УКР РУС

Президент "Олімпіка": Деякі клуби можуть назавжди змінити місце своєї дислокації

20 липня 2014 Читать на русском

Президент донецького "Олімпіка" Владислав Гельзін розповів про ситуацію в донецькому клубі і вплив ситуації в Україні на футбол на Сході.

- Звичайно, ми всі хочемо повернутися в наш рідний Донецьк, на рідний стадіон. Хочемо, щоб у нас на Донбасі пошвидше настав мир і не гинули люди. Що стосується футболу, то Київ - прекрасне місто, гарне, доброзичливе. Нас Київ прийняв дуже добре. Дуже раді, що будемо виступати в столиці. Зізнаюся, що інших варіантів у теперішній ситуації ми не розглядали. Донецьк - наше рідне місто, але столиця є столиця. Базуватися будемо на базі в Щасливому, а домашні матчі - проводити на комплексі Баннікова.

- Якщо говорити про стадіон, не розглядали варіанти з аренами "Колос", "Оболонь"?
- Розглядали. Але оскільки ми граємо не вдома, до того ж поки не маємо великої армії вболівальників, нас влаштовує стадіон Баннікова. Невелика, затишна арена, мені вона дуже сподобалася.

- "Олександрія" відмовилася виходити в Прем'єр-лігу через фінансові проблеми. Не було думки у зв'язку з ситуацією у вашому регіоні теж відмовитися від виступів в еліті? Адже про бізнес, який ви ведете, паралельно займаючись футболом, на даному етапі говорити, напевно, не можна.
- Таких думок не було. Говорили з футболістами на цю тему. Зрозуміло, що ситуація в країні не сприяє розвитку економіки. А економіка - дуже важлива складова футболу. У нас складна економічна ситуація. Пояснили хлопцям, що сьогодні ми не маємо великих преміальних за матчі, великих контрактів, хоча розуміємо, що футболісти гідні більшого і можуть заробляти більше. До того ж у клубах Прем'єр-ліги, в порівнянні з нашими контрактами, платять більше. Але хлопці сказали, що ми будемо разом іти вперед. "Григорович, ми йдемо всі разом", - для мене ці слова були дуже важливі. Сподіваюся, що ситуація на Донбасі не затягнеться надовго, і коли все стане на свої місця, ми повернемося в Донецьк і зможемо дозволити собі поліпшити контракти нашим футболістам. Але якщо навіть вона затягнеться, ми шукаємо варіанти. Київ - місто можливостей. Знайдемо щось тут. Щоб команда отримувала фінансовий плюс.

- Наскільки змінився клубний бюджет у зв'язку з тим, що ви змушені були переїжджати з Донецька, де у вас своя інфраструктура, до Києва?
- Видаткова частина бюджету значно збільшилася. У Донецьку у нас є своя база, стадіон, у Києві доводитися все орендувати. Не кажучи вже про харчування і додаткові витрати на проживання. Адже у хлопців родини. Домовилися з футболістами, що вони будуть знімати квартири і перевозити сюди рідних. Зрозуміло, що витрати зросли. Але в той же час ми розуміємо, що сім'ї хлопців, діти в безпеці. Це важливіше, ніж фінансові витрати.

- З жартів про донецьке дербі в Києві ви, напевно, не смієтеся?
- Звичайно. Не смішно. Чемпіонат буде зовсім не таким, як раніше. П'ять команд переїжджають в інші міста. І не буде тієї підтримки вболівальників, яка була. Для кожного господаря клубу це непросто. Але життя йде, далі і може статися так, що деякі команди взагалі назавжди поміняють місця своєї дислокації. У Донецьку було три команди. Чув про те, що "Металург" планував переїхати в Алчевськ, але у зв'язку з ситуацією вони переїхали до Дніпродзержинська. У них там є свої активи. Не виключаю можливості, що деякі клуби залишаться в нових містах назавжди. Але можуть і повернутися.