. Тож, гра у Мюнхені повинна стати чудовою репетицією для Роджера Шмідта і його команди. І хоча «аптекарям» досі бракує стабільності у результатах, в матчі з лідером вони цілком можуть сподіватися на набрані очки. По-перше, «фармацевти» за статистикою є найвпертішою командою в іграх з мюнхенцями: сезон 2007/2008 – останній, в якому «Баварії» вдалося двічі переграти «Байєр» у чемпіонаті. Після цього команди зіграли 12 поєдинків, в яких леверкузенці здобули 3 перемоги і 4 матчі звели у нічию. По-друге, «аптекарі» набрали непоганої ходи на внутрішній арені, де у двох останніх турах вони обіграли у гостях «Ганновер» з рахунком 3:1 і розгромили вдома «Кельн» – 5:1. Ну, і по-третє, хто як не «Байєр» має відбирати очки у «Баварії»?!

Крім вже зазначених футболістів оборонної ланки, участь у матчі не візьмуть ще троє травмованих баварців: Хосе Рейна, Тьяго Алькантара та Клаудіо Пісарро.

Неділя, 7 грудня, 16:00

«Дженоа» – «Мілан»

Чемпіонат Італії, 14 тур

Команди Серії А вже не такі грізні на євроарені, як у минулі часи, і експерти не втомлюються обговорювати кризу в італійському футболі. Але це аж ніяк не заважає їм створювати у внутрішньому чемпіонаті здорове конкурентне середовище. З початку сезону у єврокубковій зоні вже побувала добра половина команд. І якщо перша та друга сходинки міцно закріпилися за «Ювентусом» та «Ромою», то на решту позицій претендує щільний пелотон із 10 команд (2-12 місце, які розділяє всього 6 очок).

Впритул до останнього лігочемпіонівського місця досить несподівано наблизилася команда «Дженоа», яка наразі посідає четверту сходинку і поступається «Наполі», який йде третім, лише за додатковими показниками. Безпрограшна серія підопічних Джан-П’єро Гасперіні складає вже 8 поєдинків і генуезький клуб залишається єдиним, кому вдалося у поточному сезоні Серії А переграти «Ювентус». Хоча, заради справедливості варто зазначити, що проти іменитих команд і прямих конкурентів «грифони» грають не так же і вдало: поразки від «Наполі» та «Сампдорії», нічия з «Фіорентиною». І це при тому, що команда ще не грала з «Ромою» та «Інтером». Тож, на цьому фоні «Мілан» цілком може розраховувати на набрані очки у матчі з «Дженоа».

Що стосується самого «Мілану», то «червоно-чорні» посідають наразі 6-ту місце у турнірній таблиці, відстаючи від «Дженоа» на 2 бали. Переможна серія «россонері» налічує всього 3 матчі, два з яких (проти «Сампдорії» та «Інтера») підопічні Індзагі звели у нічию. Проте, це не заважає «Мілану» демонструвати місцями дуже симпатичний футбол. До того ж, у нинішньому сезоні міланці не зазнали у гостях ще жодної поразки.

І «Дженоа», і «Мілан» мають непростий календар матчів у наступних турах («грифонам» належить зіграти проти «Роми» і «Торіно», а «россонері» протистоятимуть «Наполі» та «Ромі»), але обидві команди не обтяжені виступами у єврокубках, тож мають показувати свій найкращий футбол у чемпіонаті, чого від них і чекають в неділю.

Серед футболістів, які не візьмуть участі у матчі, значаться Себастьян Де Майо («Дженоа», травмований), Алекс та Ігнаціо Абате («Мілан», не встигають відновитися від пошкоджень).

Понеділок, 8 грудня, 22:00

«Саутгемптон» – «Манчестер Юнайтед»

Чемпіонат Англії, 15 тур

На десерт цього вікенду запланована зустріч «святих» та «червоних дияволів». Інтриги матчу між «Саутгемптоном» та «Манчестер Юнайтед» надають не тільки прізвиська, але і положення команд у турнірній таблиці (третя та четверта сходинки відповідно), різниця між якими складає всього один бал. Поразка одного із колективів може коштувати поточного місця у «Big four», адже одразу три команди готові піднятися у зону Ліги чемпіонів. При цьому дві з них («Вест Гем» та «Суонсі»), зустрічатимуться в неділю між собою.

Також варто пам’ятати, що на «Сент-Меріс» зійдуться два голландські наставники – Рональд Куман та Луї ван Гал. А це означає, що на нас чекає не лише гра класних команд, але і витончена боротьба тактик двох легенд нідерландського футболу. Особливо гострим це протистояння бачиться на фоні зізнання ван Гала, що свою улюблену нині формацію «3-5-2», він підгледів саме у Кумана, коли той працював у «Феєйнорді».  

До матчу з «Саутгемптоном» «манкуніанці» підходять у піднесеному настрої. Підопічні Луї ван Гала нарешті набрали впевненої переможної ходи і вже 4 матчі поспіль здобувають максимум очок. Додає оптимізму прихильникам «Ман Юнайтед» і той факт, що в їх команді нарешті грають не лише Вейн Руні та Анхель Ді Марія, але і інші футболісти. У матчі з «Халл Сіті» нарешті розчохлив свою гармату Робін ван Персі, відмінну форму набрав Хуан Мата, стабільно якісно цементує опорну зону недавній резервіст Маруан Феллаїні, одужав Радамель Фалькао та і в захисті став вимальовуватись хоч якийсь порядок.

А от у «святих» приводів для гарного настрою зовсім мало. Підопічні Рональда Кумана не можуть перемогти вже три матчі поспіль та і забиті голи команді даються все складніше. Британські фахівці в один голос вже встигли заявити про скінчення казки для «Саутгемптона» і спрогнозувати поступове повернення команди до середини турнірної таблиці. Але є відчуття, що Куман ще не сказав свого вагомого слова і його тренерський геній ще наробить галасу у цьому сезоні. Не виключено, що це станеться цього понеділка.

У лазареті обох команд знаходиться по п’ять футболістів: Джеймс Ворд, Джей Родрігес, Келвін Девіс та Сем Галлахер у «святих», і Дейлі Блінд, Люк Шоу, Філ Джонс, Рафаель та Джоні Еванс у «червоних дияволів».  

Серед інших матчів вікенду можна відзначити каталонське дербі «Барселони» та «Еспаньйола», зустріч «ПСЖ» та «Нанту», а також поєдинок дортмудської «Боруссії» та «Хоффенхайму», де Юрген Клопп спробує вивести свою команду із коми. Любителям екзотики та володарям великої кількості вільного часу можна порекомендувати переглянути матч турецької ліги між «Бешикташем» і «Трабзонспором».