УКР РУС

Реал – Барселона: Хабі Алонсо зізнався, як з Моурінью і Рамосом придумали протиотруту від Мессі після легендарних 0:5

15 грудня 2017 Читать на русском

Колишній півзахисник Реала пригадав тактичні головоломки Жозе Моурінью у часи, коли Барселони Гвардіоли та Мессі домінувала над усіма.

Початок шляху: 0:5 у Барселоні

"Мої перші роки в Мадриді припали на період, в якому Барселона Пепа переживала пікову фазу. Вони домінували, а від нас вимагали при цьому дуже багато. Ми програли тоді Барселоні на "Камп Ноу" 0:5. Це змусило нас переглянути та змінити багато речей. Тоді ми не могли конкурувати з великою Барсою, бо не були на одному рівні. Але вже в наступному сезоні 2011/12 відчували, що наша гра дає нам змогу боротись з ними на рівних. Ми перейшли на значно більш домінуючий футбол. Стабілізували виведення м'яча з Рамосом, Пепе, Марсело, мною і Хедірою, який виходив трохи вище. На "Бернабеу" ми завершували безліч матчів ще до перерви. Відчували, що за якихось 4 рухи на полі можемо вирішити долю зустрічі.

"Я прийшов до лікаря та попросив ампутувати мені ноги". Батістута – про страшну відплату за кар'єру футболіста та смуток через рекорд Мессі

Кожен кутовий суперника був нашим гольовим моментом

Для мене це був атракціон розваг. Завжди було так, що захист пасував мені, а я виводив м'яч в атаку. Але в мене не було одного вибору, бо всі варіанти були чудові. Зліва я мав Роналду, справа Ді Марію, а в центрі Бензема. Це нападник-медіапунта (гравець атаки, який зв'язує лінії, але діє глибше), назвемо це так. Те, що йому закидають інші люди, для мене є перевагою. Бо він може грати і так, і так. Кріштіану зміщувався в центр, Марсело закривав край, а Бензема тяжів до лівого флангу. Це було наче грати міченими картами. Кожен з них полегшував тобі життя.

У нас складалось враження, що кожен кутовий суперників був нашим гольовим моментом, а не їхнім. Ми виводили м'яч після корнера через Месута. Озіл здавався фізично слабким, але був брутальним на перших 30 метрах ведення м'яча. Кріштіану виконував спринт на 70 метрів по флангу, відчуваючи впевненість, що неодмінно отримає пас. До цього приєднувались Бензема та Ді Марія. Ми відчували потужну силу, величезну міць. Хоча ми й захищались за 60 метрів від воріт суперника, відчували – можемо створювати загрозу без домінування. Ми могли не домінувати, але контролювали гру.

Іспанія – Франція на Євро-2012: Хабі Алонсо демонструє Україні, як потрібно забивати "триколірним"

Більше бігати? Ні, краще бігати!

Коли команда погано грає, найчастіше кажуть: вона повинна більше бігати. Ні, зазвичай вона повинна краще бігати. Чим більше пасів і чим ближче грають партнери один біля одного, тим кращу позицію мають для відбору. Кажуть, що чим швидше ти пересуваєшся з м'ячем, тим швидше він повертається у протилежний бік. Зараз футбол розвинувся і команди грають ближче одна до одної на значно коротшій дистанції. Команда, гравці якої розділені більше, страждає значно серйозніше.

Роналду покривав мені широкий простір для атак. Я люблю зіграти в короткий пас, гарно віддати в глибину, але також і кинути м'яч на вільну зону. І Кріштіану посилював мою гру з його здатністю відірватись від захисника і швидкістю ніг на короткій дистанції.

"Для Барселони немає кращого місця для перемоги, ніж на "Сантьяго Бернабеу". Зрадники Реала

Мессі нас вбивав, треба було покінчити з цим

Мессі завдав мені сильної шкоди. Я страждав у протистояннях з ним. Думаю, він ранить кожного центрального півзахисника, адже шукає місце за його спиною. У нас було чимало головного болю через нього. Ми особливо багато розмовляли з Моурінью про те, наскільки Мессі нас вбиває і як можна його контролювати. Обговорювали це і з Серхіо Рамосом, бо він грав лівого стопера, а я в центрі, але також лівіше. Навпроти нас грав Мессі, а справа у центрі півзахисту діяв також Хаві. Вони провокували нас так, щоб я підходив до Хаві. Та тільки щойно я це робив, як за спину вривався Мессі. Я був задалеко, а Мессі провокував центрального захисника, щоб той виходив і відкривав зону для передачі на флангових гравців. Це була така гра, в якій нам потрібно було вибрати: на кого із суперників виходити, щоб зберігати контроль і не допустити до такої ситуації.

Коли ми почали контролювати Мессі, а ним займався індивідуально вже я, а не Рамос, ми стали виглядати солідніше. Ми мусили чимось пожертвувати. Надали пріоритет моєму контролю Мессі, пожертувавши виходом на Хаві. Тоді ми сиділи глибше як команда, чекаючи на суперника, але значно краще контролювали ситуацію. Однак вони ставили перед нами величезні вимоги, ми змушені були багато обміркувати. Коли почали контролювати цю позицію, матчі Барселони і Реала стали більш рівними. Лео є настільки винятковим саме тому, що карає тебе за найменші промахи.

Ми намагались не потрапити у пастку Барси. Вони дуже мудро пресингували. Був момент, коли вони начебто відпускали, але після цього відразу ж наставала зона інтенсивного тиску. Флангові центральні півзахисники агресивно атакували стоперів, за ним йшов Бускетс, а їхні стопери Маскерано і Піке суттєво висували лінії захисту. Тому ми грали дуже безпосередньо до них. Не можна було спрямовувати м'яч туди, куди вони хотіли. Ми намагались швидко пройти цю лінію", – пригадав Хабі Алонсо в інтерв'ю на Radio 38ecos.