УКР РУС

Реал – Ліверпуль: від найгіршого судді Чемпіонату світу, який злив Роналду, до арбітра фіналу Ліги чемпіонів, що добре заробить у Києві

26 травня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Мілорад Мажіч пройшов тернистий шлях до суддівської вершини. У судді фіналу ЛЧ-2018 було чимало проблем з гравцями іспанських клубів.

Фінал Ліги чемпіонів у Києві обслуговуватиме 45-річний сербський суддя, для якого це 4-й матч у нашій столиці і другий на НСК Олімпійський після гри відбору Євро-2016 Україна – Іспанія (0:1). Якихось скандальних помилок у київських матчах українських команд за ним не було помічено. Але ось цікавий факт: у нинішній Лізі чемпіонів суддівство – настільки болюча тема, що працювати на поєдинку Реал – Ліверпуль довірили рефері, який не відпрацював ЖОДНОГО матчу стадії плей-офф турніру в сезоні 2017/18, а востаннє судив в ЛЧ ще у 2017-му.

У єврокубкових матчах, які судив Мажіч, "вершкові" та "червоні" не програвали ніколи. Зокрема, Суперкубок УЄФА-2016, в якому Реал бив Севілью попри гол Коноплянки. Для кого сьогодні буде перший раз? А ось з окремими персоналіями Реала Мілорад зустрічався за менш приємних обставин. Кріштіану Роналду запам'ятав серба за матчем ЧС-2014, в якому Німеччина розтрощила Португалію 4:0. Лідера "королівського" клубу настільки розізлив цей суддя, що гравець вибухнув таким гнівом, який навіть в експресивного КР7 не часто помічали.

Фінал Ліги чемпіонів: Київ поступово стає "червоним" і лише місцями – "вершковим"

Суперечливе пенальті на Гьотце (10-а хвилина). Контроверсійне вилучення Пепе за рахунку 0:2, коли Мюллер відверто симулював відмашку в обличчя, але й португальський захисник даремно нахилявся на крихітну відстань до голови Томаса.

"У цих двох ситуаціях суддя показав свою упередженість. Вилучення було спровоковане німецьким футболістом. Не знаю, чи це пов'язано з репутацією Пепе", – сказав після матчу головний тренер збірної Португалії, яка в підсумку не пройшла у плей-офф, Паулу Бенту.

Мажіча також нещадно критикували за матч того ж ЧС-2014 Іран – Аргентина. Перси навіть відправили офіційну скаргу до ФІФА на дії арбітра. "Чи зможе ця людина заснути сьогодні або й решту свого життя?" – не підбирав слів тренер іранців Карлуш Кейруш (і знову португалець!). Як наслідок, Мажіч був визнаний найгіршим суддею Чемпіонату світу. На сайті redcardtheref.com за нього проголосували 86 тисяч людей із 110 тисяч, які віддали свій голос.

В іншому випадку Роналду і Ко мали бути задоволені роботою судді. На відміну від гравців Атлетіко. Після першого матчу 1/4 фіналу Ліги чемпіонів-2015 хавбек "матрацників" Маріо Суарес жорстко розкритикував Мажіча. На думку вже екс-гравця Атлетіко, на подібні матчі не можна призначати суддів із Сербії через невідповідність рівню. До слова, найбільше у півфіналах цьогорічних єврокубків зганьбились представники нетопових ліг: турок Чакир, словенець Скоміна та росіянин Карасьов.

Рома – Ліверпуль: катастрофічні помилки Скоміни пограбували римлян і змусили призабути про суддів матчів Реала

На Кубку Конфедерацій-2017 Мажіч обслуговував матч Німеччини та Чилі, але цього разу навіть VAR не допоміг йому не сконфузитись. Гонсало Хара відверто вдарив ліктом в обличчя Тімо Вернера, а сербський арбітр виписав лише "гірчичник". Як кепкували англійські журналісти, "це було так, ніби у фіналі ЧС-2006 показати Зідану жовту" за удар головою у груди Матерацці. Згодом Мажіч також не відважився призначити пенальті у вороті німців за суперечливих обставин.

Однак це все справи минулих днів. Останнім часом це суддя, який володіє грою і собою, не грає на камеру та майже не сперечається з гравцями і не вилучає їх. За свій фінал ЛЧ у Києві Мілорад заробить від УЄФА стільки ж, як за інші матчі турніру – 4 з половиною тисячі євро. Його помічникам дістанеться 2-2,5 тисячі євро. Сподіваємось, їм вистачить цього на житло у Києві (сумні смайлики).

Мажіч є директором фірми з обробки м'яса, і це допомагає йому на футболі. "Ти вчишся керувати людьми в обох випадках". Цей арбітр подолав чималі випробування, щоб досягнути суддівського піку. І принаймні до стартового свистка у матчі Реал – Ліверпуль виглядає абсолютно заслуженим обранцем.

Реал – Ліверпуль: анонс фіналу Ліги чемпіонів