УКР РУС

"П'яні шотландці" та данські курортники. Історія чемпіонатів Європи у фото: Швеція-1992

21 травня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує публікувати рідкісні архівні фото, котрі закарбували моменти минулих чемпіонатів Європи. На черзі - шведський Євро-1992.

"Футбол 24", у циклі статей, присвячених Євро-2016, продовжує розповідати (а точніше, показувати) хроніку попередніх турнірів. На черзі - 9-й за рахунком Кубок Європи, який відбувся 1992 року у Швеції.

Шведський стіл

Турнір пройшов у 4 містах: Мальме, Стокгольмі, Гетеборзі та Норрчепінгу. Церемонії відкриття тоді відбувались зовсім без пафосу. Запросили гімнасток, випустили людей з парасольками - і вперед, грати в футбол!

Принци датські

На Євро-1992 сталася одна з тих рідкісних історій, через які ми так любимо футбол. На турнірі перемогла команда, від якої цього ніхто не очікував. Більш того, вона не повинна була навіть їхати на турнір! Збірна Данії програла свою відбіркову групу югославам, яких дискваліфікували через санкції, пов'язані з війною на Балканах. Замість них до Швеції поїхала збірна Данії. І перемогла!

Є легенда про те, що тренер майбутніх переможців Євро-1992 Ріхард Меллер-Нільсен, дізнавшись щастя, котре звалилось на збірну Данії, як сніг на голову, повертав гравців з відпусток по курортам усього світу. Усі найсильніші відгукнулись. Майже всі. Не виявилось у збірній лише гравця, якого пізніше визнають кращим футболістом Данії всіх часів - Міхаеля Лаудрупа. І нічого, прекрасно впоралися! На фото тренер з двома братами Лаудрупами - Міхаелем і Брайаном (праворуч). У Швеції грав лише молодший, Брайан. І класно грав, між іншим!

Ще один герой турніру - Петер Шмайхель.

Батько свого не менш знаменитого (вже тепер) сина Каспера, чемпіона Англії у складі сенсаційного "Лестера", відзначився у півфіналі, вигравши для своєї команди серію 11-метрових.

А так просто і не скажеш, що перемога далась данцям легко. Хенрік Андерсен, наприклад, у півфіналі проти Голландії отримав моторошний відкритий перелом.

Як Платіні у тренерстві розчарувався

Одним з головних фаворитів Євро-1992 вважалася збірна Франції, яка під керівництвом тренера Мішеля Платіні блискуче пройшла відбірковий турнір, вигравши 8 матчів з 8-ми! На фото Мішель - з іншою легендою тренерського мистецтва, Жераром Ульє.

Однак Франція програла, а Платіні пішов у відставку, і так до тренерства більше і не повертався, вирішивши, що буде краще будувати кар'єру футбольного чиновника.

Голландці та німці пролетіли

Ще одним фаворитом турніру вважались діючі чемпіони Європи - голландці. І діючі чемпіони світу - німці. Але і тим, і іншим не пощастило. Голландці хоч час весело провели, як от Рональд Куман, котрий катався Стокгольмом на велосипеді...

...а німці поступились у фіналі, хоч Андреас Бреме й старався, звично вирубуючи всіх суперників у підкатах.

Євро-1992

Група А: Швеція - 5 очок, Данія - 3, Франція - 2, Англія - 2.

Група В: Нідерланди - 5, Німеччина - 3, Шотландія - 2, СНД - 2.

Півфінали: Швеція - Німеччина - 2:3, Нідерланди - Данія - 2:2 (по пенальті - 4:5).

Фінал: Данія - Німеччина - 2:0.

Збірна країн

Вперше та востаннє в історії на Євро виступила збірна не країни, а відразу декількох країн. Мова йде про команду СНД, в якій знайшлось місце українцям Віктору Онопко (на фото разом з голландцем Руудом Гуллітом)...

...та Сергію Юрану. Правда, обидва згодом вважатимуть за краще прийняти російське громадянство.

А ось Олексій Михайличенко залишився вірним Україні. На фото він в матчі, який став ленедарним. В останньому поєдинку групового турніру шотландці, котрі вже втратили шанси на вихід до півфіналу, взяли - та й розбили збірну СНД з рахунком 3:0. Хтось навіть запустив байку про те, що шотландці вийшли на поле... п'яними. "Не вірте, все це вигадки! Ми програли через недооцінку суперника і невезіння. М'ячі у наші ворота влітали після божевільних рикошетів", - розповідав опісля Михайличенко.

Ще один представник СНД на турнірі. Арбітр Олексій Спірін (Москва) на прізвисько "Аспірин" публічно принижує "Короля Еріка" Кантону (збірна Франції).

11 киян і "Батьки з Сурінаму". Історія чемпіонатів Європи у фото: Німеччина-1988