УКР РУС

Рафаїлов: Поки з досягнень Фонсеки – невихід у груповий етап Ліги чемпіонів

3 жовтня 2016 Читать на русском

Гендиректор "Зорі" Сергій Рафаїлов прокоментував висловлювання наставника "Шахтаря" Паулу Фонсеки про те, що луганчани перебувають вгорі турнірної таблиці завдяки гравцям донецької команди.

– Вчора на післяматчевій прес-конференції наставник "Шахтаря" Паулу Фонсека жорстко висловився щодо орендованих гравців, сказавши про те, де б була "Зоря" якщо б не орендовані футболісти...

– Спочатку я залишив би це поза увагою, якби не знав справжню сторону ситуації. Згідно з нашим орендним договором з "Шахтарем", орендовані не мали грати проти "Шахтаря". Погоджуся з ним, можливо, цю ситуацію треба було обговорювати ще до початку сезону. Однак мені не сподобалося те, що містер Фонсека сказав про те, що вони підготували всіх цих футболістів. Він, напевно, навіть не знає їх по іменах.

Пан Фонсека взагалі працює в клубі тільки півроку. Ці слова я сприйняв би від Мірчі Луческу, який пропрацював в "Шахтарі" багато років і міг їх знати, або бачити раніше. Іноді і Луческу не дозволяв грати орендованим, але, на відміну від Фонсеки, містер Луческу завжди говорив слова подяки нашому клубу, Юрію Вернидубу і всьому тренерському штабу за те, як ми працюємо з футболістами "Шахтаря".

Тільки завдяки тому, що вони грали у "Зорі", мали постійну практику, деякі хлопці стали футболістами збірної. Туди вони потрапили саме із "Зорі", а не з дублюючого складу "Шахтаря". Саме з "Зорі" в національну команду потрапили Максим Малишев та Микита Шевченко. Погравши в нашому складі, отримали пропозиції від зарубіжних клубів Руслан Маліновський, Андрій Тотовицький і Пилип Будківський, які ні хвилини не провели за основний склад "Шахтаря".

А пан Фонсека говорить так, ніби дав нам в оренду Бернарда, Ракицького, Степаненка, П'ятова і Срну. А ми ж брали гравців, які були навіть не в дублі, а в "Шахтарі-3". Ті ж Максим Малишев, Микита Шевченко, на яких поставили хрест в свій час. Завдяки Юрію Вернидубу ці футболісти розкрили свій талант. Поки з досягнень Фонсеки – невихід у груповий етап Ліги чемпіонів.

У нас є приклад, коли Мірча Луческу дозволив грати орендованим футболістам і в чесній, спортивній боротьбі основний склад "гірників" обіграв основу "Зорі". В такому випадку ніхто не кине камінь в бік "Шахтаря", ні в бік Луческу.

Думаю, працівники клубу з Донецька шкодують самолюбство Фонсеки, а ось ми підготували статистику, з якої видно, хто скільки зіграв за "Шахтар", а скільки за "Зорю". Думаю, в майбутньому, він буде просити давати йому подібну статистику.

Практично всі, за винятком Едуарда Соболя та Дмитра Гречишкіна, ні хвилини не провели за основний склад "Шахтаря". Олександр Караваєв провів за нашу команду 5 707 хвилин. Дмитро Гречишкін за "Шахтар" зіграв 783 хвилини, а за нас вже 1906. Іван Петряк не зіграв жодної хвилини за "гірників", а за нас 4 345 хвилин. Микита Шевченко до приходу в "Зорю" ні хвилини не провів за "Шахтар", а за "чорно-білих" 3 782. Пилип Будківський жодного разу не грав в основі донеччан, а за нас 4 111. Максим Малишев до переходу в "Зорю" не грав за основний склад "гірників", а в нашій футболці провів 1902 хвилини. Зараз він гравець основи "Шахтаря".

Руслан Маліновський в нашому клубі зіграв 2 552, в результаті чого був запрошений у збірну і ним зацікавився закордонний клуб. Владислав Кулач в "Зорі" провів вже 171 хвилину. Андрій Тотовицький, який є гравцем "Кортрейка", за луганчан зіграв 1 147 хвилин. В'ячеслав Танковський теж в основі "Шахтаря" не грав, а за нас провів 527 хвилин. Фонсека звернув на нього увагу, але зараз він грає за дубль. Едуард Соболь виняток. Поки за "Шахтар" він провів більше хвилин на полі, а саме – 544, а за "Зорю" поки 481. Але у нього все ще попереду.

Ми бачили, що буває, коли співробітники клубу дають тренеру неправильну інформацію. Наприклад, під час матчу "Манчестер Юнайтед" – "Зоря" Жозе Моурінью почав висловлювати претензії своїй науковій групі. Тому, щоб такого не відбувалося, потрібно давати тренеру всю необхідну інформацію.

Ніхто з нас ніколи не піддавав сумніву класну, кваліфіковану роботу Академії ФК "Шахтар". Але на даному етапі, треба дивитися правді в очі. Коли пан Фонсека дасть нам футболіста, який зіграє при ньому в основному складі хоча б одну хвилину, тоді інша справа. Ось тоді й можна буде говорити, що тільки завдяки Фонсеці "Зоря" знаходиться вгорі турнірної таблиці.

Нагадаємо, раніше Юрій Вернидуб у коментарі "Футбол 24" прокоментував заборону "Шахтаря" на участь орендованих гравців "Зорі" в матчі проти "гірників".

Додамо, що матч "Шахтар" – "Зоря" відбувся 2 жовтня у Запоріжжі та завершився перемогою донецької команди.

А ви що думаєте з цього приводу? Напишіть в коментарях