УКР РУС

Проблеми Шахтаря, впевненість Динамо і надія на інтригу. Підсумки 16-го туру УПЛ

20 листопада 2017 Читать на русском

"Футбол 24" представляє підсумки 16-го туру чемпіонату України.

1. Шахтар не приділяє належної уваги пропущеним голам

У середині жовтня говорили, що чемпіонська гонка завершена, а Шахтар вже свого не віддасть. Донеччани дійсно переважали всіх суперників і штампували перемоги. Тепер же вони несподівано для багатьох почали втрачати очки – лише одна перемога в 4 турах. Втім, проблема виникла не в останніх матчах – така ситуація могла трапитися ще влітку, просто вдавалося "відскочити".

Пятов: Є претензії до партнерів: хтось бігав, а хтось ні

Можна пригадати вимучені перемоги над Сталлю та Вересом. Як і проти Олександрії, ці поєдинки через розслаблення "гірників" розпочиналися швидким голом в їхні ворота, після чого андердог закривався і майже витримував натиск. Підопічні Володимира Шарана діяли сміливіше, забили вдруге і зламали Шахтарю їхню гру.

Справа в тому, що в УПЛ "оранжево-чорні" не надають належного значення пропущеним м'ячам, а підсвідомо ставлять собі за мету перезабивати суперника. Через слабкість чемпіонату в більшості випадків їм це вдається, однак коли опонент показує організований футбол з мінімальною кількістю помилок, виникають непередбачувані втрати.

Паулу Фонсека сказав, що з Олександрією жахливо зіграла оборона. Це правда (Шахтар пропускає у 83% ігор цього сезону), однак існує ще одна проблема. "Гірники" недостатньо налаштовуються на матчі внутрішньої першості і сприймають пропущений гол не провалом ігрової дисципліни, а просто подразником для активніших дій, якими не завжди вдається все виправити.

2. Динамо набуло впевненості

У звітному турі кияни за звичним сценарієм увімкнулися і провели ударний тайм, протягом якого забезпечили собі комфортну перевагу над Зіркою. Далі "біло-сині" знову ж таки звично збавили оберти, але цього разу, на відміну від попередніх матчів, провалу не трапилося.

Діючи в лайтовому режимі, Динамо все одно зберігало певний запас, контролювало хід поєдинку. Осмислено будувалися атаки, добре підключалися флангові виконавці. Команда Олександра Хацкевича діяла впевнено та організованого, без жодного хаосу.

Чічіков: Розуміли, що у Динамо буде мотивація, адже Шахтар втратив три очки

Звичайно, потрібно зважати на слабкість Зірки, однак раніше навіть проти таких суперників столичний колектив випускав гру зі своїх рук і виглядав розгублено. У Кропивницькому все було без нервів, до того ж, у потрібний момент перервав місячну "суху" серію Мбокані. Відставання від Шахтаря скоротилося до 4 очок, а тому надія на інтригу в битві за чемпіонство знову жива.

3. Чорноморець зіграв у свій футбол

"Пов'язавши" Олімпік, Чорноморець знову продемонстрував своє виняткове вміння протистояти технічнішим командам. Олег Дулуб грамотно вибудував захисні лінії та максимально позбавив опонента простору. Опорна зона "моряків" не дозволяла гостям завдавати дальніх ударів, а без Мохи "олімпійці" не могли придумати нічого цікавого у володіннях Гутора.

Важливо, що одесити виступили не просто спеціалістами з того, як заважати грати супернику, а й самі використали слабкі сторони Олімпіка. Після трьох блідих матчів Чорноморець нарешті більш-менш засяяв. Нехай з подарунками Махарадзе, нехай все одно від оборони, але в цьому турі одеський колектив викликав симпатію.

4. У Рівному нічия нічиї не рівня

Нічия Вереса із Зорею стала для рівненців сьомою поспіль – новий рекорд УПЛ. Загалом цього сезону команда 10 разів у 16 турах ділила із суперниками очки, відтак вже і мирові у виконанні "червоно-чорних" доводиться оцінювати по-різному. У попередньому турі "нулі" з Зіркою можна було вважати невдачею, а от вистраждане очко проти Зорі потрібно занести в актив.

Верес зрівняв рахунок після помилки судді, який не зафіксував порушення правил на Луніну. Втім, сказати, що хлопці Юрія Вірта не заслужили нічию, буде помилкою. Вони у меншості відстояли результат, не припускалися грубих помилок у грі без номінальних центрбеків, а могли і вирвати в Зорі перемогу, якби Морозенку під завісу зустрічі більше пощастило з ударом.

Символічна збірна 16-го туру УПЛ