УКР РУС

Про характер убитого

16 березня 2015
Автор: Андрій Омельницький

Минулого тижня Україна втратила бійця в єврокубкових футбольних баталіях. Виліт з 1/8 фіналу Ліги чемпіонів донецького "Шахтаря" ще не скоро зітреться з пам’яті українських

уболівальників.

Після «сухої» нічиї у Львові в серцях прихильників «гірників» жевріла надія якщо не на прохід улюбленої команди до наступної стадії, то хоча б на гідну боротьбу з ґрандом європейського футболу – мюнхенською «Баварією». Однак усі сподівання розтанули, як морозиво на розпеченій сковорідці, вже на перших хвилинах матчу на «Альянц-Арені», коли арбітр Вільям Коллам призначив пенальті у ворота чемпіона України і вилучив з поля ключового гравця захисної ланки донеччан Олександра Кучера. Це стало справжнім шоком як для вболівальників, так і для футболістів «Шахтаря», і не могло не позначитися на подальшій грі «гірників».

Очевидно, основним завданням підопічних Мірчі Луческу на стартовому відрізку гри було уникнути швидкого гола у свої ворота, поступово шукаючи щастя біля воріт Мануеля Нойєра. Проте в головного арбітра матчу був інший сценарій розвитку гри. Контакт між Маріо Ґьотце і Олександром Кучером навряд чи тягнув на те, щоб останній побачив перед собою червоне світло і завчасно покинув поле. Вся впевненість «Шахтаря» у власних силах була цілком викорінена. Томас Мюллер переграв Андрія П’ятова з одинадцятиметрової позначки, і потужна німецька «машина» завелася, поступово набираючи хід. Одним рішенням арбітр перекреслив усі плани донецького колективу.

В успіх «гірників» у такій ситуації вірили ще хіба що затяті оптимісти. Проте і в них померла надія, коли донеччани пропустили вдруге, а після перерви взагалі нахапали повно м’ячів. Відчувши запах крові, баварський звір цинічно розтерзав беззахисного. В такій ситуації це могло трапитися з будь-якою командою, враховуючи результативність німців в останніх іграх і потенціал гравців команди.

Одразу виринає в уяві паралельний поєдинок Ліги чемпіонів в Лондоні між «Челсі» і ПСЖ. Парижани теж несправедливо опинилися в меншості на полі суперника, однак, пропустивши гол за десять хвилин до фінального свистка, зуміли перевести гру в овертайм, а потім і взагалі здобути потрібний результат для виходу в наступний раунд. Тут можна судити двояко.

1. Вилучення в «Шахтаря» трапилося фактично на самому початку гри, в ПСЖ Златан Ібрагімович пішов із поля на 32-ій хвилині.

2. В «гірників» вилучено ключового захисника команди, в парижан – нападника, якого по ходу гри непогано замінив Едінсон Кавані.

3. Потенціал гравців ПСЖ нічим не поступається потенціалу гравців «Челсі», натомість клас донецької команди відчутно нижчий від класу мюнхенської.

4. Можлива недооцінка суперника зі сторони «Челсі», футболісти якого завчасно подумали, що перемога в них уже в кишені. «Баварія» витиснула із ситуації все, що змогла.

Але це зовсім не применшує значного успіху французької команди, яка спромоглася показати характер, здобувши психологічну перемогу над опонентом. Головним же недоліком «Шахтаря» в Мюнхені було небажання вийти з катастрофічної ситуації достойно. Донецькі бразильці не мають залізного характеру, тим більше, коли в чемпіонаті України все дається порівняно легко.

Поразка 0:7 стала для «гірників» найбільшою в історії єврокубків, а вилучення Олександра Кучера на 3-ій хвилині найшвидшим у Лізі чемпіонів. Коментуючи результат поєдинку з «Баварією», Мірча Луческу сказав: «Сталося те, про що я попереджав напередодні, адже ми отримали пенальті і вилучення в перші десять хвилин матчу. В такій ситуації на полі повинні були бути бійці, але їх не виявилося. Ми програвали всі єдиноборства і показали безхарактерність, на жаль».

Сумну статистику – жодної перемоги в 11 матчах на Туманному Альбіоні – продовжило київське «Динамо», яке поступилося на виїзді в Лізі Європи «Евертону» 1:2. Цьогоріч у єврокубкових матчах кияни переконливіше грають у першому таймі, в другому «підсідають». Як і в попередньому раунді «динамівці» мінімально програли у виїзному матчі. Є сподівання, що поразка в першому матчі стане стимулом для столичних футболістів, і в матчі-відповіді вони дадуть бій англійцям, як перед цим дали французам.

Єдина українська команда, яка потішила позитивним результатом в єврокубках, – дніпропетровський «Дніпро». Домашня перемога 1:0 над нідерландським «Аяксом» залишає «дніпрянам» хороші шанси на вихід у чвертьфінал. Єдина прикрість – те, що необов’язкові жовті картки отримали провідні гравці «Дніпра» – Руслан Ротань, Артем Федецький і Роман Зозуля, які пропустять матч-відповідь в Амстердамі, чим ускладнили завдання команди на вихід до наступного раунду.