УКР РУС

Реал – Севілья: Мадрид втрачає ініціативу в битві за золото, Кроос і Бензема показують клас, а судді влаштували скандал

9 травня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Мадридський Реал в рамках поєдинку 35-го туру Ла Ліги розписав бойову нічию із Севільєю.

Після нічиєї між Барселоною та Атлетіко у Реала з'явився прекрасний шанс захопити ініціативу в чемпіонських перегонах, вискочивши на перше місце у турнірній таблиці. Для цього необхідно було перемогти Севілью у рідних стінах – тоді б каталонці залишились у двох очках позаду, а "матрацників" вдалося б випередити завдяки статистиці особистих зустрічей. З іншого боку, поразка закрутила б інтригу в боротьбі за золото ще сильніше, адже Севілья за три тури до кінця сезону трималася б у чотирьох залікових балах від вершини. Словом, нічия на Альфредо Ді Стефано нікого не влаштовувала.

Фаворитом, звісно ж, вважалися підопічні Зінедіна Зідана, однак на старті зустрічі потужніше виглядала команда Хулена Лопетегі. Андалусійці одразу захопили ініціативу, розкатуючи м'яч на чужій третині практично без спротиву – щоправда, вже на 3-й хвилині вони могли пропустити внаслідок ефектного вривання Вінісіуса на лівий кут штрафного. Нападник впав після контакту із Дієго Карлосом, але пенальті арбітр призначати не збирався.

Севілья впевнено тримала м'яч у перші 10 хвилин, однак на 12-й гостям довелося виймати м'яч із сітки: Одріосола отримав діагональ на правий фланг, пройшов уперед і вирізав подачу на дальню стійку – Бензема ж спокійно замкнув головою. Втім, гол "вершкових" не зарахували через мінімальний офсайд у Альваро.

На 16-й же "рохібланкос" самі подарували момент мадридцям – це Кунде перехопив простріл Одріосоли, але не розібрався з Акуньєю у штрафному, віддавши відскок невтомному Бензема! Карім прострілив з правого краю, але м'яч вибили.

Господарі провели ще кілька хороших атак з переведеннями на правий фланг, на які Севілья відповіла лишень дальнім пострілом Сусо на трибуни. Здавалося, що "бланкос" ось-ось дотиснуть суперника, однак на 22-й хвилині все перегорнулося: андалусійці заробили й розіграли штрафний через пас на правий фланг, звідки Навас виконав навіс – Ракітіч скинув його на Фернандо, а той, одним рухом прибравши Каземіро та Одріосолу, розстріляв дальній кут з близької дистанції. 0:1!

Втім, бігти дотискати Реал гості або не змогли, або не забажали. Мадридці ж одразу увімкнулися в гру, почавши відверте домінування на третині поля нервіонців – і про моменти вони також не забували! Щоправда, їм бракувало якісного завершення: на 25-й та 26-й хвилинах Вінісіус і Каземіро пробивали з лінії карного майданчика в руки Буну, а на 29-й Вінісіус, прорвавшись крізь двох захисників на дриблінгу, закрутив м'яч у дальню дев'ятку – вийшло вкрай неточно. Найкращу нагоду зрівняти рахунок мав Бензема, який на 31-й отримав передачу від Марсело на лінію штрафного й другим дотиком несподівано вистрілив під поперечку – Буну врятував Севілью!

На жаль для фанів "вершкових", тиск Реала поступово здувся. В останні 10 хвилин першого тайму Севілья відвела гру від власних воріт, а на 44-й хвилині Кунде навіть міг забити другий гол нервіонців, замкнувши навіс зі стандарту. Жюль, однак, спрямував м'яч точно в руки Куртуа. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за мінімальної переваги гостей в рахунку.

На старті другого тайму Севілья мала нагоду відзначитись вдруге. Вже на 47-й хвилині Акунья фінтом Зідана втік від двох опікунів і бахнув з лінії штрафного – повз дальній кут! Надалі "королівський клуб" перехопив ініціативу. Моменти не змусили на себе чекати: на 52-й хвилині Модріч з дуги карного майданчика потужно пробив у дальню "шістку" (Буну парирував), а на 54-й господарі вже вимагали пенальті за гру рукою у виконанні Дієго Карлоса – втім, явного гандболу арбітр не побачив. Після цього Хулен Лопетегі зняв з гри Папу Гомеса, кинувши у бій Ен-Несірі.

