УКР РУС

П'ятка Роналду, хитрощі Мессі, свавілля арбітрів. Підсумки 25-го туру Прімери

28 лютого 2012 Читать на русском

У всьому європейському вікенді було безліч красивих голів, немов весна міцно осіла на місцеві газони і розцвіли навіть посередні виконавці. А ось у Прімері найбільші чудеса вийшли з-під рук Богів - Крішті та Лео.

Та крім принад, удосталь було жахливих огріхів "лос арбітрос", які значною мірою вплинули на результат, зокрема й у матчах двох грандів. У цьому теж, до речі, прімеріанці не були якимись особливими - достатньо лиш на Італію поглянути з їх "Мілан" - "Юве"!

Та почнемо ми за порядком, збережемо цього разу хронологію подій. Отже, в суботу на відкриття туру своїми не такими вже й потужними силами помірялися борці за виживання. 18-й "Расінг" поділив очки з 19-м "Спортінгом", а відставання від рятівної 17-ї сходинки становить все ті ж 3 та 6 пунктів відповідно. Давід Баррал відзначився диво-голом, поклавши початок красеням туру, які залітали з небаченою досі частотою. Це вже 8-й влучний постріл капітана хіхонців, що дає 38% від усіх забитих командою. На жаль, для дядька Клементе, який перед матчем метафорично висловлювався про одну лодку, в якій пливуть команди (і несе їх течія до берегів жорсткої Сегунди), утримати переваги не вдалось. А підтримати хіхонців прибули понад 2,5 тисячі вболівальників, що для іспанських просторів, не надто звичних до масових виїздів, неймовірне число!

Продовжили неймовірним розгромом "Малаги", від рук якої постраждала "Сарагоса". Пам'ятаєте пряме включення нашого спецкора, якого занесло на матч туру "Сарагоса" - "Бетіс", хоча відправляли його до Барселони насправді, але затримка з пароплавами вийшла. Так ось тоді його спроба поспілкуватися в перерві матчу з Маноло Хіменесом ледь не завершилась ночівлею у поліцейському відділку, а все через бурхливі емоційні переживання ентренадора. Ось і цього разу він не був прихильним до журналістів, але знаєте, варто себе поставити на місце наставника, і одразу краще розумієш його мотивацію. А наразі йому "соромно, дуже соромно", тому, попри те, що людина поважає журналістську працю, більше 20 секунд її душа не витримала на прес-конфі. Тим часом президент Агапіто Іглесіас загнав команду в такі борги, що тут ще й Сегунда за щастя виглядатиме!

Хоча в конкретному матчі все починалось дуже навіть нічогенько, але гол на 45+1-й хвилині на 1:1 зламав і без того слабкий моральний дух сарагосців. Пеллегріні - наче на коні, його клуб на відстані очка від ЛЧ, хоча претендентів на заповітне місце там зібралось, як в Ощадбанку за часів "тисячки Тимошенко".

"Левантівський" Рубен Суарес вже виривав перемогу для своєї команди у матчі зі "Сосьєдадом" на останніх доданій, цього ж разу він не втримався і пальнув на 89-й, шокувавши каталонців. До речі, саме Суарес відправив дві посилочки в сітку воріт "папуг" і в першому колі, де його команда взяла ще впевненішу звитягу (3:1). "Леванте" здобуває першу перемогу з грудня місяця. На неї довелось чекати довгих 8 турів. Таким чином "жабенята" повертаються на лігочемпіонівську позицію, підбивши одного з прямих конкурентів.

"Вільяреал" та "Атлетік" влаштували справжню перестрілку, бійню і таке інше. Приємно, що відзначились вони саме у футбольному контексті, а то, знаєте, бувають усякі кікбоксери не до кінця реалізовані або й взагалі бійці без будь-яких правил, як той же Пепе, котрий не Мель, а "просто тварина". Рекомендовано до перегляду гол Маркуша Сенни зі штрафного, а також гольова комбінаційка басків на контратаці.

