УКР РУС

Реал – Ліверпуль: 17 чемпіонів проти одного формального

23 травня 2018 Читать на русском

Мадридський Реал значно перевершує Ліверпуль у досвіді перед фіналом Ліги чемпіонів у Києві.

Із поточного складу мадридського Реала аж 17 футболістів хоча б раз завойовували кубок Ліги чемпіонів. Натомість Ліверпуль може похвалитись лише одним номінальним тріумфатором цього турніру. Емре Джан у сезоні 2012/13 не відіграв за Баварію жодної хвилини в ЛЧ, але одного разу потрапив у заявку на матч. І цього виявилось достатньо, щоб отримати медаль.

Роналду – про фінал Ліги чемпіонів у Києві: Я дуже поважаю Ліверпуль, але Реал – кращий

В Реалі лише 7 футболістів з 24-х поки що ніколи не підіймали над головою головний єврокубковий трофей. Шанс коронуватись у Києві мають Хесус Вальєхо, Тео Ернандес, Ашраф Хакімі, Маркос Льоренте, Борха Майорал, Дані Себальйос та Люка Зідан. Ці виконавці фактично лише у цьому сезоні стали частиною основної обойми Реала, тож цілком логічно, що раніше тріумфувати в Лізі чемпіонів у них просто не було шансів.

Майже увесь основний склад Реала вигравав Лігу чемпіонів тричі. Таким досягненням можуть пишатися Серхіо Рамос, Дані Карвахаль, Рафаель Варан, Начо, Марсело, Лука Модріч, Каземіро, Іско, Карім Бензема та Гарет Бейл. Тоні Кроос також має на своєму рахунку три перемоги в Лізі чемпіонів, однак з "вершковими" він виграв два кубки, а ще один трофей завоював у складі Баварії.

Кейлор Навас, Матео Ковачіч та Лукас Васкес ставали клубними чемпіонами Європи двічі – у Кардіффі та Мілані. Лише Марко Асенсіо серед гравців основного складу може похвалитись лише однією перемогою у Лізі чемпіонів. 22-річний балеарець свою медаль отримав в Уельсі.

Особливе місце у кубковій ієрархії мадридського Реала посідає Кріштіану Роналду, який у Києві має шанс виграти вже свою п'яту Лігу чемпіонів. 33-річний португалець тричі перемагав у турнірі з королівським клубом, а у сезоні 2007/08 зробив величезний вклад у тріумф Манчестер Юнайтед.

Гравці Ліверпуля, на відміну від свої суперників з Реала, не мають досвіду перемоги в Лізі чемпіонів. Вже згаданий Емре Джан спостерігав за фіналом на Вемблі з трибун, тож може розповісти своїм партнерам лише про чудову атмосферу, яка панує на таких матчах. "Червоні" востаннє вигравали Лігу чемпіонів у 2005 році і з цього часу, звісно, в команді не залишилось жодного гравця. Юрген Клопп також ще не не тріумфував у найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу. Свій єдиний фінал екс-наставник дортмундської Борусії програв у 2013-му. Зізу досвіду таких матчів не позичати – дві перемоги у двох фіналах з Реалом.