Реал продовжував обстріл воріт Буну, але з точністю "вершковим" дуже не щастило. Так, на 59-й хвилині Начо стріляв з дальньої дистанції (над воротами), а на 60-й Каземіро зовнішнім боком стопи крутив у протихід Буну метрів з 22-х – неточно! Севілья, однак, могла спіймати господарів на контратаці, наприкінці якої Окампос увірвався на лівий край карного майданчика – втім, замість фінального удару Лукас завозився, втративши м'яч. Ракітіч зумів вистрілити з відскоку, але сфера відправилась у небо.

Стривожений Зінедін Зідан на 66-й хвилині провів подвійну заміну, кинувши у бій Гуттєреса та Асенсіо. Саме цей хід і спрацював вже на 68-й, коли обрізка Хордана в центрі подарувала Реалу контрвипад. В його завершенні Асенсіо обігрався з Кроосом, отримав проникну передачу на правий край штрафного й потужно пробив у ближній кут – 1:1!

Севілью на декілька хвилин похитнуло. Реал намагався реалізувати психологічну перевагу, затиснувши андалусійців на їхній третині поля, але протягом наступних п'яти хвилин нічого цікавішого за слабенький удар Вальверде з лівого кута карного майданчика створити не вдалося.

На 75-й же стався ключовий епізод матчу: Севілья провела подачу з кутового, після якої м'яч влучив у руку Мілітао, а Реал вискочив у контратаку з виходом Бензема віч-на-віч – Буну збив його! В обох випадках необхідно було ставити пенальті, але момент з Едером стався раніше. Після перегляду відеоповтору арбітр вказав на "позначку" в штрафному мадридців, а Ракітіч впевнено реалізував вирок – 1:2!

Зінедін Зідан одразу випустив на поле Азара, але Севілья вже не збиралася відпускати гру. За десять хвилин основного часу андалусійці не допустили жодного моменту біля власних воріт, чому неабияк сприяло збивання ритму – Хулен Лопетегі робив купу замін, а футболісти не гребували дрібним фолом. Проблема полягала в тому, що до надзвичайно довгого другого тайму довелося компенсувати аж шість хвилин.

Нічого не віщувало біди, але на 90+4-й хвилині Фортуна віддала боржок Реалу, дозволивши відігратись завдяки курйозному голу: Кроос метрів з 25-ти наважився на удар, який був неточним – втім, м'яч зрикошетив від бутс Азара та Дієго Карлоса, відправившись у протихід Буну. 2:2! На 90+6-й Каземіро міг і перемогу вирвати для "вершкових", але його постріл у правий кут з-за меж штрафного пролетів у сантиметрах від каркасу воріт. Зрештою, фінальний свисток зафіксував бойову нічию!

Таким чином, Реал набрав 75 очок, піднявшись на другу позицію у Ла Лізі завдяки кращій статистиці особистих зустрічей проти Барселони. Атлетіко залишився на вершині, маючи 77 залікових балів. Севілья йде четвертою з 71 пунктом.

Реал втрачає ініціативу

Поєдинок на Альфредо ді Стефано виявився доволі важким для оцінок. З одного боку, Севілья критично мало зробила для того, щоб зіграти аж з рахунком 2:2 – у гостей всього чотири передачі в штрафний з гри, а реально гострими були тільки удар Акуньї, вривання Окампоса та гол Фернандо. Був також потенційно небезпечний удар Кунде після стандарту, який Жюль просто не виконав, як слід. Все. Сумарно андалусійці награли всього на 0,33 очікуваних голи без урахування пенальті.

Реал створив набагато більше. Підопічні Зінедіна Зідана домінували, тримаючи м'яч на третині "рохібланкос" протягом 37% ігрового часу – і це був не стерильний контроль.

Мадридці провели 19 передач у штрафний і зробили 39 дотиків у ньому, а у топ-8 футболістів за передачами на просування потрапили одразу п'ять мадридців. Їхня карта прогресивних пасів є показовою – майже всі були проведені з гри, причому більшість пройшла з останньої третини поля.

Втім, перевага Реала вилилась всього у два удари з меж карного майданчика (якщо не згадувати про ще чотири з лівого кута). Одного разу Вінісіус влучив у каркас, а інший постріл належав Асенсіо, ставши гольовим. Ці моменти сталися на 60-х хвилинах.

