УКР РУС

Протасов: Українських футболістів в "Астану" не кликав

27 березня 2012 Читать на русском

Український фахівець Олег Протасов в інтерв’ю "Футбол 24" розповів про роботу в казахській "Астані".

- Олег Валерійович, початок сезону для вашої команди був не простим?

- Як сказати… В чемпіонаті пройшло три тури. Ми один матч пропустили через непогоду. У першій грі ми поступилися "Таразу". Хоча повинні булим перемагати у цьому протистоянні. Не реалізували свої моменти, два м’ячі пропустили на контратаках. Ось так і вийшло. Позавчорашня перемога над "Акжайиком" дещо покращила настрій після невдалого старту і поверне нас у те русло, в якому ми планували йти.

- Наступну гру "Астана" проведе проти "Кайрату". Що скажете про теперішні справи вашого суперника?

- Це наш принциповий суперник. Дербі двох столиць – колишньої і теперішньої. Дуже цікавий буде матч. В "Кайрата" з’явилися дуже серйозні спонсори, які хочуть створити дуже сильну команду. Тому вони, як і ми, в процесі становлення. Ми приблизно в однакових умовах. Взагалі, у цьому матчі на першому місці буде принциповість.

- Олег Валерійович, як облаштувалися в Казахстані?

- Нічого, все нормально в мене. Знімаю квартиру. Найближчим часом мене провідає сім’я. Астана мені подобається, дуже гарне і сучасне місто. Мені тут затишно. Єдине, наразі погода підводить. Але ми тренуємося на закритому стадіоні, дах якого закривається. Тому погода роботі не заважає.

- Я так розумію, інфраструктура "Астани" пристойного рівня?

- Так, усе на найвищому рівні. Маємо свій стадіон, базу. Щоправда, база розрахована не тільки на футбольну команду, а й на хокейну.

- У столиці Казахстану є дві команди, в назвах яких фігурує Астана. Але крім назви їх більше нічого не об’єднує. Між двома клубами не має ворожнечі?

- Не хочу обговорювати цю тему. Це дуже делікатне питання. За назву "Астана" точаться баталії. Мені ж про це не коректно розповсюджуватися. Раніше команда називалася "Локомотив", потім перейменували на "Астану". Я приїхав працювати в "Астану". Інша "Астана" грає в першій лізі.

- Олег Валерійович, чому не запрошували українців у свою команду? Не бачили достойних виконавців?

- Чому ж так відразу… У нас багато казахів, які грають за свою національну збірну. Працюємо у цьому напрямку. Є також і легіонери. Стосовно українців, нікому пропозицій не робив, навіть не обговорювали якусь кандидатуру.

- Мабуть, українські футболісти дорожче коштують чим серби або румуни?

- Усе залежить від рівня футболіста. Узагальнювати важко.

- Подейкують, у дублі вашої команди грає внук президента Казахстану?

- Ні, його не має. Були розмови, що він у нас буде, але чомусь не склалося.

- Ваше завдання не змінне – перемога в національному чемпіонаті?

- Так. Хоча у нас є свої труднощі. Ми є новою командою, зібраною із різних команд. Своїми першими перемогами, голами, намагаємося утвердитися, стати сильнішими. Працюємо, насправді нам не просто.

- Скільки ще команд виконують таке ж завдання?

- Наскільки мені відомо, за золото хочуть боротися ще 5-6 команд. Яка буде інтрига, побачимо. Наразі погода не сприяє. В нас холодніше чим в Україні. Матчі проходять на морозі, доводиться сніг розчищати, деякі команди грають на штучному покриті. А у другому турі ми навіть не змогли матч провести, так засипало снігом поле.

- В Україні зараз в районі 9-ти градусів тепла, а в Казахстані яка температура?

- Вночі до "-14" градусів, в день близько нуля. Це я говорю про Астану.

- За матчами чемпіонату України стежите?

- Принагідно переглядаю відео в інтернеті, відстежую результати. Але матчі рідко дивлюся.

- Не так давно грали дві ваші колишні команди – "Дніпро" та "Динамо"…

- Знаю результат тої гри. Ще наступного дня в інтернеті переглядав виступи президентів двох клубів на одному із каналів. Увесь сир-бор розгорівся через непризначений пенальті та штрафний. Ось і все, що знаю про той матч.

Розмовляв Андрій Захарчук