УКР РУС

Привиди минулого проти "Роми" і "Лаціо", традиційна проблема "Наполі". Підсумки 35 туру Серії А

12 травня 2015 Читать на русском

Дестро і Ернанес повертають боржок римлянам, Неаполь свою безсилість у протистоянні з аутсайдером зганяє на супернику, а результативність туру сягає нового рекордного рівня.

За 10 матчів команди Серії А наколотили 42 м'ячі. Перший випадок, коли усі команди забили бодай раз, відтоді, як в італійські еліті стало 20 команд. Рекорди почали падати ще в суботу. Поль Погба у, можливо, останньому сезоні в Кальчо забив 8-й гол, що є найкращим результатом за один розіграш чемпіонату в його кар'єрі. Француз відзначився у першому ж матчі після 50-денної паузи і показав себе у непоганих кондиціях (начувайся, "Реал"!). Не виключено, саме Погба забракло для стабілізації гри в другому таймі, коли "Кальярі" згадав - команді втрачати нічого, болото Серії Б вже за крок. Нічия не стала особливою сенсацією, зважаючи на майже повністю резервний склад "Ювентуса" - така собі очікувана несподіванка туру.

 

"Рома" спромоглась знову здивувати. Команду Руді Гарсії можна сміливо номінувати на звання "благодійники року", адже якби не традиційні провали "вовків" у другій половині сезону, битва за друге місце в ЛЧ вже б давно фінішувала. Як можна було програти "Мілану", який до суботи не вигравав 5 турів і фактично не має турнірних амбіцій цьогоріч? Чи, може, на Індзагі так позитивно вплинула зустріч з легендарним складом "россонері". А чи, може, дійсно вантаж відповідальності - це все, що заважає нинішнім "міланістам" боротись за повернення в Європу? Добити "Рому", до слова, взявся Маттіа Дестро - екс-голеадор "джаллороссі", якого викинули, мов непотріб, в оренду на "Сан-Сіро". Символічно, що заміна Дестро - Сейду Думбія - знову виглядав примарою на полі. І навіть Франческо Тотті за 20 хвилин гри дав більше гостроти, ніж вся римська команда. "Вовки" програли лише двічі за 16 останніх матчів у гостях - обидва рази в Мілані по 2:1. Тотті, хоч і з пенальті, але забив свій 242-й гол у Серії А та 298-й загалом у футболці "Роми". Ще два 11-метрових і станемо свідками чергового ювілею.

 

Дербі делла Скала (не плутати із екс-наставником "Шахтаря") вперше в історії Серії А завершилось миром. "К'єво" випереджав "Верону" на одну перемогу, так і залишилось. Феєричний перший тайм став одкровенням туру, позаяк за останні 3 дуелі глядачі побачили лише 3 голи. А тут за одну половину гри веронці перевершили свою результативність. У звітному турі вистачало красивих влучань. Одне із них (19-е у чемпіонаті) на рахунку 37-річного Тоні: Лука відгукнувся на подачу зі штрафного і з льоту в стрибку відправив снаряд у верхній кут. "К'єво", що не програє 6 турів, став улюбленою мішенню Тоні - 10 голів у Серії А. Якщо ж брати до уваги лише 2015-й, то капітан "Верони" поза конкуренцією в Кальчо - 14 голів.

 

"Чезена" так добре почала і так фатально закінчила матч із "Сассуоло" - з 2:0 на 2:3. Серія з 10 матчів без перемог опустила "морських коників" в Серію Б вп'яте в їх історії. А ось "нероверді" святкували здобуття 3 очок вперше за 6 матчів і остаточно оформили прописку в еліті на наступний сезон. "Аталанта" здобула лише другу перемогу за 10 останніх турів, несподівано обігравши "Палермо" на виїзді. Відтак, аби офіційно опустити "Кальярі" в другий дивізіон команда Реї має набрати хоча б 2 очки у 3 матчах.
 

У боротьбі за місця в Лізі Європи залишились 4 команди. Точніше 3, позаяк "Дженоа" став єдиним клубом, що не пройшов ліцензування УЄФА. "Грифони" у заключному матчі туру розтрощили "Торіно", який відпав із списку європретендентів. Генуезці не могли переграти "биків" вдома і на виїзді 6 років, а так раз і 5:1. Ще й голи красиві з обох боків - десерт туру виявився під смак інших поєдинків. "Сампдорія" перервала 6-матчеву серію без перемог і утримує останню єврокубкову путівку після погрому "Удінезе", в якого 207-м голом в Серії А відзначився Ді Натале. Саме завдяки поверненню результативності і тому, що залишається лише 9 голів, аби наздогнати великих Меаццу й Альтафіні і стати 4-м в історії Кальчо голеадором, 37-річний капітан "Удінезе" залишиться в клубі ще на сезон.  "Фіорентина" обіграла "Емполі" завдяки подвигам Ілічіча і черговому диво-голу Салаха (розхитав усіх захисників і воротаря на своєму шляху) і зберегла 5-у позицію.

 

Ще один борець за ЛЄ сенсаційно вивіз із фортеці "Лаціо" 3 очки. Цьому посприяли вилучення захисника і воротаря римлян, але найбільше - геній Ернанеса. Бразилець мав особливе налаштування на гру з "орлами" і видав матч, фірмовий для нього саме в "біло-голубій" футболці. Якби не 29-річний атакувальний хавбек, "Інтеру" б і гра 11 на 9 не допомогла. Цитата туру заслужено за гравцем туру: "То було найсумніше сальто у моїй кар'єрі. Я не хотів образити уболівальників "Лаціо", а зробив це для Лотіто. Він наговорив надто багато. Тоді я був у запасі, а він сказав, що вигідно продав мене. Мені це не сподобалося". Ернанес також пообіцяв, що тепер тіфозі "Інтера" зможуть побачити його найкращу гру, за яку "неррадзуррі" півтора роки тому виклали римлянам не менше 15 млн євро. "Лаціалі" по 2 матчі програли і зіграли внічию і лише раз виграли за останній 5 турів. Команда Піолі не змогла скористатись втратою "Роми" і залишилась з 1-очковим відставанням. Тут можна легко і третю лігочемпіонську позицію втратити, адже попереду візит в Геную і Неаполь та римське дербі.

"Наполі" міг би скоротити відставання від подіуму до одного очка, але знову сконфузився. Мало того, що партенопейці не змогли обіграти повного аутсайдера і банкрута "Парму", так ще й добряче наскандалили в кінці матчу. Судячи з того, що Гонсало Ігуаїн і Рафа Бенітес наговорили після нічийної гри, в інших топ-чемпіонатах, де вони грали і тренували, команди без турнірних завдань легше здаються на милість фавориту. А тут ми побачили справжню битву "хрестоносців" за честь клубу, якого завтра може не стати. Наставника неаполітанців дискваліфікували на матч, Ігуаїн обійшовся штрафом. Ну, а "Наполі" сотий раз показав себе командою, яка бється об стіну скромних і закритих команд, забиває їм, але й пропускає не менше. Шанси на бронзу і збереження Бенітеса на посаді, попри невдачі конкурентів, знову зменшились.

Тарас Котів, Футбол24