УКР РУС

Реал втрачає очки там, де перемагає Зоря. Що сталось з командою Зідана за 180 днів

4 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Реал демонструє свій найгірший футбол за ери Зінедіна Зідана. Після нічиєї з Атлетіком в Мадриді почали бити тривогу – "дрім-тім", який не так давно виграв другу поспіль Лігу чемпіонів, сильно занедужав. "Футбол 24" з'ясовує причини невдач чинних королів Європи та світу.

3 червня 2017 року Реал у Кардіффі здійснив подвиг, який не підкорявся у новітній історії жодному клубу. Команда Зідана розгромила Ювентус у фіналі Ліги чемпіонів та вдруге поспіль виграла найпрестижніший клубний турнір Європи. У тому матчі "Мадрид" продемонстрував свої найкращі якості: інтенсивність, швидкість, силу, хорошу реалізацію та, зрештою, здатність переломлювати несприятливий для себе хід гри. Після валлійського фіналу пройшло трохи більше 180 днів, а гравців Реала ніби підмінили. Зідан має у своєму розпорядженні тих самих виконавців, вони практично не змінились, окей, дехто оформив новий "look", але грають вони набагато гірше.

Реал після Кріштіану Роналду. Яким він буде?

На Сан-Мамесі Реал ще раз продемонстрував, що перебуває у кризі. Якщо раніше нічия з Атлетіком у Більбао розцінювалась би, як позитивний результат, то зараз, коли басків на "Ель Катедраль" обігрує навіть Зоря, вкотре доводиться говорити про "хворобу" мадридців. "Королі" втратили у Прімері вже 14 очок за якихось 14 турів, а відставання від Барси становить 8 пунктів. Що відбувається з Реалом та як змінилась його гра всього за півроку, спробуємо розібратись далі.

Втрата швидкості

Другий тайм матчу з Ювентусом у Кардіффі був наглядним прикладом того, чому Реал домінував у Європі в останні роки. Підопічні Зідана просто знищили Турин завдяки неймовірно швидким атакам та високому пресингу. Здавалось, що "вершкові" можуть одинаково блискавично діяти навіть із заплющеними очима. Італієць Антоніо Пінтус досі працює над фізичною підготовкою мадридців, однак команда вже не демонструє той божевільний ритм, що й раніше. Особливо це помітно у Ла Лізі. Після виносу Барси в Суперкубку Іспанії "королям" ніби одягнули на ноги кайдани, а позмагатись з ними у швидкості готова навіть Жирона.

Гольова посуха

У нинішньому сезоні чемпіонату Іспанії Реал забив 25 голів. Здавалось би, що показник доволі непоганий, однак не для "Мадрида", а радше для Сосьєдада (28) чи Сельти (26). Не так давно стільки ж м'ячів за аналогічний відрізок турнірної дистанції міг наколотити один Кріштіану Роналду, але зараз португалець переживає спад форми і від цього страждає й команда. Влітку "вершкові" вирішили попрощатися з Альваро Моратою, вкотре зробивши ставку на Кріша та Бензема, а останні "віддячили" керівництву сповна, забивши всього по 2 голи. Маріано та Мората, які виявились Реалу непотрібними, у Ліоні та Челсі відзначились вже 12 та 9 разів відповідно. Відчуваєте різницю?

Криза півзахисту

У минулому сезоні тріо Каземіро-Кроос-Модріч без вагань можна було назвати найкращим у Європі. Вони розкішно закривали центр поля, встигали креативити попереду та дуже рідко робили невимушені помилки. Однак зі старту сезону 2017/18 цих виконавців ніби підмінили. Наведемо один дуже простий приклад, який пояснює спад у формі бразильця, хорвата і німця. У матчі проти Жирони, коли Реал зазнав сенсаційної поразки, основні хави "Мадрида" 43 рази невимушено втрачали м'яч (!). Неймовірно, але факт.

Слабка лава запасних

Влітку Реал попрощався з Хамесом, Пепе та Моратою. У минулому сезоні ці виконавці витягнули для "вершкових" чимало матчів та були для Зідана такою собі "палочкою-виручалочкою". А тепер порівняйте вищеназваних гравців з Себальйосом, Вальєхо та Майоралем і, що називається, відчуйте різницю. Себальйос взяв у часть лише у п'яти матчах Ла Ліги, жодного разу не відігравши усі 90 хвилин, Вальєхо провів дві зустрічі, а Майорал мав жалюгідні 117 хвилин, щоб проявити себе. Втрату якості складу порівняно з минулим сезоном після поразки від Тоттенхема визнав навіть Роналду: "Пепе, Мората і Хамес робили Реал сильнішим, але тепер у нас є багато талановитої молоді". Талановитій молоді, як виявилось, потрібен час на розкачку, а "Мадрид" відчуває потребу в гравцях, які б дали результат вже і зараз.

Мотивація

Ні для кого не секрет, що більшість гравців Реала виграли практично усе на клубному рівні. У Кардіффі, який ми вже неодноразово згадували, мадридці назавжди вписали своє ім'я в історію в футболу. Іспанські ЗМІ дуже часто дорікають "бланкос" в нинішньому сезоні у відсутності голоду до нових звершень, у втраті мотивації. Свого часу щось схоже переживала Барселона після відходу Хосепа Гвардіоли. Новий заряд каталонці отримали лише після призначення Луїса Енріке, який завдяки своєму сильному характеру повернув гравцям мотивацію та віру у себе. Наразі, в Реалі навіть не хочуть думати про зміну тренера, однак, якщо команда продовжить виступати на тому ж рівні, то "бланкос" точно знадобиться свій Енріке.