УКР РУС

П'ять факторів, чому "Шахтар" має більше шансів, ніж "Фенербахче"

29 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" знайшов ряд негативних моментів у грі суперника і позитивних факторів у грі донецького клубу, які дозволяють йому з оптимізмом дивитися в найближче майбутнє, а саме на матч-відповідь Ліги чемпіонів з турецьким грандом.

1. «Шахтар» не слабший в організації гри

Перший матч між «Шахтарем» і «Фенербахче», який пройшов у Стамбулі, в принципі, очікувався з невеликим хвилюванням за результат. Як то кажуть, страх має великі очі. Віце-чемпіон Туреччини здійснив в літнє міжсезоння трансферну революцію, накупивши гравців на 32 мільйони євро, зокрема привізши в Стамбул таких світових зірок, як Робін ван Персі і Нані. Мимоволі  згадуються кращі матчі зірок «Фенера», зокрема на рівні національних збірних.

Однак гроші, як і імена, самі по собі в футбол не грають. Необхідна і постановка гри команди її тренером. А Вітор Перейра багато разів (і до, і після першого матчу з «Шахтарем) повторював, що у нього в розпорядженні було «цілих» три повноцінних тижні на підготовку до сезону. Дієго і Нані хороші, але для загального успіху бажано мати не лише людей, а й Команду.

«Шахтар» же і раніше почав сезон, і взагалі має кардинально більш зіграний склад, який виглядав нітрохи не гірше, ніж турецькі зірки. Особливо в першому таймі, коли бразильська діаспора «гірників» (та ще й з допомогою Олександра Гладкого,  що схоже, знайшов «спільну мову» з латиноамериканськими партнерами) плела традиційне для «Шахтаря» мереживо  атаки.

2. «Шахтарю» підходить стиль гри суперника

Погодьтеся, дискваліфікація Олександра Кучера на першу гру з «Фенербахче» (нагадаємо, за мотивами вилучення у Мюнхені) і вихід в стартовому складі Івана Ордеця злегка насторожували. І справа тут не у невірі у футбольний талант Івана, а в рівні його опонентів. Кращий бомбардир чемпіонату Туреччини минулого сезону Фернандао, кращий бомбардир чемпіонату Франції 2010/11 Мусса Соу, та ще й Робін ван Персі під рукою! Було страшнувато за Ордеця...

Однак «Фенербахче» виявився справжнім подарунком для оборони «гірників» - як для Ордеця, так і для Ракицького. «Фенер» намагався зіграти завдяки силі своїх таранних форвардів, але захисники «Шахтаря» в такій грі почувалися, навпаки, як риба у воді. Донеччанам набагато складніше протистояти грі суперника «внизу», комбінаційній грі в'юнких нападників і атакувальних півзахисників. А тут - такий подарунок! Не дивно, що  Івану Ордецю  абсолютно нічого не перешкоджало, його міжнародна «недосвідченість» була практично непомітною. Практично, але не повністю. Помилки були, хоча з іншого боку, чи є футболісти, які грають без помилок?

3. У «Фенербахче» проглядаються серйозні проблеми в обороні

Так, з приходом Сімона К'яєра оборона «Фенербахче» набула серйозного вигляду: пара центральних захисників К'яєр-Алвеш - це вам не просто так, гравці європейського рівня. З іншого боку - чи діяла оборона ідеально? Не просто «ні», іноді вона нагадувала прохідний двір. Чого тільки вартий епізод на 3-й хвилині, коли Алекс Тейшейра легко і невимушено пішов від Бруно Алвеша назустріч воротареві, і лише фол португальського бека врятував «Фенер» від неприємностей.

Додамо до цього травму основного правого захисника, Гекхана Гьонюла, а ще можливість отримати в будь-який момент гольовий ляп від Волкана Деміреля. Шанси у «Шахтаря» були в Стамбулі, шанси у «гірників» забити напевно будуть і у Львові. Треба лише довести їх до пуття.

4. Робін ван Персі далекий від оптимальної форми

«Шахтарю» було б куди складніше протистояти «Фенербахче», якби в хороших ігрових кондиціях  був  Робін ван Персі. «Помаранчево-чорним» нереально пощастило, що зоряний голландець тільки розпочав  тренування після травми і ще не може як слід помучити оборону українського клубу.

Гольове чуття у ван Персі, талант опинитися в потрібний час у потрібному місці нікуди не поділися, і ми мали можливість в тому переконатися по грі в Стамбулі. Голландець пробачив «Шахтар», не влучивши по м'ячу, перебуваючи в забивній позиції.

Безумовно, за тиждень між іграми Робін може підтягнути кондиції і, може, навіть серйозніше полоскотати нерви Луческу і його підопічним, але кардинально рівень його фізичних кондицій навряд чи зміниться. Тобто, малоймовірні 90 хвилин у виконанні голландського нападника.

5. «Фенербахче» не скористався одним зі своїх найсильніших козирів, підтримкою вболівальників

Враховуючи суцільні проблеми турецького клубу (багато новачків, мало часу на підготовку), одним з козирів «Фенербахче» в Стамбулі була підтримка трибун. І я вам скажу, що на відміну від футболістів у «синьо-жовтому», фани свою роль виконали чудово: як могли морально тиснули як на гравців «Шахтаря», так і на арбітра, португальця Мануеля Де Соузу. Інша справа, що рефері здебільшого (можливо, за винятком кількох невеликих помилок) не піддавався цьому тиску і відпрацював прекрасно, навряд чи у кожної з команд до нього є серйозні претензії.

Олександр Гапоненко

Читайте також:

Як "Фенера" над Стамбулом. Топ-8 висновків

 

Чи побільшало у Вас оптимізму щодо успіху "Шахтаря" у двобої з "Фенербахче"?
  • 82%
    Так
  • 18%
    Ні