УКР РУС

Радченко: У нас є команди, що здатні виграти Лігу Європи

13 грудня 2013 Читать на русском

Екс-захисник національної збірної України та ряду провідних вітчизняних команд Олександр Радченко в інтерв'ю "Футболу 24" поділився своїми враженнями від виступу наших клубів в європейських турнірах.

Про "Шахтар": Команда гідно представляла український футбол в головному європейському турнірі - Лізі чемпіонів. На мій погляд, "гірникам" все ж не вистачило зіграності у ході групового турніру. Нестабільність проглядалася і в деяких поєдинках чемпіонату країни. Придбання донеччан дуже пристойні, але повною мірою замінити Мхітаряна і Фернадіньо, що пішли, нові футболісти - Бернард, Фред, Фернандо і Факундо Феррейра наразі не змогли.

Вони - талановиті молоді футболісти. У них все попереду. Що стосується поєдинку проти "Манчестер Юнайтед", то в першому таймі підопічні Луческу виглядали непогано. В деяких моментах "гірники" показували гарну комбінаційну гру, а в другому таймі підсіли, чим скористалися британці, які реалізували свій гольовий момент. На невдачі "Шахтаря" також позначився не зовсім конкурентний чемпіонат. У переможців групи "Манчестер Юнайтед" леверкузенського "Байєра" по два складних поєдинки у внутрішніх турнірах на тиждень. А "Шахтар" за весь чемпіонат проводить від сили вісім таких матчів.

Про "Динамо": З перших днів групового турніру киян записували у лідери. Як показав хід турніру, підопічні Олега Блохіна демонстрували "валідольний" футбол, та щонайголовніше, зі своїм завданням - виходом у плей-офф Ліги Європи - успішно впоралися. З чим я можу лише привітати вболівальників "Динамо", команди, тренерський штаб і президента футбольного клубу Ігоря Михайловича Суркіса.

В останньому матчі проти віденського "Рапіда" динамівці перший тайм провалили, а в другому зібралися і переломили хід поєдинку, здобувши переконливу перемогу. Зазначу позитив у результатах "Динамо" в останніх матчах українського чемпіонату, де кияни зуміли істотно виправити своє турнірне становище і знову вступили в боротьбу за чемпіонство. Нестабільність динамівців в першу чергу пов'язую з придбанням великої групи футболістів, що поки не до кінця облаштувалися у "Динамо". Тепер головне для команди - провести плідні передсезонні збори. Від їхнього успішного проведення буде залежати виступ команди в плей-офф Ліги Європи.

Про "Дніпро": Рамос підібрав дуже цікавий колектив виконавців, який часто показує футбол найвищої якості. В команді є безумовні лідери на полі - Зозуля, Канкава, Коноплянка, Ротань та Селезньов. А найкращий, на мою думку "моторчик", капітан команди, що переживає другу молодість - всюдисущий Руслан Ротань. Хоча, в принципі, можна відзначити всю команду!

У Лізі Європи "Дніпро" провів всі свої матчі на "відмінно", навіть у програних поєдинках "Фіорентині", де дніпропетровці практично ні в чому не поступалися маститим італійцям. На боці дніпропетровців впевнено пройдений груповий турнір, видовищний футбол і, як підсумок, - вихід у наступний етап єврокубків. Такі б стабільні показники перенести дніпропетровцям і у поєдинки внутрішнього чемпіонату. А там і медалі не за горами...

Про "Чорноморець": Головна українська сенсація в Лізі Європи. Ніхто не очікував від одеситів вирішальної перемоги над ПСВ в Ейндховені. Роман Григорчук створив хорошу, а головне - конкурентоспроможну команду, зі своїм почерком і стилем гри. Вдало була проведена "точкова" селекція. Антонов, Гай і Самодін, особливо перші два значно підсилили гру "Чорноморця". Стабільний і надійний в воротах голкіпер Безотосний.

Для "моряків" це великий вихід. Найвдаліший виступ в історії клубу в єврокубкових турнірах. По своїй силі команд група була рівною. Десь, можливо, спад у грі і звідси нестабільність в результатах у внутрішньому чемпіонаті стали наслідком невдалих виступів ПСВ в Лізі Європи і, безумовно, відбилося на їхній боротьбі за лідерство.

Про перспективи українських команд у Лізі Європи: Для України вихід в плей-офф відразу чотирьох команд - пристойний показник, що тішить не лише в плані клубних коефіцієнтів, а також наочно показує зростання нашого футболу в європейському просторі. Три наші клуби - "Шахтар", "Динамо" і "Дніпро" - за своїми ігровими якостями спокійно зможуть поборотися за цей трофей, другий за значущістю в Європі. Не скидаємо з рахунків і "Чорноморець", що здатен на чергові сенсації. Для футболістів і тренерів наших команд дуже важливо добре підготуватися до Ліги Європи на передсезонних навчально-тренувальних зборах. Потім важливо на тлі накопичених навантажень під час зборів підійти у "свіжому" стані до поєдинків у єврокубках. Можливо, підсилити деякі позиції.

Розмовляв Віктор Хохлюк