УКР РУС

П'ять гравців збірної України, яким пора на підвищення – лідер Динамо, перлина Шахтаря і найкращий бомбардир УПЛfire

4 липня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Останнім часом низка відомих українських футболістів (Михайло Мудрик, Ілля Забарний, Віктор Циганков) змінили клуби, перебравшись у топ-чемпіонати Європи. Деяким представникам збірної варто взяти приклад.

"Футбол 24" аналізує, кому з підопічних Сергія Реброва у національній збірній України потрібно змінити зону комфорту та продовжити кар'єру на вищому рівні, ніж чемпіонат України.

Анатолій Трубін

Ще у 2020 році молодий голкіпер стрімко увірвався в основу Шахтаря. Трубін настільки швидко забронював за собою місце у воротах "гірників", що Андрій Пятов змушений був із лави запасних спостерігати за грою головного конкурента. У сезоні 2022/23 багаторічний перший номер Шахтаря вийшов на поле лише двічі, а клуб вирішив не пропонувати йому новий контракт. Трубін зробив відхід Пятова-воротаря абсолютно безболісним.

Надійна гра 21-річного Анатолія стала однією з причин здобуття Шахтарем чемпіонства України і доволі вдалого євросезону. Чого варта лише серія пенальті у Лізі Європи проти Ренна, в якій Трубін відбив три удари з 11-метрової позначки і приніс українській команді путівку в наступний раунд.

Став своїм Анатолій і у складі збірної України. Він у статусі резервіста їздив ще на чемпіонат Європи-2020, а у відборі на Євро-2024 є основним воротарем національної команди. Сергій Ребров довірив Трубіну місце у воротах на всі три червневі матчі, а зараз кіпер є одним із героїв вже молодіжної збірної України. Команда Руслана Ротаня на Євро-2023 вже дійшла до півфіналу і гарантувала собі участь в Олімпійських іграх-2024. Заслуга Трубіна в цьому успіху – величезна.

Великий вибір та ілюзія конкуренції: хто стане №1 у воротах збірної України на найближчий період

Контракт Анатолія з Шахтарем завершується через рік, а нову угоду з клубом футболіст підписувати не планує (принаймні, поки що). У послугах українського воротаря зацікавлені імениті клуби з Європи – називали Інтер, Челсі і навіть Манчестер Сіті. Шахтар начебто просить за гравця ледь не 40 мільйонів євро – якби не контракт, який спливає через рік, суму можна було б вважати доволі адекватною. Рівень нинішньої УПЛ Трубін відверто переріс. Щоб прогресувати і надалі, настав час для від'їзду.

Микола Матвієнко

Якщо Трубін якраз доріс до трансферу в один із європейських клубів, то Матвієнко, схоже, ризикує банально пересидіти в Шахтарі. Вже кілька років з'являються чутки про інтерес іноземних клубів до центрального захисника "гірників". Роберто Де Дзербі дуже хотів бачити колишнього підопічного у Брайтоні, а ще раніше Миколою активно цікавився лондонський Арсенал.

Втім, Матвієнко досі у Шахтарі, а кілька місяців тому підписав із клубом новий контракт до 2027 року. Миколі вже 27 – це, фактично, пік кар'єри для футболіста. На момент завершення угоди з "гірниками" одному з найкращих захисників України буде вже за 30 – шансів на переїзд у Європу в такому віці не так багато.

У дебютних матчах Сергія Реброва на чолі збірної України Матвієнко тричі виходив у старті. Відверто кажучи, не вразив, припустившись низки позиційних помилок. Про невиразну гру досвідченого центрбека навіть запитували у головного тренера збірної. Сергій Ребров заявив, що не бачить проблеми, але певний регрес гравця останнім часом спостерігається. Не виключено, що причиною цьому якраз і є відсутність змін у кар'єрі. Свого піку в Шахтарі Микола досяг.

