УКР РУС

Реал – Ліверпуль: чому Салах не на жарт лякає фанатів свого клубу

24 травня 2018 Читать на русском

Нападник збірної Єгипту Мохамед Салах, який має стати основним паливом атак Ліверпуля у матчі проти Реала, підійде до фіналу Ліги чемпіонів у незрозумілій формі.

Річ у тім, що 25-річний форвард є ревним віруючим і не збирається відмовлятись від строгих норм священного для мусульман Рамадану. Фінал Ліги чемпіонів у Києві Реал – Ліверпуль не є достатньо поважною причиною для Мо, аби відмовитись... від жорсткого посту, повідомляють джерела, близькі до гравця. Єгипетські ЗМІ повідомляють, що нападник, який наколотив 44 голи у свій дебютний сезон на Енфілді, відмовився від ідеї порушити суворі релігійні правила.

"Якщо ти не припиниш забивати, я стану мусульманином" – Салах перевершив Мессі та Роналду, "Золотий м'яч" під загрозою?

Що таке Рамадан? Дев'ятий місяць мусульманського календаря. Протягом усього цього періоду заборонено вживати не лише їжу, а й воду, а також займатись сексом у світлу пору доби. Віруючі на власному досвіді пізнають почуття голоду. Це спонукає бути чуйнішими до потреб мільйонів бідних людей. У день фіналу ЛЧ в Києві сонце зайде за 30 хвилин до початку гри. Виключення можуть бути зроблені за певних обставин, наприклад, якщо ви хворієте подорожуєте, старі, вагітні, годуєте грудьми, страждаєте на діабет, хронічно хворі або переносите менструацію.

Нинішній Рамадан стартував 16 травня і триватиме до 14 червня. Оточення Салаха запевняє, що дотримання умов посту не вплине на його продуктивність, але фанати Ліверпуля не на жарт стурбовані цим фактом. Гравець Леганеса Ель Жар запевняє, що під час цього свята він грає краще, незважаючи на голодування: "Все через те, що я почуваюсь чистішим всередині".

Водночас дієтогол Хесус Муньйос звертає увагу на інший аспект. "Хоч вони і почуваються чистішими, такий піст не може не впливати на фізичну витривалість гравців – вони менш готові з цього боку". Багато фанатів Ліверпуля висловлюють побоювання, що їхній лідер погано почуватиметься під час найважливішого матчу сезону.

"Я буду їсти і пити за нього. Він тренується зараз на 20%, адже боїться травмуватись", – коментує ситуацію захисник "червоних" Альберто Морено.

Якщо Салах ідеально дотримається всіх норм Рамадану, його продуктивність буде нижчою, вважає лікар. Віра коштуватиме Мохамеду дуже великих зусиль у фінальному матчі та може вплинути на його гольові можливості. Цікаво, що у Ліверпулі також двоє інших гравців основи, Емре Джан та Садіо Мане, є мусульманами.

Щоб задобрити вищі сили перед важливими іграми, сім'я єгиптянина частенько в період посту приносить у жертву трьох телят. Раніше глава Єгипетської федерації футболу просив гравців збірної утриматись від повного дотримання посту, позаяк це може негативно позначитись на підготовці "фараонів" до ЧС-2018.

Як зізнався головний тренер збірної Єгипту Ектор Купер, тамтешня федерація найняла фахівців, щоб допомогти віруючим гравцям впоратись з проблемами, які виникають внаслідок майже цілодобового голодування. "Це релігія, і я не можу їм заборонити це". У Ліверпулі також поважають віру своїх лідерів і не тиснуть на них. Як саме це вплине на фіналістів ЛЧ, переконаємось вже зовсім скоро.

"Він – кращий від Мессі та Роналду". Як Мохамед Салах шматує суперників Ліверпуля, приваблює Реал і рятує Єгипет від голодної смерті