УКР РУС

Путраш: Футбол "Чорноморця" у другому колі буде відрізнятися від звичного

5 лютого 2015 Читать на русском

Персона захисника Юрія Путраша добре відома прихильникам УПЛ. Молодий, але вже досвідчений вихованець закарпатського футболу ось вже шостий рік на очах у фахівців та вболівальників.

Пройшовши тернистий шлях від другого українського дивізіону до Прем'єр-ліги, набравшись досвіду і відточивши навички, Юра зараз виступає у складі одеського «Чорноморця». На цьому етапі кар'єри, зізнатися, не все у нього йде гладко. Відігравши в кількох стартових поєдинках сезону, Путраш різко втратив довіру Григорчука і після гри з «Іллічівцем» (2 тур) більше на полі не з'являвся. Але Романа Йосиповича давно вже немає в команді, тому у героя нашого сьогоднішнього інтерв'ю з'явився чудовий шанс заявити про себе в повний голос. Чого йому і побажаємо!

- Якою для тебе видалася друга половина 2014 року в професійному і особистому планах?

- Друга частина минулого року склалася якось не дуже... Хотілося більше грати, а з цим у мене були проблеми. Через відсутність ігрової практики відчувався постійний внутрішній дискомфорт.

- Чому тобі не вдалося вийти на ключові ролі в «Чорноморці»?

- Навіть не знаю, як відповісти на це питання... Просто в команді робилася ставка на інших гравців. Напевно, я не влаштовував тренера в якихось компонентах.

- Чи була у тебе розмова з Романом Григорчуком після 3:3 в матчі з «Іллічівцем»? Якщо так, то про що говорили?

- Ні, після тієї гри ми з тренером персонально не спілкувались. На теорії разом з усією командою розібрали поєдинок - і все.

- Цей матч став визначальним у твоєму одеському періоді кар'єри?

- Сподіваюся, що ні! Вірю в те, що в мене ще буде шанс себе проявити.

- Чому ти пізніше не грав за дубль?

- З тієї причини, що у нас після кожної офіційної гри проходили товариські матчі, в яких брали участь футболісти, які не потрапляють в основу або мають мало практики. Так ми і підтримували форму. 

- Зараз ситуація налагоджується?

- Так, все вже трохи краще. Відчуваю більше довіри і сподіваюся виправдати її в повній мірі!

«У Кубку завжди дуже складно грати. Тим більше, коли у нас такий непростий суперник»

- Як тобі новий тренер Олександр Бабич?

- З Сан Саничем співпрацюємо добре, тренування у нього цікаві. На зборах в основному працюємо з м'ячами - саме те, що люблять всі футболісти.

- Чи правда, що він використовує напрацювання і методи Григорчука, як він заявляв раніше?

- Так, дещо залишилося від попереднього наставника. Але в тренувальний процес привнесено багато нових елементів.

- Якщо порівнювати тренування Григорчука і Бабича, то в чому полягають головні відмінності?

- У нас зараз досить багато нових цікавих вправ. При цьому як раніше, так і зараз акцент робиться на комбінаційному футболі.

- Схема гри кардинально не зміниться?

- Ні. Але футбол, в який ми будемо грати, у другому колі буде трохи інший, відмінний від звичного.

- Як справи з травмованими?

- Лазарет у нас порожній, всі в обоймі!

- Бабичу допомагає Олександр Грановський. Його жарти вже відчув на собі?

- О так! Ми вже чудово знаємо, що наш тренерський штаб може запросто підколоти чи пожартувати над кимось. Та й досвідчені хлопці частенько «гуморять».

- Бабич і Грановський славляться вмінням виховувати сильну молодь. Ти - хлопець теж не старий. Чим цікавий їх підхід в роботі з молодими хлопцями?

- Цікавий тим, що завжди віддається перевага нормальному діловому процесу. Тренери завжди дохідливо пояснюють нам, як краще зіграти в тій чи іншій ситуації, підказують без будь-яких криків чи негативу. І це йде на користь всім: як молодим, так і більш досвідченим.

- Які цілі ставиш перед собою на друге коло?

- Хочу зіграти максимальну кількість матчів і, звичайно ж, допомогти команді!

- Згоден з твердженням, що «Чорноморець» не боротиметься за місце в Лізі Європи, тим більше з нинішньою урізаною квотою?

- Не хотів би забігати наперед... Думаю, насамперед стоятиме завдання показувати гідний футбол, битися на кожній ділянці поля і радувати наших уболівальників.

- У даному контексті можна стверджувати, що головним пріоритетом «Чорноморця» стане битва за Кубок України? Якою зброєю ви зможете перемогти «Дніпро»?

- У Кубку завжди дуже складно грати. Тим більше, коли у нас такий непростий суперник. Але я обіцяю: ми будемо битися до останньої хвилини і віддамо всі сили, щоб пройти далі.

«З «Чорноморцем» на зборах працює багато молоді»

- Нещодавно команда завершила перший збір. Будь ласка, підбий короткі підсумки.

- Він пройшов плідно. Упор був зроблений не тільки на витривалість: було досить багато ігрових вправ. Як сказали тренери, ми добре попрацювали і виконали все, що було заплановано. 

- Що цікавого відбувається на другому?

- Зараз ми в Туреччині. Погодні умови дозволяють в будь-який час працювати з м'ячами, чим ми тут і займаємося. У нас запланована достатня кількість спарингів. Будемо набирати форму і зіграватися через матчі. Це не може не радувати!

