УКР РУС

Президент ПФЛ: 5 клубів Першої ліги готові перейти в УПЛ

27 листопада 2015 Читать на русском

26 листопада в Будинку футболу пройшло засідання Ради Ліг Професіональної футбольної ліги України. По результатах зборів і ключових темах, які були підняті, дав свій коментар президент ПФЛ Сергій Макаров.

Про делегатів на конгресі ФФУ

По-перше, обговорили результати нашої осінньої частини, всі зійшлися на думці, що змагання цікаве, дуже багато несподіваних результатів. Вибрали делегатів на майбутній конгрес ФФУ. Ними стали: Різниченко Олександр Іванович (спортивний директор "Оболонь-Бровар"), Кміть Микола Іванович (президент ФК "Скала" Стрий) і ваш покірний слуга (Сергій Макаров, президент ПФЛ). 3 делегата на конгрес 11 березня.

Про стратегію розвитку

Було також обговорення стратегії розвитку, нарешті ми дійсно дозріли до обговорення і прийняття таких документів. У минулому сезоні, коли було 10 клубів, було складно говорити про якісь довгострокові плани, але зараз ми бачимо, не лише за статистикою кількості клубів, а й за відвідуваністю і за популярністю сайту, що ми, скажімо так, "відштовхнулися від дна". Сьогодні при обговоренні всі погодилися з концепцією розвитку, але відзначили, що потрібно більше конкретики. Документу зі стратегічного розвитку не вистачає конкретики: цифр, якихось економічних викладок, які дозволили б бачити перед собою більш конкретні орієнтири і звітувати потім по досягненню цілей. Домовилися, що візьмемо "Допомогу залу" - зберемо якусь робочу групу, яка допоможе нам доопрацювати документ, конкретизувати його. Зараз він прийнятий за основу, але в майбутньому, з допомогою клубів, ми його доопрацюємо.

Про поточний статус антикорупційного закону

Гарячим було обговорення нашої "біди", у вигляді матчів з фіксованими результатами. Президент ФФУ Андрій Павелко, присутній на засіданні, сказав, що закон, прийнятий Верховною Радою, проходить останні експертизи. Президент теоретично може накласти на нього вето, тому зараз профільні фахівці з адміністрації президента вивчають цей закон. Андрій Васильович сказав, що під час проходження перевірок проблем не виникало, поки відгуки експертів позитивні, наскільки йому відомо. Сподіваємося, найближчим часом, закон буде підписаний. Виходячи з цього, ми обговорили також наші подальші дії: взаємодія з комітетом етики та чесної гри, будемо співпрацювати з букмекерами, які самі не люблять, коли їх обманюють. І, після прийняття закону, будемо шукати ті підрозділи, які будуть створені для дотримання цього закону.

Про прецедент попередженої нечесної гри

Перший прецедент у нас вже трапився в 17-му турі Першої ліги. Матч "Нафтовик-Укрнафта" - ФК "Миколаїв". Вперше один з керівників "Миколаєва" зателефонував нам до початку матчу і повідомив, що на його футболістів виходили з конкретними пропозиціями. Після цього ми встигли зв'язатися з "Нафтовиком-Укрнафтою", просили про всяк випадок провести бесіду зі своїми гравцями, у випадку, якщо був вихід на них також. Встигли також зв'язатися з арбітром матчу і з директором, попросили їх звернути увагу. Плюс - оповістили комітет з етики та чесної гри. В результаті, матч закінчився "0:0", був зіграний чесно, за нашою оцінкою. Це підтвердив і профільний комітет, ненормального сплеску ставок зафіксовано не було. Приблизно таку ж схему плануємо використовувати надалі. Просили клуби якомога оперативніше повідомляти нам про такі речі, тим більше, що замовчування в даному випадку прирівнюється до порушення.

Про зміни в кошторисі і святкування 20-річчя ПФЛ

Прийняли зміни в кошторис. Можна відзначити лише, що додаткових внесків з клубів не беремо (сміється). Ті кошти, які є у нас, перерозподілили за статтями витрат. Обговорили святкування нашого 20-річчя, затвердили логотип ювілейний, який будемо використовувати в наступному сезоні, в процесі свята. Будемо розробляти план заходу, звичайно, хотілося б бачити якийсь урочистий захід із запрошенням багатьох гостей. Будемо шукати спонсорів, щоб не навантажувати цими витратами клуби.

Про спонсорство в ПФЛ

Продовжуємо працювати, дуже сподіваємося, що нам допоможе вихід на Євро-2016, чекаємо сплеску зацікавленості до футболу з боку спонсорів, міжнародних компаній. Дуже чекаємо скасування заборони на букмекерську діяльність. Якщо це трапиться, то це дуже нам допоможе. Тому що для букмекерів ми - цільова аудиторія. Вони дуже хочуть повернутися на ринок України офіційно, але при цьому просять прозорих правил гри, розуміючи під цим  стабільність.

Про клуби, які готові до переходу в УПЛ

Є два критерії: перший - спортивний принцип, другий - наявність атестата. Вже зараз, на відміну від попереднього сезону, коли тільки "Олександрія" увійшла в процедуру атестації за нормами Прем'єр-ліги, на даний момент таких клубів 5. Це "Зірка", черкаський "Дніпро", "Геліос", "Іллічівець" та " Оболонь-Бровар ". Відповідно, ці 5 клубів, за наявності відповідних спортивних результатів і є найбільш реальними претендентами на Прем'єр-лігу.

Олександр Москаленко