УКР РУС

Проект ФК "Шахтар" sirotstvy.net

14 квітня 2013
Автор: Зінедін Зідан

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ НАЦІОНАЛЬНОГО УСИНОВЛЕННЯ "СИРІТСТВУ - НІ"

Футбольний клуб «Шахтар» є соціально відповідальною структурою, усвідомлює важливість та необхідність постійної участі в поліпшенні життя городян і вирішенні гострих соціальних проблем. На даний момент одним зі стратегічних напрямків соціальної роботи клубу є проект «Сирітству – ні!», який здійснюється в рамках спільного партнерства «Шахтаря» з благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».

Програма «Сирітству – ні!» запущена Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» 1 червня 2008 року. Сімейні цінності – пріоритет для Фонду, і Фонд робить все можливе для того, щоб дитина жила й виховувалася в сім'ї: сприяє національному усиновленню, надає підтримку прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу, в тому числі й матеріальну; співпрацює з дитячими інтернатними установами з метою запобігання соціальному сирітству та повернення дітей у біологічні сім'ї. «Сирітству – ні!» – це соціальне партнерство клубу і фонду, основною метою якого є проведення інформаційної кампанії спрямованої на просування ідеї національного усиновлення та сімейних цінностей, а також збереження дитини в кровній сім'ї. Підсумком партнерства за 2010 рік стали понад 1 000 дітей, що знайшли свої родини, в тому числі й 44 дитини-інваліда, для яких пошук сім'ї особливо нелегке завдання. Футболісти «Шахтаря» активно підтримують соціальну ініціативу й особисто беруть участь в інформаційній кампанії, адже їм небайдуже майбутнє країни.

Заходи в межах партнерства:
 Презентація порталу www.sirotstvy.net, присвяченого боротьбі із сирітством, відбулася 12 грудня 2009 року під час благодійного матчу між «Шахтарем» і маріупольським «Іллічівцем». Усі кошти, отримані від продажу квитків, 204 тисячі 307 гривень, було спрямовано на боротьбу із сирітством в Україні.
Презентація партнерства «Сирітству – ні!» відбулася 23 вересня 2010 року. Під час презентації футболіст «Шахтаря» Рустам Худжамов розповів історію своєї родини. У січні 2010 року Рустам і його дружина Стелла всиновили дитину.
Інформування громадськості про проблему сирітства відбувається за допомогою розміщення логотипів порталу www.sirotstvy.net на тренувальних футболках гравців «Шахтаря» та на відеобанерній рекламі на «Донбас Арені».
Для вихованців сирітських притулків, дитячих будинків та шкіл-інтернатів регулярно організовується відвідування кожного домашнього матчу «гірників».
Футболісти «Шахтаря», і працівники клубу відвідують дитячі будинки та притулки. Так, у сезоні – 2010/11 захисник «гірників» В'ячеслав Шевчук побував у гостях у вихованців донецької загальноосвітньої школи-інтернату № 10 (18.11.10), а півзахисник «Шахтаря» Генріх Мхітарян 17 березня 2011 року відвідав із благодійним візитом донецьку допоміжну загальноосвітню школу-інтернат № 2. Працівники клубу 5 листопада 2011 року передали фрукти, дитяче харчування і необхідні медикаменти Донецькому обласному Будинку дитини під час особистого візиту.
14 березня 2011 року були представлені соціальні ролики «Сирітству – ні!», призначені для трансляції на телеканалах, інтернет-порталах і для відеобанерної реклами як в Донецьку, так і по всій Україні й покликані донести глядачам головне гасло соціальної кампанії: «Кожній дитині потрібна родина». Головні ролі в ігровому ролику зіграли футболісти «Шахтаря» Дмитро Чигринський и Андрій Пятов..

PS: Поєдинок 24-го туру Прем'єр-ліги «Шахтар» - «Зоря» пройшов на підтримку програми «Сирітству - ні!». Команди на поле вивели діти-сироти. А на футболках «гірників» (на місці титульного спонсора) розмістяться зображення щасливої родини та адресу всеукраїнського порталу національного усиновлення sirotstvy.net., де зібрана інформація про діток, котрі шукають нових батьків. Нагадаємо, що у вересні 2010 року ФК «Шахтар» і благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» уклали партнерську угоду про спільну боротьбу із сирітством. За цей час сім'ї знайшли 4710 дітей. «Шахтар» вже провів дві гри на підтримку програми «Сирітству - ні!» (у грудні 2009-го «гірники» обіграли маріупольський «Іллічівець» з рахунком 2:1, а в квітні 2012-го під натиском «оранжево-чорних »не встояла« Таврія »- 3:1). Крім того, в рамках проекту команда взяла шефство над сім'єю Зарецьких, на базі якої на чолі з головним тренером Мірчею Луческу був відкритий дитячий будинок сімейного типу в Донецьку.         Матч «Шахтар» - «Зоря» 13 квітня відвідають близько чотирьохсот дітей-сиріт - квитки для них надані безкоштовно. У рамках даної програми позбавлені батьківського тепла хлопці запрошуються на кожен домашній матч «гірників».