Можливо, підписання нової угоди з Матвієнком якраз і стало підготовкою Шахтаря до продажу одного з лідерів команди. У непрості часи можливість заробити додаткові кілька мільйонів євро (а то й не один десяток) українські клуби мають не так часто.

Георгій Бущан

Сезон 2022/23 для основного воротаря Динамо відверто не склався. Через серйозну травму Бущан зіграв лише 16 матчів, повернувшись на поле тільки наприкінці чемпіонату. Як наслідок – втрата місця у стартовому складі збірної України. У червневих матчах "синьо-жовтих" Георгій задовольнився роллю дублера Анатолія Трубіна.

До травми Бущан демонстрував гру високого рівня, а деякі експерти прогнозували, що Динамо відпустить свого кіпера у випадку отримання привабливої пропозиції. Першому номеру киян нещодавно виповнилося 29 – ще кілька років кар'єри у нього точно є, враховуючи специфіку амплуа.

За чутками, Динамо почало економити бюджет, пропонуючи футболістам погодитися на зменшення зарплатні. Можливо, Бущану час скористатися ситуацією і вмовити Суркіса на трансфер у інший чемпіонат? Тим більше, що у квітні Георгій почав співпрацювати з агентством Вадима Шаблія. Що ж це, якщо не прямий натяк на бажання змінити обстановку? Тримати коштовного воротаря на піку кар'єри не надто логічно – Динамо має можливість заробити, плюс підростає талановитий Нещерет.

Самому ж Бущану, який пограв на чемпіонаті Європи, протистояв Барселоні та Ювентусу, навряд чи буде цікаво виходити проти команд другого ешелону у відверто посередньому чемпіонаті України.

Віталій Буяльський

Досвідчений півзахисник – чи не єдина світла пляма Динамо у сезоні 2022/23, який київська команда тотально провалила. Але до Буяльського має бути мінімум претензій – якби не його 13 голів і 10 асистів, справи Динамо могли бути ще гіршими.

Призначення Сергія Реброва головним тренером збірної України може дати 30-річному хавбеку шанс нарешті закріпитися в національній команді (про це "Футбол 24" детальніше писав тут). На клубному рівні Буяльський віддав Динамо все, що міг (і, можливо, навіть більше). Нещодавно Ігор Суркіс підтвердив, що Віталій виявив бажання продовжити кар'єру в Європі. При цьому президент Динамо промовчав стосовно наявності чи відсутності пропозицій щодо трансферу лідера команди.

Контракт Буяльського з киянами чинний ще 2 роки, тому саме цього літа "біло-сині" мають чи не останній шанс більш-менш вигідно продати хавбека, який, безумовно, заслужив на можливість пограти в сильнішому чемпіонаті.

Артем Довбик

Найкращий бомбардир УПЛ 2022/23 одного разу вже пробував свої сили за кордоном, але не склалося. Важка травма, молодий вік і відсутність досвіду у сукупності далися взнаки – Артем повернувся в чемпіонат України, де засяяв з новою силою, а з часом отримав виклик у національну збірну, в якій теж не загубився. Чого вартий лише переможний гол Шотландії в 1/8 фіналу Євро-2020.

В чемпіонаті України Довбик обріс м'язами і перетворився на безжального бомбардира. Солідні 24 голи в УПЛ минулого сезону – забракло лише одного м'яча, щоб повторити рекорд Генріха Мхітаряна. Ситуація 26-річного Артема чимось нагадує становище Віталія Буяльського в Динамо – у цьому клубі і цьому чемпіонаті рости вже нікуди.

Довбик не приховує бажання знову пограти в іншому чемпіонаті. Претендентів вистачає – називали, зокрема, клуби з Італії та Туреччини. Втім, лідер СК Дніпро-1 таки розпочав передсезонну підготовку у своєму нинішньому клубі, але до закриття трансферного вікна ще майже два місяці. Потенційна невдача у кваліфікації єврокубків може прискорити трансфер нападника збірної України.