УКР РУС

Реал – Хетафе: Лопетегі ставить революційний футбол, Асенсіо кращий за Роналду, а у Марсело – проблеми

20 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид у першому матчі чемпіонату Іспанії під керівництвом Хулена Лопетегі переграв Хетефе.

Говорити про гру Хетафе дуже важко, адже її, фактично, не було. Перший реально перспективний момент підопічні Пепе Бордаласа створили аж на 74-й хвилині, коли безнадійно програвали і коли гравці Реала у спробі відзначитись ще одним голом стали раз за разом покидати позиції. Втім, навіть тоді гравці Хетафе не змогли завдати удару по воротах. На полі була лише одна команда – і вона грала у білих футболках.

Мадридці домінували весь матч і мали забивати у декілька разів більше, ніж вийшло. Так, вже на 16-й хвилині Гарет Бейл замкнув подачу у штрафний ударом у поперечину, а через п'ять хвилин ще одна подача призвела до взяття воріт – це Дані Карвахаль ефектно перекинув воротаря та захисників після того, як ті винесли м'яч прямо йому на голову. Кілька класних моментів змарнували Бензема та Асенсіо, які так і не змогли відзначитись.

Правда, на 51-й хвилині Марко виконав асист на Гарета Бейла, перед цим обікравши захисника перед його ж штрафним. Через кілька хвилин Асенсіо пробив з метрів 25-ти у штангу, а впродовж другого тайму змарнував ще кілька класних нагод. Не дав йому відзначитись і арбітр: Марсело обікрав захисника та розігнав контратаку, своєчасним пасом оформивши вихід Асенсіо один на один, однак того у штрафному відверто підштовхнув захисник Хетафе. Арбітр чомусь не побачив у цьому пенальті – як і на 90-й хвилині, коли Карвахаля ще більш відверто знесли.

Зрештою, матч так і завершився з рахунком 2:0 на користь Реала – і, з огляду на таку гру, для Хетафе це успіх. Таким чином, Реал набрав перші три очка та піднявся на четверту позицію в турнірній таблиці. Хетафе опустився на 17 місце.

Хетафе не був готовий до Реала

Будь-яка іспанська команда, крім Реала, Барселони та Атлетіко, є беззаперечним аутсайдером на Сантьяго Бернабео, тож від Хетафе багато не вимагалося – тримайся подовше та бігай у контратаку почастіше. У підопічних Пепе Бардалоса не вийшло ні перше, ні друге, хоча задумка була раціональною – 2 лінії оборони, жорсткий стиль гри та спроба грати через вразливості Реала на кшталт оборони на флангах. Словом, це був типовий набір для виживання на Сантьяго Бернабео.

Втім, дуже швидко передматчеві плани перетворилися на купу непотрібного папіру. Реал забрав м'яч і дуже легко виходив з-під пресингу Хетафе, беручи суперників у трикутники та легко висмикуючи їх з ліній. Типова атака Реала – це швидка перепасовка з купою переміщень, в результаті яких опікуни втрачають контроль над своїм гравцем, та пасом на третього у звільнену зону. Жорсткість Хетафе без м'яча перетворилася на грубість, а жахлива позиційна робота стала причиною катастрофічних втрат – одна з них сталася на 51-й хвилині, коли Асенсіо обікрав захисника перед штрафним та виконав асист на Бейла.

Гра в атаці у Хетафе з'явилася лише в останні 15 хвилин, коли гості перейшли на більш агресивну модель та стали високо пресингувати захисників Реала. Кілька разів це могло призвести до гостроти, однак різниця у класі виконавців не дозволила Хетафе відзначитись. Найяскравіше гру Хетафе у атаці описує той факт, що перший удар у площину воріт його футболісти завдали на 90+1-й хвилині.

Реал ускладнив тактику, Асенсіо – кращий, ніж Роналду

Перший матч Хулена Лопетегі в чемпіонаті був дуже цікавим з огляду на зміни, які неодмінно мали проявитися у грі Реала. Очікування виправдалися: мадридці вразили кількома новинками, які перспективно можуть зробити нову революцію у футболі. Гра "бланкос" ускладнилася і стала більш цілісною, являючи собою злагоджену систему, однак стала більш залежною від інтелекту футболістів.

Футбол Лопетегі базується на контролі м'яча за рахунок великої кількості дрібних переміщень в рамках єдиного оперативного простору (наприклад, всередині великого квадрату діє трикутник). Команди Лопетегі досить ефективно долають пресинг, однак у цій системі потрібні дуже працьовиті, розумні та всесторонньо розвинені футболісти – такі як Іско або Асенсіо. Останній у матчі проти Хетафе продемонстрував просто фантастичний рівень, ставши головним фактором успіху Реала. Він ідеально обирав позиції, діяв швидко та нешаблонно, точно знаючи, де можна прострілити, де завдати удару, а де обігратись з партнером. Бензема, Марсело, Іско та інші атакувальні гравці постійно мали у полі зору відкритого Асенсіо та крутили з ним такі мережива, що пресинг Хетафе перетворювався у плюс для Реала, відкриваючи позиції для удару чи проходу. В цьому плані Марко Асенсіо переважає Кріштіану Роналду, який не перевантажував себе позиційною та комбінаційною роботою.

Інша особливість гри Реала – розширення задач та оперативного простору футболістів. Особливо це було помітно по Каріму Бензема, який діяв на обох флангах і як форвард, і як типовий вінгер. Його природнє відчуття моменту дуже допомагало розтягувати та розривати оборонні порядки Хетафе. Марсело навпаки – часто відбирав м'яч і йшов у центральну зону, розганяючи контратаки та часто діючи у зоні центральних нападників. Такі цікаві і незвичні переміщення розбивали модні 4-4-2 у обороні, за якими грав Хетафе і з якими вчора мала титанічні проблеми каталонська Барселона.

Якщо система Лопетегі заграє ідеально, то, в перспективі, контроль м'яча знову переможе "автобус", який після Чемпіонату світу 2018 став трендом.

Марсело – занадто великий ризик для Лопетегі

Марсело ніколи не був ідеальним захисником, більше часу проводячи в атаці та регулярно не встигаючи або забуваючи повернутись назад – хоча в обороні один в один Марсело досить сильний. Свої недоліки у захисті він завжди компенсував геніальною грою в атаці, однак тепер для бразильця можуть настати важкі часи.

Матч проти Хетафе Марсело провів "на межі". Якщо у суперників і були якісь передумови до моментів, то всі вони виникали саме на позиції Марсело, який відверто не встигав відзахищатись – однак Марсело також став одним із акселераторів атак Реала, фантастично швидко та ефективно просуваючи м'яч вперед. Він виводив партнерів один на один, ідеально обираючи момент для передач і дирегуючи атакою не гірше (а можливе і краще), ніж Тоні Кроос. Таких вінгбеків у світі більше немає, однак саме для Реала Лопетегі його втрата може піти в плюс.

Зідан ставив більш прагматичний футбол, ефективно маскуючи тактичні недоліки грою від сильних сторін лідерів. Для Лопетегі ж критично важлива загальна структура гри – і від втрати захисника-бокопора на фланзі він тільки виграє. Проблема лише в тому, що футбол Лопетегі також вимагає дуже розумних футболістів, які класно використовують простір поля та просувають м'яч уперед – і латераль з такими даними ідеально прикрашає цю модель. Що переважить у системі цінностей нового тренера – покаже час, однак для Марсело настав дуже відповідальний момент.

Чемпіонат Іспанії, 2018/2019, 1-й тур

Реал Мадрид – Хетафе – 2:0

Голи: Карвахаль, 21, Бейл, 51