Звісно, можна додати до статистики непризначений пенальті та скасований гол Бензема з навісу Одріосоли, однак більшість атак "вершкові" завершували ударами з дистанції – шість з них пройшли взагалі ледь не з центрального кола. Севільї вдавалося закривати ударні зони біля власних воріт. Сумарно Реал награв на скромні 1,0 xG.

При цьому домінування Реала не можна було назвати цілісним. В першому таймі підопічні Хулена Лопетегі навіть притискали мадридців до їхнього штрафного, а в другому андалусійці сміливо вилітали в контратаки – "вершкові" ж, як і в матчі з Осасуною тиждень тому, грали спалахами активності, висипаючи на суперника гору моментів хвилин за десять і несподівано зупиняючись.

В ігровому плані Реал виявився занадто нестабільним. Це вже не перший такий поєдинок за останній місяць – дедалі помітнішою стає втома, накопичена через участь в ЛЧ та відсутність можливості проводити широку ротацію. Мадрид грає на морально-вольових і дедалі частіше намагається вирішити епізоди на індивідуальному виконанні, а не на інтенсивності та організації. Між тим, попереду у "бланкос" стоять надскладні виїзди проти Гранади, Атлетіка й "домашка" проти Вільяреала.

Важко сказати, чи складніший календар у Барселони та Атлетіко: "блаугранас" зіграють з Леванте (виїзд), Сельтою (вдома) та Ейбаром (виїзд), а "матрацники" – з Сосьєдадом (вдома), Осасуною (вдома) та Вальядолідом (на виїзді). Тут легко втратити очки, але у конкурентів "бланкос" є перевага у фізичній формі та можливості проводити ротацію. Портал FiveThirtyEight прямо зараз дає Реалу всього 19% вірогідності на титул.

Картинка клікабельна

Вболівальники вже охрестили розв'язку у Ла Лізі "битвою інвалідів". Для "бланкос" цей вираз може описати весь сезон, однак поки що якісь висновки робити зарано. Реал вихолощений, але він досі залишається у грі.

Бензема – великий

Бензема провів черговий блискучий матч, хоча відзначитись йому не вдалося, а три передачі під удар виглядають грізно лише на папері – в реальності це були скидки під постріли з дистанції. Статистика в даному поєдинку важить не дуже багато, а от користь від дій Каріма у напівмоментах та чорновій роботі була колосальною.

Зокрема, саме він почав першу гольову атаку, видряпавши м'яч у Хордана після обрізки гостей у центрі поля й розігнавши контрвипад пасом на Асенсіо. І саме він віддав пас на Крооса перед автоголом імені Азара.

Втім, це лишень найбільш явні епізоди. Карім же брав участь практично у всіх моментах. Так, на 3-й хвилині француз знову підхопив відскок і в дотик обігрався з Кроосом на власній половині, після чого Тоні виконав довгу передачу під ривок Вінісіусу з падінням у штрафному. На 16-й він ледь не покарав Кунде за невдалий прийом біля власних воріт, обікравши центрбека й простріливши. На 31-й Карім класно відкрився на лінії й несподівано другим дотиком пробив під поперечку (сейв Буну), а в другому таймі нападник скинув м'яч під удар Вальверде й розігнав кілька хороших атак без завершення.

Француз відпрацював по всій площині поля, ставши нічним кошмаром футболістів Севільї. Він постійно опинявся біля них, підбирав м'ячі та обігрувався з партнерами в різних ситуаціях. В активі Бензема – 18 передач на третині поля суперника (5 з них – на просування), два обіграші на дриблінгу та гол (нехай і з офсайду).

Сама його манера рухів виглядала елегантно – Карім всюди працював в один і рідше в два дотики, класно розвертаючись в оточенні кількох опікунів. Увесь пресинг андалусійців розбивався об ці переміщення нападника Реала. Браво!

Прекрасний матч Крооса

Головним героєм зустрічі називають Тоні Крооса. Ну а як інакше, коли німець зробив дві передачі під гол? Втім, не тільки у цих асистах криється яскравість перформансу центрхава Реала. Гольові паси стали лишень наслідком його феєричної роботи з м'ячем на футбольному полі.

