УКР РУС

Прощання зі сльозами на очах. Підсумки 37 туру АПЛ

15 травня 2013 Читать на русском

Фергюсон, Скоулз, Мойєс, Манчіні, "Віган". Для всіх них 37 тур став останнім в тому чи іншому плані.

Серу Алексу влаштували абсолютно розкішне прощання з "Олд Траффорд". Трибуни аплодували, розмахували яскравими банерами із текстом вдячності, плакали. Не плакав лише сам винуватець свята. Сер Алекс на своєму життєвому і кар'єрному шляху побачив і пережив стільки всього, що чимось розчулити його надзвичайно складно - він вміло приховує сльози, як і належить мужньому представникові нації скотів. Фергюсону, напевно, дуже цікаво, яким буде "МЮ" без нього, а тому новий етап кар'єри - директорський - він сприймає, як новий виклик. А якщо є у житті мета, то не до сліз тоді. Прикро лише, що на фоні відходу САФа втратила свою першочергову значущість остання гра Пола Скоулза у Театрі мрій. Сколзі ще зіграє в останньому турі, але вже серед чужих трибун.

Не плакав і Девід Мойєс, якого проводжав "Гудісон Парк". Команда віддячила своєму тренеру за 11 років плідної праці надзвичайно красивою і переконливою перемогою над "Вест Хемом". Ще матч на "Стемфорді" належить зіграти - і Мойєс зробить крок у невідомість. Які підводні течії можуть очікувати на Девіда, "Футбол 24" спробував з'ясувати у вчорашньому тексті. Не менш складним і заплутаним є майбутнє "Евертона". Зважаючи на скромний бюджет, цій команді потрібен не менш ювелірний наставник, щоб втриматися на плаву. Одним з таких може стати Роберто Мартінес, свіжоспечений тріумфатор Кубка Англії і... делегат у Чемпіоншип. 

Його "Віган" вчора бився на "Емірейтс", як і зазвичай, але "канонірів", яких вабить на запах Ліги чемпіонів, було не спинити. До всього, ще й мізерно мала кількість часу була у "латтікс", щоб відновитися після важкого кубкового поєдинку і абсолютного емоційного виснаження, яке настало після вікторії на "Вемблі". Не без журби проводжаємо "Віган" у Чемпіоншип - все-таки вісім років серед еліти для такого скромного клубу схоже на подвиг. Мартінес і тут не втрачає оптимізму, запевняючи, що "латтікс" оперативно повернуть собі прописку в Прем'єр-лізі. Проте в це віриться мало, якщо зважити на інтерес до персони іспанського фахівця з боку кількох значно крупніших клубів.

Врешті, Прем'єр-ліга попрощалася з Роберто Манчіні. Італійський тренер таки не зумів досягнути з командою-мільйонером того успіху, на який тут очікували, купуючи Сілву, Насрі чи Агуеро. Чемпіонський титул - це надто мало, щоб мати його за аргумент на користь Манчіні. А тому за італійцем на "Ітіхаді" навіть не збираються плакати - тут гарячково шукатимуть нового наставника, якщо досі не знайшли. Принаймні, чуток про переїзд у Манчестер Мануеля Пеллегріні останніми днями вистачало.

З-поміж інших матчів можна відзначити вольову перемогу "Тоттенхема" над "Стоком", яка однаково може виявитися марною. Доля останньої путівки в Лігу чемпіонів продовжує залишатися в руках "Арсеналу" - варто "канонірам" перемогти у Ньюкаслі, паралельний матч "шпор" із "Сандерлендом" втратить будь-яке значення. Але це буде наступної неділі. Наостанок хочеться також відзначити феноменальну (не побоюсь цього слова - справді феноменальну!) гру Даніеля Старріджа за "Ліверпуль". Хет-трик у ворота "Фулхема" довів кількість м'ячів Старріджа у мерсисайдському клубі до 10. А він на "Енфілді", нагадаю, лише 4 місяці. Ех, якого футболіста прогавили в "Челсі"!

І щастя "аристократів", що вони не поквапилися розпрощатись із Френком Лампардом. "Дубль" у ворота "Вілли" дозволив ветерану "Челсі" стати найкращим бомбардиром в історії клубу - 203 голи! Він обійшов за цим показником легендарного Боббі Темблінга, який, щоправда, був форвардом. Як нагорода для Френка - новий контракт, терміном на 1 рік. Лампард ще повоює!

Золоті слова вікенду

Еден Азар, півзахисник "Челсі", про Моурінью: Він, можливо, й не Бог, але десь поруч.

Харрі Реднапп, наставник КПР: В наступному році нам не вдасться фінішувати в Чемпіоншипі на високому місці. Не з цими гравцями.

Тео Волкотт, форвард "Арсеналу": Це один з найважливіших голів у моїй кар'єрі. Сподіваюся, що наступного вікенду заб'ю ще парочку.

Хуан Мата, півзахисник "Челсі", про Лампарда: Ще коли я грав в Іспанії, то дивився на Френка, як на одного з найкращих півзахисників за всю історію англійського футболу.

Роберто Мартінес, наставник "Вігана": "Віган" обов'язково повернеться в еліту англійського футболу. Ми ніколи не здаємося!

Резюме 37 туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Суонсі" (75,572 глядачі)
Найгірша відвідуваність: КПР - "Ньюкасл" (17,278 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Норвіч" - ВБА - 4:0
Найбільша виїзна перемога: "Фулхем" - "Ліверпуль" - 1:3, "Редінг" - "Ман Сіті" - 0:2
Вольові перемоги: 4 ("Челсі", "Тоттенхем", "Ньюкасл", "Ліверпуль")
Голепад: 5 м'ячів ("Арсенал" - "Віган" - 4:1)
Кількість м'ячів: 31
Середня результативність: 3,1

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (30 тур, 75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: "Ньюкасл" - "Ліверпуль" - 0:6 (35 тур)
Вольові перемоги: 52 (найбільше: "МЮ" - 9, "Евертон", "Тоттенхем" - по 5, "Арсенал", "Челсі" - по 4)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 1027
Середня результативність: 2,78

Серії

Безпрограшна: "Арсенал" - 9 матчів
Нічийна: "Сандерленд" - 2
Без перемог: КПР - 8
Переможна: "Ман Сіті", "Арсенал" - по 2
Серія поразок: "Фулхем" - 5

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87