УКР РУС

Привід повернути Алієва. "Челсі", "Порту", ​​"Маккабі". Перше знайомство з суперниками в ЛЧ

1 вересня 2015 Читать на русском

Київський клуб у груповому етапі Ліги чемпіонів зустрінеться з командами з Англії, Португалії та Ізраїлю.

Напевно, є щось закономірне у тому, що київське "Динамо" стало запрошувати португальців (Мігеля Велозу, Антунеш), ​​чого раніше не спостерігалося. Португальські команди щорічно попадаються українським колективам. Лмше за останні сім років "Порту" втретє попадається київському "Динамо". Можна згадати і торішній "Ріу Аве" - киянам теж довелося летіти в Порту. Два інших суперника по групі - тель-авівський "Маккабі" та "Челсі". З першими відносно недавно натужно грали в Лізі Європи, а от з "Челсі" зустрінемося вперше.

"Челсі" (Лондон, Англія)

У Лізі чемпіонів: напряму як чемпіон Англії

Три роки тому донецький "Шахтар" довів, що можна не лише обігрувати володаря Кубка чемпіонів, але й робити це впевнено. Підсумкова домашня перемога 2:1 над командою Роберто ді Маттео не відображує всього того знущання, яке донеччани влаштували "аристократам" на "Донбас Арені". На "Стемфорд Брідж" "Шахтарю" відверто не пощастило, програли вони незаслужено, пропустивши гол від Мозеса, коли ось-ось мав пролунати свисток Веласко Карбальо (3:2).

Не скажу, що "Челсі" з тих пір дуже змінив обличчя. Іванович, Террі, Рамірес, Оскар, Азар, Кехілл, Аспілікуета і зараз становлять основу лондонського клубу.

Є, звичайно, один нюанс. Вілліан! Він хоч і не забивав київському "Динамо", проте за його участі "Шахтар" майже завжди здобував перемоги.

 

Якось Даніло Сілва зізнався (і не лише він, Бетао теж), що найскладніше йому в Україні було протистояти Вілліану. Ну ось, настав час Даніло Сілві оцінити професійний ріст свого співвітчизника, з тих пір Вілліан вже доріс до незамінного гравця збірної Бразилії.

"Порту" (Португалія)

У Лізі чемпіонів: напряму, 2-е місце в чемпіонаті

А чи не повернути в "Динамо" Олександра Алієва на три місяці? М'ячів прямими ударами зі штрафних Саша чимало забивав, але от у Лізі чемпіонів згадується лише переможний гол на "Драгау". До речі, на пару матчів з "Порту" можна підписати й Мілевського, раптом теж заштовхає гол, як в 2008-му!

 

З тих пір пройшло сім років і у складі обох команд залишилися лише воротарі - Елтон і Шовковський (Сьомін, правда, віддавав перевагу Богушу, а не Шовковському; Гусєв же був у глибокому лазареті після розриву хрестовидних зв'язок).

Втім, "Порту" і за три роки з часів минулого побачення з "Динамо" кардинально змінився. У складі залишилися лише троє - все той же Елтон, Майкон і Варела. У "Динамо" таких людей набагато більше. Саме в цьому році до "Динамо" приєднався португалець Мігел Велозу, плюс уже щодуху грали молоді Ярмоленко, Хачеріді і Гармаш, яким допомагали досвідчені Шовковський та Гусєв. В одному з двох матчів з "Порту" відіграв у воротах Максим Коваль.

До слова, саме Коваль не пропустив від "Порту", ​​коли кияни насухо зіграли вдома. А ось Шовковський отримав три голи, один з яких на рахунку Варели. Натяк Реброву на вибір воротаря?

"Маккабі" (Тель-Авів, Ізраїль)

У Лізі чемпіонів: чемпіон Ізраїлю, пройшов три раунди кваліфікації - "Хіберніанс", Мальта (5:1, 1:2), "Вікторія" Пльзень, Чехія (2:0, 1:2), "Базель", Швейцарія (1:1, 2:2)

У ситуації з "Маккабі" головне, щоб не повторилася історія 2011 року. Кияни на пару з ізраїльтянами не зуміли вийти з групи Ліги Європи, пропустивши вперед "Сток Сіті" і "Бешикташ".

Коли жереб визначив у суперники "Маккабі", думається, добряче гикнулося Жені Хачеріді. За свою витівку (схопив гравця "Маккабі" за горло, якщо хто забув) імпульсивний захисник заплатив рекордний штраф в історії "Динамо", якщо вірити Ігорю Суркісу. Плюс потиличника від Шовковського та ігнор колег на додачу. Алієв обізвав Женю "дятлом". Історія ледь не закінчилася відходом Хачеріді, настільки все було серйозно.

 

Варто відзначити, що тренує "Маккабі" серб Славіша Йокановіч, котрий пограв свого часу в "Челсі". Але він нас цікавить не лише з огляду на це, але також тому, що тренував белградський "Партизан", коли там грав Радосав Петровіч. Ось до кого варто звернутися за порадою Сергію Реброву.

Валерій Пригорницький