УКР РУС

Референдум у Каталонії: що чекає на Барселону та каталонський футбол

2 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" знайомить із ситуацією щодо каталонської незалежності та подальшими варіантами для місцевих футбольних клубів.

Передумови

Каталонці вже не вперше хочуть відділитися від Іспанії, боротьба за незалежність тією чи іншою мірою триває з минулих століть. Статус автономного регіону не влаштовує радикально налаштований місцевий народ, який, маючи власну мову та культуру, визначає себе унікальним. Каталонія – найбагатший регіон Іспанії (продукує близько п'яту частину всього ВВП країни), відтак каталонці вважають, що можуть самостійно розпоряджатися заробленими коштами і не підкорятися центральній владі.

Насправді, більшість каталонського населення не підтримує ідею незалежності. Але ця більшість мовчазна та ігнорує паради з референдумами, тоді як сепаратистська частина Каталонії активно заявляє про свої погляди.

Женералітет (місцевий уряд) в останні роки намагався провести референдум щодо незалежності. Попередня спроба була в 2014 році, але тоді Конституційний суд Іспанії заморозив голосування, і воно перетворилося на просте опитування щодо майбутнього Каталонії.

На 1 жовтня 2017 року уряд автономії знову запланував плебісцит, а влада Іспанії, у свою чергу, діяла за тим же сценарієм: Конституційний суд заборонив проведення референдуму, називаючи його незаконним і таким, що суперечить Конституції.

Що трапилося

Втім, новий лідер каталонців Карлес Пучдемонт виявився більш непокірним за свого попередника Артура Маса та не згорнув організацію плебісциту. А далі пішла ланцюгова реакція – сталася низка невідворотних подій, які ускладнили ситуацію. Що цікаво, надалі визначити винних важко – кожен по-своєму має рацію.

Поточна спроба Каталонії здобути незалежність найсерйозніша за останні 100 років.

Іспанський уряд ввів у Каталонію масовані загони поліції, які провели обшуки та арешти головних осіб автономії, а також всіма способами перешкоджали підготовці референдуму. Це обурило каталонців і тільки посилило сепаратистські настрої, тепер люди апелювали до того, що їх позбавляють можливості волевиявлення. Як наслідок, навіть ті, хто спершу не планував голосувати, захотіли це зробити з принципу та довести, що вони мають право голосу.

Яка ситуація зараз

Незважаючи на всі зусилля центральної влади, референдум відбувся. В результаті було зафіксовано численні сутички між громадянами і поліцією, більше 800 людей постраждали, є загиблі. Весь світ облетіли кадри, як захисники правопорядку кийками били активістів до крові.

У каталонців на референдумі запитували: "Чи хочете ви, щоб Каталонія була незалежною державою у формі республіки?"

Але головний підсумок, за словами Пучдемонта, такий: 90% (2 млн) виборців відповіли "Так", явка склала 42,3%. Президент Женералітету заявив, що Каталонія "завоювала право на власну незалежну державу", а протягом наближчих днів місцевий парламент прийматиме відповідне рішення щодо створення республіки.

У той же час, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой відрапортував, що референдум не відбувся, а його результати не будуть визнані.

Що може бути далі

Подальша ситуація залишається туманною. ЄС і НАТО давно заявили, що Каталонія, в разі відокремлення, опиниться поза союзами та муситиме з нуля розпочинати інтеграцію. Пучдемонт закликає європейську та світову спільноту підтримати боротьбу Каталонії за незалежність, але поки що лідери країн лише "висловлюють стурбованість" щодо ситуації на Піренеях.

Через жорстокість іспанської поліції, Каталонія отримує значно більше прихильності, ніж можна було очікувати. Марші в Шотландії, яка має схожі проблеми, паради в багатьох іспанських містах і навіть Мадриді. Звичайно, мова йде аж ніяк не про підтримку незалежності, а про порушення людських прав, однак наразі естелада (прапор, національний символ Каталонії) викликає виключно співчуття у багатьох питаннях.

При цьому, дуже сумнівно, що Каталонії вдасться стати окремою республікою. Офіційний Мадрид зробить все можливе, щоб втримати автономію під своїм контролем. В іншому випадку така ситуація створить прецедент для інших "антиіспанських" провінцій (Країна Басків, Галісія).

Важливо, що каталонський референдум дійсно був протиправним. Можна скільки завгодно співчувати каталонцям, але це не скасовує того, що вони порушили закон, а результати голосування не є законними.

Що очікує на Барселону

Барса роками підтримує все каталонське, а саппорт клубу завжди був осередком місцевих радикальних активістів. За часів жорстокого диктатора Франко єдиним місцем, де можна було посвітити естеладою і поспівати протестанських пісень, залишався "Камп Ноу". Тому природньо, що керівництво Барселони повністю підтримало референдум, а багато гравців та легенд клубу поставили галочку в бюлетені. Президент Жозеп Бартомеу намагався перенести матч з Лас-Пальмасом, який мав відбутися в розпал дня голосування, але злякався санкцій від Ла Ліги та погодився на гру за пустих трибун.

Не всі чільні особи "блаугранас" поділили таку м'ягкотілу позицію президента: головний клубний "сепаратист" Жерар Піке заявив, що не хотів виходити на поле, ще один коріний каталонець Серхіо Бускетс сказав, що цей матч не приніс йому задоволення, а віце-президент Карлес Віларрубі через це рішення подав у відставку.

Якщо Каталонія все ж здобуде незалежність, Барселона та інші каталонські клуби не зможуть брати участь в іспанських футбольних змаганнях, адже "Закон про спорт" дозволяє реєструвати в турнірах лише іспанські команди. Місцеві клуби можуть апелювати до того, що зроблено виключення для клубів з Андорри, однак президент Ла Ліги Хав'єр Тебас завчасно повідомив, "що це не тотожні ситуації".

Фанати Реала влаштували патріотичну акцію у відповідь на референдум в Барселоні

Дозвіл на те, щоб залишитися в системі іспанського футболу, можна отримати тільки з подачі центральної влади, але способи каталонців здобути незалежність навряд чи дозволять сподіватися на подальшу лояльність Іспанії. Отож, Барселона, Еспаньйол, Жирона та дрібніші клуби будуть змушені шукати нові чемпіонати. Як говорить міністр спорту Каталонії Жерар Фігерас, "це не проблема, є варіанти з топовими закордонними першостями".

Найлегший варіант: створення чемпіонату Каталонії

+ УЄФА підтримує створення національних першостей і гарантовано надасть новому чемпіонату певні місця в Єврокубках.

- Низький рівень турніру, деградація бренду Барселони.

Фантастичні варіанти: приєднання до чемпіонату Італії чи Англії

+ Висока конкуренція, видовищність.

- Футбольні системи Англії (де є прецеденти з валлійськими та шотландськими клубами) та Італії не готові прийняти всі каталонські команди, тому тут можна говорити тільки про Барселону; далекі перельоти, складнощі з інтеграцією з структуру.

Оптимальний варіант: приєднання до чемпіонату Франції

+ Географічна близькість, досить високий рівень першості.

- Складнощі з УЄФА та ФІФА, адже Каталонія, на відміну від того ж Монако, хоче мати власну збірну.