УКР РУС

Раффо: Шахтар буде застосовувати філософію Барселони, в Україні можна досягти хороших результатів

10 серпня 2017 Читать на русском

Директор академії Шахтаря Хорхе Раффо розповів про свої перші кроки у донецькому клубі.

"Мені пощастило, бо я особисто знайомий із Сесаром Менотті, який привів збірну Аргентини до перемоги на ЧС-1978. Я щасливий, що він мене тренував. Пізніше я познайомився з Хосепом Гвардіолою та Йоханом Кройфом. Вони навчили мене, як добре грати у футбол.

Розмовляючи з Гвардіолою про філософію футболу, я відчув у його словах трансформацію методів Менотті. Таку філософію треба прийняти і Шахтарю. Барселона робила великий проект у Аргентині, я брав у ньому участь. Цей проект було розраховано на 10-12 років, завдяки чому було виховано багато талановитих гравців. Зараз ми почали такий же проект і в Шахтарі, оскільки хочемо перебудувати академію клубу та повернути їй велич.

Ми будемо брати концепцію футболу Барселони та застосовувати її у Шахтарі. В основу тренувань ми закладемо роботу з м'ячем, оскільки хочемо виховати розумних футболістів, які повинні розуміти, що ми хочемо, та вміти виконати це.

Щоб щось змінити, треба відчути культуру країни, у якій працюєш. У Німеччині не вірили, що після кількох провальних форумів зможуть змінити свою гру та грати у контроль м'яча. Але всі наполегливо працювали і в результаті виграли ЧС-2014. Мені здається, в Україні теж можна досягти великих результатів. Я згоден, що українці не будуть грати так, як бразильці, але якщо ми всі разом клуб та федерація попрацюємо, то побачимо ефект.

Треба визначитись, кого вважати талановитим. Треба знайти таких хлопців та відповідно виховати їх. Якщо б Мессі виховали у стилі "Бий-біжи" та "Віддай довгу передачу", він би не став таким великим. З його даними він міг стати крайнім захисником, але жоден фланговий гравець у світі не грає, як він", – розповів Раффо в ефірі FootballHub.

Найближчими днями очікуйте на "Футбол 24" повну версію інтерв'ю з Хорхе Раффо.

Нагадаємо, 52-річний Хорхе Раффо раніше працював в академії Барселони та очолив академію Шахтаря у липні 2017 року.

Раффо: Академія Шахтаря стане найкращою в Європі