УКР РУС

П’ять символічних перемог. Підсумки 29 туру АПЛ

22 березня 2012 Читать на русском

Іноді звитяги претендують на щось більше, аніж на суху, банальну констатацію факту.

Тур, який тривав аж п’ять днів через матчі Кубка Англії, однаково не зумів стати повноцінним. Клінічна смерть Фабріса Муамби спонукала його партнерів із "Болтона", а також суперників з "Астон Вілли" перенести календарний матч на невизначений термін. І саме Фабріс став щасливим автором найголовнішої перемоги.

Перемога перша – над смертю. Мільйони вболівальників і десятки тисяч футболістів таки вимолили для півзахисника "Болтона" одужання. Нехай поки що не цілковите, проте прогрес, з яким Муамба оговтується від сердечного нападу і клінічної смерті, додає оптимізму ескулапам. "Я зайшов до нього увечері і почув: "Привіт, док", - розповідає Джонатан Тобін, клубний лікар "скакунів". – "Як ти?" - запитую Фабріса. "Я в нормі", - відповідає. Ми навіть мріяти не могли про такий прогрес. Це неймовірно!"

Існує сумнів, що після такого випадку Муамбі дозволять знову вийти на поле. Та й, зрештою, йому самому буде надзвичайно складно на це наважитися. Трагедії Фехера, Фое, Пуерти надто глибоко вкарбувалися у свідомості кожного. Що б там не верзли футбольні романтики, життя значно цінніше за гру. Відтак і перемогу цю потрібно шанувати у стократ пильніше. 

Перемога друга – над "Ліверпулем". Полишивши бліді стіни госпіталю, повертаємося до більш звичного антуражу. І що ми бачимо? "Квінз Парк Рейнджерс", без особливого опору дозволивши "Ліверпулю" забити два голи у свої ворота, з не меншою легкістю відповів одразу трьома. Команда Далгліша стала жертвою власної самовпевненості, а також дивовижної розбалансованості, як от у випадку з переможним голом Макі – Шкртел не зумів вибити м’яч, а Енріке на рівному місці взагалі не влучив по "смугастому". Ми вже неодноразово "котили бочку" на хронічні проблеми мерсисайдців, тож додати абсолютно нічого. Набридло.

А "обручі" вибуксували зі зони вильоту. Звитяга над "Лівером" може виявитися до біса вчасною і корисною, адже попереду непрості матчі зі "Сандерлендом", "Арсеналом", "МЮ" - заряд бадьорості, такий собі мерсисайдський "енергетик" є життєво необхідним. Відзначимо й непогану форму Джібріля Сіссе. Ось такого француза – націленого на ворота, агресивного в атаці, а не у розмахуванні руками, варто побоюватися наступним суперникам "обручів".

Перемога третя – над "Фулхемом". Розтрощивши "котеджерів", парубки Брендана Роджерса наблизилися до "Ліверпуля" на відстань трьох очок. Ще зовсім нещодавно найбільш нахабним новачком вважався "Норвіч", проте зараз саме "лебеді" дають "прикурити" своїм найближчим сусідам у турнірній таблиці. "Фулхем", перед яким тут складали зброю навіть "гармаші", був битий зі сороміцьким рахунком, хоча за грою і кількістю створених моментів значно перевершив своїх суперників. Саме в діях "другим номером" - головний секрет успіху валлійців. На куражі знову зіграв хавбек Гілфі Сігурдсон, який в останніх шести матчах забив вже п’ять м’ячів. Якщо ісландець забиває, його команда неодмінно перемагає – це вам підтвердять у "Вест Бромвічі", "Вігані" ну й "Фулхемі", звісно. 

Перемога четверта – над фанами. Такого бурхливо щасливого "Івуд Парку" не доводилося бачити вже давно. Гол Хойлета – вибух емоцій. Гол Якубу – суцільний екстаз. Розправив плечі і Стів Кін. Тепер йому, вочевидь, персональний охоронець зі знанням східних прийомів вже не знадобиться. Зрозуміло, що 5 очок відриву від зони вильоту ще нічого не гарантують. Однак емоційний зв’язок, який встановився після перемоги над "Сандерлендом" між командою та вболівальниками, повинен посприяти у збереженні елітної "прописки". 

Перемога п’ята – над "зайвою вагою". Останнім часом перемоги даються "Ман Сіті" зі страшенним скрипом. До честі "містян", вони довго "запрягають", але швидко їдуть. Так було зі "Спортінгом", так трапилося і з "Челсі". Манчіні вперто не бажає відпускати "МЮ" у відрив – обидва суперники завзято нарощують очковий запас, а тому все впевненіше можна стверджувати, що чемпіонський титул поїде в Манчестер. Тільки от в яку його частину – блакитну чи червону – ще належить з’ясувати. До слова, баланс сил між дуетом лідерів і "рештою" хоча й не ідентичний, проте дуже нагадує той, що бачимо в Прімері. "МЮ" випереджає "Арсенал", який йде третім, на 15 очок, "Ман Сіті"  попереду "гармашів" на 14 пунктів. Прірва!

Ну й як не згадати про ще одну вагому подію, яка трапилася на 66-й хвилині поєдинку з "Челсі". Замість де Йонга на полі з’явився… Тевес. Попри кілька "зайвих" кілограмів, які аргентинець нагуляв упродовж півроку вимушеного байдикування, він став безпосереднім співавтором переможного голу у ворота Чеха. Начувайтеся Джеко і Балотеллі! Карліто зголоднів за футболом. А Ді Маттео зазнав першої поразки з "Челсі", до слова… Що на це скаже чукотянин №1?

Олег Бабій