У матчі "Райо Вальєкано" з "Реалом" була вся необхідна атмосфера для дербі - затятий суперник, який поступається класом гранду, але компенсує підтримкою стадіо, безкомпромісністю, відсутністю особливих комплексів та строгим дотриманням тактики, вибраної ентренадором Сандовалем. Якщо б фатальний суддя не заважав, як міг, то команда, якою захоплювався сеу Жозе ще до матчу, а потім взагалі замріяними очима згадував фантастичну гру опонента, визнавши, що більш справедливим рахунком була б нічия, мала б усі шанси відібрати очки в сусідів. Ну, і гол Кріштіану Роналду, у всій красі

португальця,який нагадав, що футбол - не лише процес для заробляння грошей у великій кількості, а й гра, в якій є місце дитячій винахідливості і несерйозності, яка захоплює, сприйнятті світу, яке завжди знаходить виходи і не бачить перепон, чому б не діяти саме так. Згадаймо, до того моменту "королі" взагалі не мали шансів, а ось "Райо" пристойно так насідав і мав моменти. Потім Фернандес Бовдуран, ой даруйте, Борбалан, з якогось дива, не вилучив Серхіо Рамоса, який навмисне зарядив рукою у вухо Дієго Кості, натомість вилучив Мічу за чистий підкат. І гру можна було вважати зробленою. Та попри все саме в таких матчах і здобувається чемпіонство. Коли команда твоя не грає, як повинна, а суперник проводить одну з кращих ігор, проте ти все одно збираєш всі 3 можливих очки.

"Валенсії" не цікаво жити, тож вона потрошку дає змогу всім іншим звичайним смертним Прімери підібратися до себе. Тому що перебування у напівмертвому сонному стані команди Емері, яка непогано грає в єврокубках, але в чемпіонаті зливає всім підряд, нічим не поясниш. Мічел здобув свою першу гостьову вікторію, а Хесус Навас, якого  несподівано викликали до збірної, робить гол+пас. "Севілья" за останні 2 сезони вирвала у "кажанів" усі 12 очок. Прикрим моментом є те, що Негредо вибув як мінімум на місяць, тож пропустить шанс виходу в основі збірної у ролі дев'ятки, який з'явився у всіх іспанських нападників у ситуації з Торресом, якому, вочевидь, пороблено, щоб не забивав голів.

І нарешті про матч туру, який ним і став за усіма показниками: неймовірними ляпами суддівства, фантастичним голом Мессі, карколомним стрибком Фалькао, яким він зняв з повітря м'яч і надіслав до сітки, класними атаками та значною кількістю жовтих карток. Про все потрохи і за порядком. Претензії "матрацників" до судді Перса Ласи такі: два зірваних віч-на-віч через вигадані офсайди, непризначене пенальті на 89-й за очевидну гру рукою Бускетса, який ціленьким кулачищем вибивав круглого "цілком ненавмисно". Та не варто думати, що арбітр просто "валив" мадридців. Якщо б він цього хотів, міг спокійно зараховувати гол Мессі в атаці, де той підіграв собі майстерно рукою так, що годі було без повторів розгледіти. Справжнісінький гандбол, за який аргентинець заробив 5-ту жовту в сезоні. Гвардіола після матчу дивувася, що є такі правила, які чітко вказують, де потрібно фіксувати гру рукою. Деякі іспанські арбітри, до речі, теж були сповнені подиву. А вони є правила такі, що не можна руками грати, ну от не можна, а в повітрі кулаки свої краще тримати при собі, особливо якщо вибиваєш м'яч з голови гравця іншої команди. Просто не всі з ним знайомі в Іспанії, отакі дива!

"Атлетіко" витримав перший поважний тест часів Сімеоне, хоча й зазнав першої поразки за керівництва дона Дієго. "Барселоні" ж приніс перемогу великий і могутній (у ділах його, а не словах) Ліонель Мессі! Він не дочекався, поки Куртуа вибудує стінку, а ввалив у дальній кут. Хтось скаже, що тут не збережено принцип фейр-плей, згадає про хитрощі, адже всі бачили, що "атлети" не готові відбивати атаку Левчика. Але натомість пропоную всім просто насолодитись красивим польотом м'яча. Роналду-Мессі у цьому турі: нічия 1:1, а загалом по турнірній дистанції 29:28 на користь португальця. Битва Богів продовжується, а всі решта поборються за престижне четверте місце. Хоча Гвардіола зробив доволі несподівану заяву про те, що не вірить у чемпіонство "Барси". Не надто позитивно, але може вони тролять Мадрид, аби той зовсім кинув грати? Далі буде видно.

Насолоджувався Тарас Котів