УКР РУС

Програшний хет-трик, 3 вилучення, (не) пенальті, 7 голів – як в Італії вбивають Лаціо з допомогою VAR

19 квітня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Лаціо проти всіх – трилер з італійським ароматом, який розігрують у поточному сезоні Серії А. Останній раунд судді та суперники феноменальній команді Сімоне Індзагі програли.

Кривдники Динамо в Лізі Європи відчайдушно змагаються за потрапляння в топ-4, а відповідно, Лігу чемпіонів на сезон 2018/19. І наразі римляни цю нерівну боротьбу виграють, на 1 бал випереджаючи 5-й у таблиці Інтер. Чому нерівну? Це просто. Систематично складається враження, що немає в Європі команди, яка більше страждає від використання системи відеоповторів, ніж Лаціо.

Суддя матчу Фіорентина – Лаціо Антоніо Дамато є дуже досвідченим арбітром. Йому вже 45, і незабаром кінець суддівської кар'єри. У матчі 33 туру чемпіонату Італії він спочатку вилучив голкіпера "фіалок" Марко Спортьєлло за гру рукою за межами штрафного, а на 14-й хвилині хутко "виправився", зрівнявши склади.

"VAR нас ігнорує": як лідерів Лаціо перед матчем з Динамо довели до розпачу

Що в цьому епізоді вгледів рефері, невідомо. Підніжка і фол останньої надії? Так все одно чи не варто було використати VAR? Тим паче, що з цього сумнівного штрафного флорентійці повели. Те саме і в епізоді, коли Лукаса Лейву збивали у штрафному Фіоре. Чистий пенальті, і подвійна помилка Дамато, вважає відомий екс-рефері ФІФА Граціано Чезарі.

Потім Лаціо отримав неоднозначне пенальті, коли начебто фолив Феліпе Рамос. Захисник гостей, може, і не влучив у м'яч, але й ніг не черкнув – суперник просто красиво і драматично навернувся.

Коли ти двічі в матчі програєш і вириваєш перемогу, це великий подвиг. Сімоне Індзагі назвав матч проти Фіорентини найбільшою перемогою в сезоні. За рахунку 0:2, суддя не призначив пенальті за гру рукою Бірагі. І знову навіть не дивився і бік відеоповторів. Індзагі не витримав і в коректній формі висловив зауваження щодо роботи судді. Підсумок – 3-я червона за перший тайм. Сімоне відповів з класом – просто потиснув руку Дамато і вирушив на трибуни.

Фіорентина – Лаціо – 3:4 – відео голів та огляд матчу

Ми вже відзначали, що сумніви у суддів виникають лише тоді, коли забиває/претендує на пенальті Лаціо. Ось і цього разу рефері спочатку вказав на позначку за фол проти Іммобіле, а потім за допомогю VAR скасував 11-метровий. А згодом він не дасть пенальті за це.

Як тут не прокричати у розпачі Мамма мія! Та замість цього Лаціо з феноменальним Луїосм Альберто домагається штрафного і красиво ставить переможну крапку.

У матчі, а не битві. Є така думка, що крила "орлів" навмисне обрізають через конфлікт усіх проти одного боса. Президент Лаціо Клаудіо Лотіто протиснув рішення про призначення головою італійської федерації Карло Тавеккіо, який зганьбився з Вентурою і провалом збірної Італії у відборі ЧС-2018. Також був конфлікт з президентом Ювентуса і преференції для римського клубу від найвищого керівництва.

Раніше, буцімто, лаціалі катались, як кіт у маслі, а тепер їм просто нахабно мстять. Така собі теорія змови Ювентуса, Роми, Фіорентини, Сассуоло і Торіно проти Лотіто, ну, але хоч якась версія. А то просто неможливо пояснити випадковість усіх цих численних помилок різних суддів з вибірковим використанням VAR.

П.С. Жордан Верету став першим гравцем європейських топ-чемпіонатів за рік, який забив 3 голи і все одно програв матч. У травні 2017-го подібний фокус стався з тоді ще форвардом Сассуоло Грегорі Деффрелем. Лаціо напередодні переміг не лише суддю, а й півзахисника, який зіграв матч життя.

Шальке – Айнтрахт: суддівський скандал, шедевр а-ля Ібра, промах і визнання Коноплянки, або Навіщо вам VAR