- У якому фізичному стані ти зараз знаходишся?

- До оптимальних кондицій ще далеко, звичайно. Але на даному етапі так і повинно бути. До відновлення чемпіонату якраз наберу хорошу форму, ще є час.

- В Одесі у тебе траплялися серйозні пошкодження?

- Так. За місяць до закінчення першого кола у мене були проблеми з коліном, але у відпустці я все залікував і зараз працюю нарівні з іншими.

- Чи можеш щось розповісти про потенційних новачків команди? Прихід Васіна - момент позитивний?

- Про новачків поки що особливо нічого не можу сказати. Що стосується Васіна, то це хороший і кваліфікований футболіст, який точно допоможе нашій команді!

- А з дубля хто підтягнувся?

- Зараз на зборах з нами працює багато молоді. Вони добре тренуються і намагаються зарекомендувати себе з кращого боку, щоб залишитися в першій команді на постійній основі.

- Яку позицію, по-твоєму, слід посилити в першу чергу?

- Мені некоректно висловлюватися з цього приводу. Тренер краще знає, що і де нам потрібно підсилювати. 

«Хотілося зібрати валізи і виїхати»

- Повністю розкритися в «Таврії» тобі завадила низка травм. Згоден?

- Так, безсумнівно. Спочатку в мене все йшло нормально, пошкодження не тривожили. Але наступні півтора року мене постійно переслідували травми різного роду. Думаю, це вплинуло на мій розвиток як футболіста.

- Розкажи, будь ласка, про той період, коли Росія анексувала Крим. Хочеться з перших вуст почути, як вам жилося, що відбувалося навколо, яка була атмосфера в команді? 

- Ми з хлопцями намагалися обходити цю тему стороною. Але, звичайно ж, це не завжди виходило. Я зустрічав там людей, які були раді тому, що відбувається. Але також знаходилися незадоволені.

- Не було бажання плюнути на все і змотатися звідти першим поїздом?

- Так, іноді мені хотілося зібрати валізи і виїхати… Але в підсумку я залишився і допрацював свій контракт. Думаю, що все зробив правильно. «Таврія» мені багато чого дала. Я вдячний тим людям, з якими працював у сімферопольському клубі.

- Юра, на останнє питання в нашому минулому інтерв'ю про твою головну мрію ти відповів: «Вона маленька - для початку награти сто матчів у Прем'єр-лізі, а потім вже рухатися далі!». Поки наблизитися до цього не вдалося. У чому причина?

- Намагаюся завжди шукати причини в собі... У перших матчах цього сезону мені дали шанс, я ним не скористався. Дуже шкода, що проявити себе більше так і не отримав можливості. Але я не втрачаю надії. Сподіваюся, мені вдасться довести, що я можу грати в футбол на хорошому рівні!

- Про що ти зараз мрієш?

- У принципі, маленька мрія провести 100 поєдинків в УПЛ залишилася. А також - хочу закріпитися в основному складі і завжди грати в старті.

- Минулої зими ти катався на лижах у Буковелі. Де провів нинішню відпустку?

- У рідному селищі з родичами і друзями. Всього кілька разів виїхав в Ужгород і Львів, а на лижах зміг покататися вдома.

- Ти відзначав, що любиш книги. Що прочитав недавно?

- Так, по можливості намагаюся читати. З останнього – закінчив «Анну Кареніну», тепер взявся за «Морфій» і «Записки юного лікаря» Булгакова. Взяв з собою на збори книгу «Мартін Іден» Джека Лондона.

- А в особистому житті позитивні зміни є? Або симпатичним одеситкам слід навесні максимально звернути свою увагу на гравця з прізвищем Путраш?

- В особистому житті - штиль (посміхається). Я ще шукаю другу половинку. Але все ж більше часу приділяю футболу: спочатку хочу там все налагодити і виправити, а все інше - вже після.

«У нас з Діденком захоплююче протистояння!»

- З ким в команді дружиш найбільше?

- Товаришую практично з усіма, але більше - з досвідченими хлопцями, з якими знайомий довше. У нас дружний колектив.

- З ким ділиш кімнату?

- На базі жив з Женею Опанасенком, але він поїхав... Тепер - з Дімою Гречишкіним.

- Як проводиш вільний час?

- На зборах вільного часу у нас не так багато. Коли є хвилинка - люблю посидіти в інтернеті, подивитися футбольні новини, почитати книгу. На приставці граємо з Толею Діденком у футбол. У нас там захоплююче протистояння! (посміхається).

- Які твої улюблені місця в Одесі?

- Одеса - дуже гарне місто з величезною кількістю пам'яток, які обов'язково треба відвідати. Влітку часто ходив на пляж, люблю море. Увечері зрідка вибирався в центр на прогулянку. Ще люблю смачно поїсти, тому часто виїжджав з друзями з «Чорноморця» на обід і вечерю.

- На скільки часу розрахований твій контракт з одеським клубом?

- На 3 роки.

- Чого зараз Юрію Путрашу хочеться найбільше?

- Пройти всі збори без пошкоджень і набрати оптимальні кондиції. А коли розпочнеться чемпіонат - хочу зіграти всі матчі від початку і до кінця.

- І наостанок - пару теплих слів читачам «Футбол 24»!

- Хочу побажати нашому народу мирного неба в такі важкі часи. Щоб не падали духом, боролися до кінця. По можливості - щоб ходили на стадіони, підтримували улюблені команди. А ми постараємося радувати вас своїм футболом!

Розмовляв Роман Клименко