Як казав один політик-регіонал, "оцените красоту игры": Кроос віддав 104 точних передачі зі 109-ти загалом (цей показник вже зовсім не дивує) – з них 10 були прогресивними (лідер у матчі), а 4 відправились під удар партнерам. Сумарна гострота пасів Тоні склала 0,56 xT – це надзвичайно висока цифра (рідко хтось дотягує бодай до 0,3-0,4). При цьому всі ці показники були набиті з гри, а не зі стандартів.

У напівмоментах Кроос був не менш небезпечним, ніж у безспосередньому загостренні. Саме німець розпочав офсайдну гольову атаку на 12-й хвилині, знайшовши Вінісіуса між лініями. Саме він своїми закиданнями дав старт моментам з ударами Каземіро та Вінісіуса на 25-й та 26-й хвилинах, а при гольовій атаці на 66-й хвилині саме Тоні підтиснув Хордана, змусивши його обрізатись. Зрештою, і при другому голі Реала варто відзначити сміливість центрхава, адже він перед ударом пішов уперед, промайнувши між двома футболістами Севільї.

Так, Кроосу десь не вистачає швидкості, та і в єдиноборства Тоні намагається не лізти (хоча мускулатура дозволяє), однак його позиційна робота з глибини витягує Реал із катастрофічних ситуацій. Якби його не було на полі, мадридці цілком могли згоріти Севільї – причому без усіляких скандалів і драми.

Судді вбивають Мадрид!

Звісно, не можна ось так просто писати звіт, не помічаючи слона в кімнаті. Головною темою іспанських і світових ЗМІ став арбітраж Хуана Мартінеса Мунуери – а точніше, його скандальне пенальті у ворота Реала. Воно може вирішити долю усього чемпіонства.

"Я нічого не розумію. Якщо у Мілітао була зафіксована гра рукою, то і у Севільї був такий же момент. Мене не переконало те, що суддя сказав мені. Я ніколи не говорю про рефері, але сьогодні я лютую", – заявив Зінедін Зідан на післяматчевій прес-конференції. Що ж там сталося?

Все почалося ще на 54-й хвилині, коли м'яч влучив у руку Дієго Карлоса після подачі Крооса з кутового. В теорії – це гандбол, але по факту призначати пенальті за такі моменти абсурдно. Центрбек не бачив м'яча й підстрибував, однак чи можна вважати такі руки притиснутими? В будь-якому випадку, Хуан Мартінес Мунуера прийняв рішення на користь футболу. Молодець!

Але що ми бачимо у моменті з Мілітао на 74-й хвилині? З цього скріна здається, що пенальті залізний.

Але насправді епізод необхідно дивитися в динаміці. Мілітао боровся з Дієго Карлосом, а в польоті його розвернуло. Контролювати свої рухи Едер не міг, а м'яча він не бачив. Щонайголовніше, м'яч спочатку влучив у плече Едеру, а за новими рекомендаціями це не пенальті.

Хуан Мартінес Мунуера має невеличке виправдання у вигляді картинки, яку йому показували. Це у телеграм-каналах зображення приблизили й сповільнили максимально, а на моніторі VAR відскок помітити важко. Втім, це все-одно такий собі аргумент, адже суть епізодів між Мілітао та Дієго Карлосом однакова – просто у Едера рука більш витягнута.

Звісно ж, у мадридських пабліках почали говорити про вбивство "бланкос" та їхніх шансів на золото. Практично всі екс-гравці та колумністи іспанських видань також розгнівані, а колишній нападник Бетіса, Реала й Барси – Альфонсо Перес Муньйос – вимагає посадити у кімнату VAR футболістів, аби ті пояснювали ігрові епізоди арбітрам. Проблема, однак, полягає не тільки в рішенні Мунуери, а в загальній роботі іспанських рефері – однакові епізоди вони трактують без послідовності.

Ось два аналогічних моменти з влучанням у руку – тут пенальті не призначили.

В будь-якому випадку, все списувати на арбітра мадридці не повинні. Їхній футбол теж був далеким від ідеалу – і в цьому полягає першопричина фіаско з Севільєю.

Та і в цілому іспанським грандам скаржитись на суддів варто поменше, адже ті бідолаги і так кожен другий епізод трактують на користь Барси й Реала – і все одно нариваються на критику. Втім, за це ми Ла Лігу й любимо.

Барселона – Атлетіко: Мадрид тріумфує – найгірші каталонці за 56 років, тріснута щелепа, ефектна битва Мессі та Суареса