УКР РУС

Прості секрети успіху "Чорноморця"

4 жовтня 2016
Автор: Сергій Тищенко

Секрети успіху "Чорноморця" доволі прості. При бажанні їх може використати будь-яка команда, звичайно, якщо вона має велике терпіння та бажання йти важкою дорогою.

Перед початком сезону багато провідних експертів та фахівців говорили, що в цьому сезоні "Чорноморець" має всі шанси гарно виступити. В принципі думки спеціалістів підтверджуються, зараз команда із Одеси набрала доволі гарний хід: має не тільки довгу безпрограшну серію, але також в останніх матчах майже нічого не пропускала.

Хочу спробувати визначити причини такого успіху:

1. Грамотна фінансова політика. В той час, коли ще в "Дніпрі" та "Металісті" платили великі доларові зарплати, "Чорноморець" почав звикати до нових фінансових можливостей: відмовився від всіх коштовних гравців та зробив ставку на молодих перспективних гравців. Ставка повністю себе виправдала. Прийшов молодий тренер, якому була надана можливість на помилки. Навіть в часи невдач, коли перемог за сезон майже не було, довіра до Бабича зберігалася.

2. Зіграність команди. Кістяк команди вже грає третій рік. Нарешті Бабич знайшов оптимальне поєднання для захисту, де всі експеременти та пошуки закінчилися. Стабільно грає в цьому сезоні четвірка Данченко, Мартиненко, Хочолава, Люлька. Ніякої ротації на позиції голкіпера, грає більш стабільний та досвідчений Боровик, а молодий Безрук виконує роль запасного воротаря.

3. Конкуренція. "Чорноморець" не залежить від одного конкретного гравця, навіть якщо його прізвище Калітвінцев чи Коркішко. На кожну позицію є приблизно два рівних гравці, особливо в півзахисті та нападі. Тому, якщо хтось не може грати через травму чи втрату форми – це не проблема.

4. Фінансова мотивація. Зарплати в "Чорноморці" – доволі маленькі (на рівні інших клубів УПЛ), але можна заробляти на преміях. Хочеш отримувати більше – грай в основному складі та перемагай.

5. Колектив. В Одесі підібрався доволі молодий та амбітний колектив. За винятком Куценка, Боровика та Люльки всі молоді хлопці (21-24 роки), які мають дуже багато спільного в житті.

6. Селекція. Тренерський штаб "Чорноморця" зробив ставку на власних дублерів (Мартиненко, Петько, Данченко, Філімонов, Кабаєв), молодих гравців, не потрібних іншим клубам (Татарков, Азацький, Андрієвський, Хобленко, Калітвінцев, Ковалець) та на гравців, для яких "Чорноморець" став останнім шансом залишитися в футболі (Коркішко). Всі гравці із величезною мотивацією, які передусім думають про футбол, а вже потім про все інше.

"А ми йдемо… на дно". Чому у "Карпатах" все погано