УКР РУС

ПСЖ та Челсі чубилися через трансфер за 60 мільйонів – у хід пішли погрози, шантаж і махінації

5 червня 2023 Читать на русском

Півзахисник Спортінга Мануель Угарте переходить у ПСЖ, хоча Челсі зробив усе можливе, щоб уругваєць опинився на Стемфорд Брідж.

Щойно завершилися сезони в провідних чемпіонатах Європи, а ми вже маємо запеклу сутичку двох грандів на трансферному ринку. Мануель Угарте став яблуком розбрату для ПСЖ і Челсі. "Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає, чому для цих клубів було принципово виграти конкуренцію за нову зірку лісабонського Спортінга.

Челсі вмикається у боротьбу за Мессі – власник лондонців готовий на все

Стосунки зіпсувалися ще взимку

Челсі та ПСЖ не дуже активно взаємодіяли на трансферному ринку. За останні 15 років зафіксовано лише шість переходів між клубами. Тричі футболки змінювали вільні агенти. У цьому списку виділяється Давід Луїс. Бразилець спочатку проміняв Лондон на Париж, а через два роки здійснив зворотний перехід. Вигоду отримали "сині", які вийшли у профіт майже на 15 мільйонів євро.

Словом, між клубами панувала звичайна робоча атмосфера. Так тривало до минулої зими. ПСЖ дуже хотів підсилитися Хакімом Зієшем. Марокканець яскраво відіграв на чемпіонаті світу в Катарі, а в Челсі не мав стабільного місця в складі. Здавалося, це ідеальний сценарій для усіх.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Реальність виявилася набагато прозаїчнішою. Представники Челсі та ПСЖ дуже довго вели переговори. Процес затягнувся до останніх хвилин трансферного вікна. Втім, Зієш таки прибув до столиці Франції, щоб завершити перехід. Однак лондонці влаштували цирк – вони тричі надсилали до Парижа документи факсом. У першому випадку папери були неправильними, у другому – не було необхідного підпису, а третя спроба була вже після дедлайну.

ПСЖ здійснив відчайдушну спробу все владнати наступного дня, подавши відповідну заяву до юридичного комітету LFP. Втім, відсудити право зареєструвати оренду Хакіма Зієша не вдалося. Гравець повернувся у Лондон, а в Парижі образилися.

Новий виток конфлікту

Через кілька місяців інтереси клубів знову перетнулися. Цього разу в боротьбі за півзахисника Спортінга Мануеля Угарте. Вийти переможцем для кожного було справою принципу. Банально перебити пропозицію опонента можливості не було. В контракті уругвайця прописана чітка сума викупу – 60 мільйонів євро.

Здавалося, максимально проста ситуація. До того ж потенційні покупці не торгувалися. Проблема полягала в тому, що їх було два. Щоб схилити шальки терезів на свою користь, ПСЖ та Челсі обрали різні підходи. Парижани домовлялися безпосередньо з футболістом, а лондонці почали загравати зі Спортінгом.

Відразу після призначення головним тренером Маурісіо Почеттіно у пресі почала з'являтися інформація, що Угарте стане першим трансфером нового наставника Челсі. Клуб нібито обставив ПСЖ, а фахівець допоміг насолити своїм колишнім роботодавцям.

Ще через кілька днів ситуація знову здійснила поворот на 180 градусів. ПСЖ, не бажаючи піймати облизня, зробив те, що вміє найліпше – засипав 22-річного уругвайця грішми. Французький клуб запропонував зарплату, яка більш ніж удвічі перевищувала те, що Угарте обіцяли в Лондоні. Принаймні саме таку інформацію початково злили для інсайдерів.

ПСЖ просто залякав Челсі

Усе змінила стаття в L’Equipe. Репортери французької газети розсекретили спосіб, завдяки якому Челсі намагався виграти боротьбу за гравця. Лондонці банально думали над тим, аби купити частину акцій Спортінга. Clearlake Capital Тодда Бьолі, Марка Волтера и Хансйорга Вісса хочуть побудувати мультиклубну модель, як це зробили Red Bull чи City Football Group.

Нічого кримінального, але саме за цю соломинку вхопився ПСЖ. Парижани дізналися, що Спортінг хотів би організувати перехід Угарте в Челсі й вирішили діяти. Французький клуб підготував юридичний лист, який планував відправити в Лісабон. Чернетку цього документа вдалося роздобути журналістам авторитетного видання The Athletic.

Згідно з джерелом, у листі ПСЖ нагадував Спортінгу, що всі сторони вже домовилися про трансфер Угарте, і цікавився, чи справді "леви" намагаються все переграти на користь Челсі через можливу покупку міноритарного пакета акцій власниками лондонців. Також парижани натякнули, що цей прецедент може зацікавити УЄФА, який забороняє участь у своїх змаганнях (Лагах чемпіонів, Європи та конференцій) клубам, у яких повністю або частково однакові власники.

Окрім того, в листі також була обіцянка "вжити всіх необхідних та нормативних заходів" для забезпечення інтересів ПСЖ та Мануеля Угарте. Звернення закінчувався попередженням про те, що справу буде передано до УЄФА, якщо Спортінг не надасть задовільної відповіді протягом 24 годин.

Блеф(?) спрацював

Парижани не діяли максимально радикально, а також зробили так, щоб про їхні наміри дізналася громадськість. І сталося чудо – не минуло й кількох годин після появи публікацій у французькій пресі про існування листа до Спортінга, як Челсі вирішив відмовитися від боротьби за Угарте.

Звісно, лондонці не могли назвати реальної причини. Британські ЗМІ відрапортували, що це сталося через нечувану щедрість парижан. Вони нібито вирішили заплатити Спортінгу більше, ніж передбачає клаусула, й дати Угарте зарплату, яку не може собі дозволити Челсі. Йдеться про 5 млн євро на сезон. Лондонці стверджують, що давали лише 2 млн. Насправді ж такі суми там отримують лише вихованці, а не новачки з величезними цінниками.

Челсі підписав найперспективнішого гравця світу, але Почеттіно не може розраховувати на його допомогу

Моралі не буде. Так, Тодд Бьолі не зміг реалізувати свою чергову забаганку, але й ПСЖ не той клуб, який бореться проти зла у футболі. Переможцем точно залишиться Спортінг, який однаково заробить у шість разів більше, ніж два роки тому заплатив за Угарте. Мануелю ж доведеться добряче постаратися, щоб у Парижі не шкодували, що витратили стільки зусиль задля його трансферу.