УКР РУС

Пятов: продовжити не можна завершити – Шахтар і Ребров вирішуватимуть, де поставити кому

30 травня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про найближче майбутнє нашого легендарного голкіпера.

28 червня Андрію Пятову виповниться 39 років. А ще за три дні у нього завершується контракт із Шахтарем. Яке майбутнє у легенди українського футболу?

Продовження кар'єри

Вік – не головне. Важливо, на скільки почувається сам воротар і чи не має проблем зі здоров'ям. Остання недуга датована 4 жовтня, коли Андрій хворів на ковід. При професіональному ставленні до себе, сучасній медицині та генетиці кіпер може виступати на високому рівні і після 40 років. Так, реакція, стрибучість знижуються, але все це можна нівелювати величезним досвідом. Яскравий приклад – Джіджі Буффон, якому вже 45, а він ще досі у професіональному футболі.

Сьогодні у Шахтарі беззаперечний №1 – Анатолій Трубін. У нього ще рік з хвостиком контракту. З величезною ймовірністю влітку його продадуть. Власне, для цього придбали у Ворсклі Дмитра Різника. Пятов у цій системі координат може мати роль другого голкіпера на рівні з Олексієм Шевченком, передавати свій досвід. Ніхто поки не знає, чи Різник взагалі потягне цей рівень. Особливо на фоні міжнародних матчів. Тому в запасі повинен бути досвідчений воротар, який за потреби може вийти на поле.

Мудрик навчив усіх: як два клуби та три голкіпери зірвали куш лише одним трансфером

Усе залежить від амбіцій Пятова. Якщо влаштовує статус запасного, то можна розмовляти з Шахтарем щодо нового контракту. Тут питання набагато глибше: без ігрової практики перспектива продовжувати тривалий час кар'єру – невисока. Важлива позиція клубу. Якщо Шахтар дасть нову угоду, то воротар її прийме. У такому футбольному віці щось змінювати – дуже ризиковано.

В Україні, окрім Шахтаря, я не бачу реальних варіантів. Можливо, хіба що повернення до майже рідної Ворскли. Зараз Павла Ісенка сватають в Альмерію. У нього контракт до літа 2024 року. Тож Ворскла може його продати, щоб не втратити безкоштовно. Для Пятова повернення до Полтави було б хорошою опцією на мажорній ноті завершити з футболом. Власне, як і Буффон, який повернувся після Ювентуса до Парми.

Також для більшості польських, угорських клубів підписання Пятова було б хорошим маневром. Це стосується навіть провідних команд цих країн. Голкіперів такого рівня там дуже мало, або немає взагалі.

Турецькі клуби можуть давати хороші контракти гравцям з іменем. Я розумію, що грандам буде важко підписати 39-річного воротаря. Але для середняків – це чудова опція. Кіпер з іменем, статусом і безкоштовно.

Зараз українські футболісти потрохи їдуть у США. Зрозуміло, що не за футболом. Рівень МЛС не дуже високий. Просто це можливість потрапити в країну з високим рівнем життя. Нічого поганого в цьому немає. Колишній партнер Пятова Сергій Кривцов зміг проявити себе не в останньому клубі ліги – Інтер Маямі. Можливо, це розпалить додатковий інтерес до інших українських гравців.

У всіх перерахованих варіантах на перше місце виходить агентське лобі. Потрібна людина, яка зв'яже кінці докупи – бажання воротаря, можливості клубів та фінансову складову для обох сторін. Справи Андрія веде компанія ProStar Вадима Шаблія. Вони якраз співпрацюють із Кривцовим та освоюють американський ринок. В Угорщині мають свого представника Баложа Сімона. Тож можливості доволі хороші.

Завершення кар'єри

Особисто я вважаю, що вже минув той етап, коли Пятов міг піти із Шахтаря та мати кар'єру в іншій країні. Якби такі амбіції були наявними, то найкращим міг стати період, коли тільки почав грати в основі Трубін. Андрій був молодшим, мав стабільну практику. Але Пятов обрав нову угоду із донецьким клубом.

У 39 років кудись їхати вже якось і не дуже правильно. У Пятова велика сім'я. Дітям у школу потрібно ходити. Зриватися із насидженого місця нелогічно.

Ігор Йовічевіч не розраховує на досвідченого воротаря. У поточному сезоні Пятов має тільки один матч за клуб. Підписання Різника за великі гроші свідчить про те, що із заміною Трубіна вже визначилися. У кращому випадку Пятова чекає роль запасного воротаря, який передає свій досвід. Власне, цим Андрій і займається останніми роками. Велика заслуга Пятова, що розкрився Трубін. Він більше думав про клуб, ніж про себе. Був для Анатолія не конкурентом, а другом, товаришем, який допомагає стати сильнішим. То навіщо себе мучити, якщо можна перейти на тренерську роботу?

"Шевченко привітав у роздягальні": Анатолій Трубін – про збірну України, невдачі Шахтаря і конкуренцію з Динамо

З приходом Йовічевіча за воротарів у Шахтарі відповідає іспанець Франсіско Галан. Він майже на 8 років молодший від Пятова. Я не бачу ніякого прогресу воротарів Шахтаря у цьому сезоні. Нічого нового у грі Трубіна не з'явилось. Плюс – старі проблеми місцями загострюються. З молодих кіперів ніхто не зробив прориву. Хто, не як Пятов, знає вимоги Шахтаря та концепцію підготовки? Андрій міг би дати дуже багато тому ж Різнику. Можливо, ще когось молодого підтягнути. Найбільш цікавий – Владислав Кравець. Воротар 2005 року народження, який є основним у збірній свого віку. Має прекрасну антропометрію.

Другий варіант – збірна України. Сергій Ребров от-от очолить національну команду. Від штабу Петракова нічого не залишилося. Потрібно формувати тренерську команду з нуля. Ролі асистентів займуть іспанські помічники Сергія Станіславовича, які з ним працювали в Динамо, Аль-Ахлі, Ференцвароші та Аль-Айні – Альберто Босх і Вісенте Гомес (останнього, щоправда, не було в Угорщині). А ось посада тренера воротарів вакантна. Ротань, виконуючи обов'язки тренера збірної, підтягнув Віталія Реву, з яким працює у молодіжці.

Писали про варіант із Худжамовим. Це все більше виглядає як вкид, або бажання самого Рустама. Він на аналогічній посаді не затримався у Поліссі. За національну команду – 1 матч. На рівні юнацьких та молодіжних збірних теж негусто.

Пятов був основним воротарем збірної України понад 10 років. Грав на Євро-2012 та Євро-2016. Має колосальний досвід міжнародних матчів як за клуб, так і збірну. Тренувався із Трубіним, Бущаном, Луніним. Дуже добре знає психологію та рівень цих воротарів. Відтак запрошення Андрія до збірної в ролі тренера виглядало б абсолютно логічно.

Шахтар став чемпіоном України 2022/23, розгромивши Дніпро-1 – Ракицькому розбили обличчя у масовій бійці, злива вилучень