УКР РУС

"Рапід" - "Шахтар". Ліга чемпіонів. Анонс

19 серпня 2015 Читать на русском

19 серпня. ЛЧ, раунд-плей-офф, перший матч. 21:45. Відень, стадіон "Ернст Хаппель". Арбітр: Бйорн Куйперс (Голландія).

Телетрансляція на каналах "Україна" і "Футбол 1". Онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24".

Донецький «Шахтар» вже в одному кроці від омріяного групового етапу Ліги чемпіонів. На цей раз жереб звів «гірників» з віце-чемпіоном Австрії, віденським «Рапідом».

Що найбільш серйозно відрізняє «Рапід» від минулого суперника «Шахтаря» в ЛЧ – турецького «Фенербахче»? В першу чергу те, що віденський клуб не збирався по крихтах в останній момент – у «Рапіда» не новий тренер і залишився той же, награний склад. «Зелено-білих» з 2013 року тренує Зоран Барішич, а команда нікого не втратила в порівнянні з минулим сезоном, в якому «Рапід» зайняв другу позицію в чемпіонаті Австрії.

Друга відмінність від «Фенера» - «Шахтар» не має фори у підготовці до сезону перед австрійцями. «Рапід», як і донеччани, провів 5 турів першості, і до речі, «зелено-білі» йдуть на першій позиції, не програвши жодної зустрічі (4 перемоги і 1 нічия). На відміну від «Шахтаря», який програв принциповий матч чемпіонату проти «Дніпра» (0:2), «Рапід» минулого тижня розбив одного з головних конкурентів у Австрії, «Аустрію», з рахунком 5:2!

Третій фактор – «Рапід» пройшов у 3-му раунді кваліфікації Ліги чемпіонів амстердамський «Аякс» (2:2, 3:2). Так, молоду команду, але згадаємо, що минулого сезону «Дніпро» не без проблем здолав голландський бар’єр у Лізі Європи.

Вже цих трьох чинників достатньо для того, щоб не відноситись до суперника зверхньо. Втім і гравці «Шахтаря» перед грою як один запевняли в тому, що ніякої недооцінки не буде.

Перейдемо до кадрової ситуації. У «Шахтаря» втрати, в принципі, не критичні. Звісно, шкода, що не зможе зіграти через травму молодий Іван Ордець, який відіграв від дзвінка до дзвінка у двобої з «Фенербахче». Але у резерві є досвідчений Олександр Кучер. А втрата Веллінгтона Нема і Ісмаїлі для нинішнього складу «гірників» зовсім не є визначальною.

У «Рапіда» проблеми більш масштабні по кількості гравців основного складу. Але поки що це питання, чи насправді вони такі серйозні по якості. По-перше, не зіграє основний опорний хав Штефан Шваб, який отримав червону картку за неймовірно грубий підкат у першому матчі з «Аяксом» і 2 матчі дискваліфікації (зможе зіграти у Львові). По-друге, вибув лівий захисник Штефан Штангль. По-третє, під питанням основний центрбек Крістофер Дібон.

Але найголовніше для «Рапіда» те, що живий-здоровий основний центрфорвард команди – Роберт Беріч. 24-річний словенець – другий бомбардир минулого сезону чемпіонату Австрії (27 голів). Звісно, що його відсутність була б більш критичною для «зелено-білих», які не мають іншого нападаючого цього ж рівня.

Чого чекати від першому матчі у Відні? По результату – непрогнозовано, тому що треба побачити, яка якість гравців «Рапіда» на фоні «Шахтаря». По грі – напевно, не нулів на табло. Звісно, можливий варіант першого матчу з «Фенербахче» (обережна гра на виїзді і 0:0), але цифри говорять, що «Рапід» просто не вміє грати нудно. Згадаємо і 5:2 з «Аустрією», і веселі матчі з «Аяксом», і інші зустрічі чемпіонату Австрії (3:0, 2:1, 2:1, 2:2). «Рапід» багато забиває, але і чимало пропускає.

Думаєш, що розумієшся на футболі? Вгадай рахунок цього матчу і вигравай призи!

Орієнтовні склади команд

«Рапід»: Новота – Ауер, Зоннляйтнер, Дібон, Шраммель – Пецос, Граховац – Шобесбергер, Штеффен Хофманн, Кайнц – Беріч

«Шахтар»: П’ятов – Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук – Фред, Степаненко – Марлос, Алекс Тейшейра, Тайсон – Гладкий

За всіма найцікавішими подіями, що передують цьому протистоянню, слідкуйте разом з нами в режимі LIVE.

Олександр Гапоненко