УКР РУС

РБ Лейпциг виграв перший трофей, здобувши перемогу в фіналі Кубка Німеччини – "бики" у серії пенальті здолали Фрайбург

21 травня 2022 Читать на русском

Фрайбург завершив свій фантастичний сезон драматичною поразкою РБ Лейпцигу у битві за Кубок Німеччини. Звіт читайте на "Футбол 24".

Цьогорічний фінал Кубка Німеччини в будь-якому разі увійшов би до історії. Сенсаційний Фрайбург, який до останніх турів боровся за прорив у ЛЧ, жодного разу не доходив до цієї стадії і ніколи не завойовував німецьких трофеїв (окрім чемпіонств у другій Бундеслізі). РБ Лейпциг, своєю чергою, двічі грав у фіналі Кубка (зокрема, у попередньому сезоні), однак перемогти в ньому так і не зміг. Конкретно ж для команди Доменіко Тедеско даний матч став останньою спробою взяти перший в історії титул, адже з Лігою Європи у "ротен буллен" не склалося.

Фаворитом, звісно ж, вважався РБ Лейпциг, однак Фрайбург з перших же хвилин пішов уперед. Явної переваги підопічні Крістіана Штрайха не захопили, але андердог виглядав набагато активніше. За цю сміливість могло прийти покарання на 14-й хвилині, коли Форсберг влетів на лівий край штрафного, хитнув захисника й пробив з гострого кута – Флеккен не зміг зафіксувати м'яч у руках, а Нкунку зіграв на добиванні. Удар накрили.

Здавалося, що це був перший дзвіночок, однак Фрайбург не збирався відходити від стартового плану. Ба більше – саме номінальні господарі берлінського фіналу відкрили рахунок на 19-й хвилині! Гюнтер прийняв фірмове закидання на хід лівим флангом і прострілив на лінію карного майданчика, Шаллай дещо незграбно скинув м'яч Еггештайну, а Макс обвідним ударом поцілив під ліву стійку! 1:0.

Гол могли скасувати через гру рукою, однак втручання VAR досить несподівано показало, що все було в межах правил. Шаллай при скидці головою влучив у свою кінцівку, а це означає ненавмисну гру.

Всього через п'ять хвилин Фрайбург допоміг Лейпцигу створити гольовий момент – це Хьофлер головою необачно скинув м'яч на лінію воротарського. Нкунку підхопив його й вистрілив з шести метрів, влучивши у Флеккена, але сфера все одно полетіла в напрямку воріт. Ніко Шлоттербек в останню мить вибив її зі стрічки.

В останні 15 хвилин першого тайму РБ Лейпциг перехопив ініціативу й навіть став притискати суперника. Фрайбург підсів, однак підопічним Крістіана Штрайха вдавалося збивати темп великою кількістю єдиноборств та компактністю в обороні. У команди Доменіко Тедеско виникало дуже багато перспективних підходів до карного майданчика, але не було моментів. Зрештою, свисток Саші Штегеманна відправив футболістів на перерву за мінімальної переваги Фрайбурга в рахунку.

Початок другого тайму пройшов у тому ж руслі, що і завершення першого. РБ Лейпциг володів ініціативою й намагався діяти агресивно, однак розкрити блок Фрайбурга ніяк не вдавалося. За 10 стартових хвилин "бики" змогли вичавити із себе лишень удар з розвороту метрів з 16-ти у виконанні Нкунку – Крістофера непогано накривали, тож нормально пробити не вийшло. Флеккен спокійно спіймав м'яч.

А Фрайбург при цьому постійно тікав у контратаки. На 57-й хвилині це бажання вилилось у катастрофу для РБ: на Хьолера запустили довгу передачу, Хальстенберг програв йому позицію, не зміг наздогнати й підштовхнув у спину – це був фол останньої надії! Саша Штегеманн без вагань показав червону картку. Лейпциг залишився в меншості.

Окрилений цією подією Фрайбург міг моментально покарати іменитого опонента за невиразний футбол. Гріфо зі штрафного удару пробив повз праву стійку, а на 60-й хвилині Шаллай промчав лівим флангом на край карного майданчика й вистрілив у ближню дев'ятку – м'яч влучив у зовнішній бік сітки! Ще через кілька хвилин Гріфо приклався з дальньої дистанції, однак сфера пролетіла над поперечкою. В цілому, після вилучення команда Крістіана Штрайха "задихала", отримавши простір і розбігаючись по ньому.

Доменіко Тедеско намагався врятувати матч. На 61-й хвилині він замінив Андре Сілву й Форсберга на Собослая й Мукієле, а на 69-й Ольмо вийшов замість Кампля. Ці ходи допомогли вирівняти хід зустрічі, але в атаці у "ротен буллен" покращень не було. На полі в принципі стало нудно – увагу тримав лишень загальний нерв та періодичні сутички між командами.

Здавалося, що РБ Лейпциг приречений. Вболівальники відраховували час до фінального свистка, а ЗМІ шукали фотографії з радісними футболістами Фрайбурга, готуючись писати про них велику аналітику. Саме в цей момент РБ шокував голом Нкунку: Собослай зі штрафного влучив у стінку, Лаймер підібрав м'яч і виконав подачу, Орбан головою підрізав її на дальню стійку, а Крістофер замкнув у підкаті в порожній ближній кут – допоміг невдалий вихід Флеккена. 1:1!

Цей гол перегорнув хід матчу. Фрайбург відчутно занервував, а РБ Лейпциг пішов уперед і ледь не забив вдруге на 82-й хвилині – підопічних Крістіана Штрайха врятував Флеккен, який відбив сильну подачу-удар Собослая зі стандарту й витягнув добивання від Мукієле метрів з шести. Крім того, на 85-й же з меж штрафного у стрибку потужно пробив Ольмо, однак м'яч пройшов поруч з лівою стійкою. "Бики" були дуже близькими до перемоги, але дотиснути суперника в основний час їм таки не вдалося.

В овертаймах Фрайбург не зміг повернути повний контроль над грою, однак команда заспокоїлась і почала створювати моменти. Саме вона була ближчою до перемоги, але Лейпцигу феєрично щастило. Так, вже на 92-й хвилині Гюнтер замкнув подачу з кутового ударом головою в дальню дев'ятку – стійка врятувала РБ! На 104-й же свіжий Петерсен пробив з правого краю штрафного у дальній кут, влучивши у штангу, а Деміровіч зіграв на добиванні. Ворота вже були порожніми, однак Ермедін запустив сферу в небо.

На 115-й Хаберер міг стати історичним героєм Фрайбурга, потужно вистріливши з лету. "Биків" врятувала поперечина! Підопічні Доменіко Тедеско про такі моменти момент й мріяти не могли. Втім, Фортуна грала не тільки за Лейпциг – на 117-й хвилині Хьофлер у власному штрафному зрізав Ольмо, а РБ всім складом став вимагати пенальті. Це було дуже схоже на 11-метровий. Саша Штегеманн після довгих благань переглянув повтор і призначив кутовий. Фрайбург же після цього ледь не шокував суперника пострілом Гріфо – сфера пройшла над каркасом воріт.

Фінальний свисток подарував вболівальникам серію пенальті. РБ Лейпциг шикарно реалізував усі свої удари, а от Фрайбург підвели капітан Гюнтер (вище воріт) та Деміровіч (влучив у поперечку). Таким чином, "ротен буллен" перемогли у меншості, вигравши свій перший серйозний трофей у історії!

Політичне виховання, гострі заяви та унікальна гармонія – творець головної сенсації сезону спробував зупинити РБ Лейпциг