УКР РУС

Прев'ю ЧС-2018, група С: Франція, Австралія, Перу, Данія – все, що треба знати

6 червня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

"Футбол 24" продовжує представлення команд, які зіграють на найближчому чемпіонаті світу в Росії.

Франція

Збірна Франції вийшла на ЧС-2018 з першого місця своєї відбіркової групи, випередивши Швецію.

Загальна інформація

Населення країни: 66,99 млн людей

Прізвиська: Ле Бльо, галльські півні

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 15-й фінальний турнір

Найвище досягнення: Чемпіони світу 1998 року

Рейтинг ФІФА: 7-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Ліліан Тюрам – 142

Найбільше голів в історії: Тьєррі Анрі – 51 гол

ЧС-2018: збірна Франції назвала остаточну заявку

Тренер

Збірну Франції очолює легендарний півзахисник, колишній її капітан та чемпіон світу 1998 року – 49-річний Дідьє Дешам. Він очолив команду відразу після завершення Євро-2012, і з тих пір Франція не завершує крупні міжнародні змагання раніше, ніж у чвертьфіналі. На минулому ЧС у Бразилії його команда в 1/4 фіналу мінімально поступилася майбутнім переможцям – німцям, а на домашньому Євро у 2016 році підопічні Дешама стали віце-чемпіонами.

Дідьє Дешам – один із найбільш досвідчених тренерів на цьогорічному Мундіалі, однак він ще жодного разу не вигравав великий чемпіонат або турнір. Протягом 2001-2005 років Дешам очолював Монако, дійшовши з ним до фіналу Ліги чемпіонів-2004 – там його команда поступилася Порту Жозе Моурінью. Також у його кар’єрі є досить цікавий період роботи в італійській Серії В – він прийняв Ювентус, який опинився там після Моджигейту, та повернув його назад у вищу лігу. Втім, перед наступним сезоном тренер посварився із керівництвом через трансферну політику й покинув клуб.

Скандали – це взагалі невід’ємна частина Дешама-тренера. Через розбіжності у поглядах та конфлікти з керівництвом він покинув не тільки Ювентус, а й Монако з Марселем. У збірній Франції спеціаліст перебуває під постійним тиском, викликаним ігноруванням Каріма Бензема через його політичні погляди та сексуально-кримінальний скандал із сім’єю Матьє Вальбуена. Преса та вболівальники при першій же невдачі пригадують Дешаму усі гріхи, однак той ніколи не відступає від своїх рішень.

Капітан

Франція на цьому Мундіалі виступить у дуже омолодженому варіанті, тому не дивно, що її капітаном є 31-річний голкіпер та кеп Тоттенхема Уго Льоріс. Він провів за збірну 91 матч – і це найбільший показних серед усіх французьких воротарів у історії. Льоріс проводить 10-й рік у футболці "Ле Бльо", і його можна впевнено назвати найкращим воротарем Франції у XXI столітті – хоча Уго, за доброю французькою традицією, також дозволяє собі поодинокі епік-фейли.

Топ-10 найкращих голкіперів 21-го століття

Льоріс не справляє враження вожака, маючи репутацію тихого та скромного гравця, що підтверджує і його партнер по збірній Антуан Грізманн. Однак, за його ж словами, "коли Уго починає говорити – всі в роздягальні замовкають". Льоріс відзначається надзвичайно сильним характером – у 2008 році він відмовився взяти вихідний, щоб побувати на похороні матері, вирішивши на її честь провести важливий матч проти Лілля. Відстояв на нуль.

Зірки

Збірна Франції зібрала перед Мундіалем настільки потужне покоління гравців, що могла б поїхати у Росію двома збірними, розігравши фінал у двосторонці. Так, наприклад, за бортом остаточної заявки опинилися Александр Ляказетт, Карім Бензема, Адріен Рабйо, Антоні Марсьяль, Емерік Ляпорт та інші. Втім, перша команда без суперзірок не залишилась.

Одними з головних надій збірної Франції на ЧС-2018 будуть Усман Дембеле, Антуан Грізманн та Кіліан Мбаппе – тріо, сумарна вартість якого складає від 340 до 400 мільйонів євро. На їх рахунку 54 голи у минулому клубному сезоні, однак лише чотири з них на рахунку хавбека Барселони Усмана Дембеле, який більшу частину року заліковував травми. Втім, гол у ворота збірної Італії та сам матч проти неї яскраво доводять – Усман у прекрасній формі.

Крім того, не можна забувати про Поля Поґба, вартість якого давно вже не опускається нижче 100-120 мільйонів євро. Він провів ударне завершення сезону, забивши, зокрема, два м’ячі за дві хвилини у матчі проти Манчестер Сіті. На Поґба покладені великі сподівання вболівальників, які настільки багато від нього чекають, що освистують будь-яку невпевнену дію.

Прогноз на ЧС-2018

Франція – один із найголовніших фаворитів на перемогу в турнірі (якщо не головний). Група C є абсолютно прохідною для "півнів" – Австралія, Перу та Данія серйозно поступаються їм у класі. Як мінімум, Францію буде важко переграти у, власне, футбол – підопічні Дідьє Дешама є однією з найшвидших та найбільш комбінаційних команд цього турніру.

ЧС-2018: науковці спрогнозували майбутнього переможця – результати дослідження

Проблеми у Франції можуть початися у матчах плей-офф, куди вийдуть більш організовані колективи. Франція є однією з найбільш молодих команд цьогорічного Мундіалю, що означає можливі проблеми у психології. Крім того, більшість футболістів "Ле Бльо" не справляють враження атлетів, що може зіграти свою роль у матчах проти фізично потужних англійців чи німців. Зокрема, це стосується атаки та оборони.

Тим не менш, будь-який результат збірної Франції, який не принесе нагород, може вважатися провалом.

Форма

Після завершення відбору до ЧС-2018 команда провела шість товариських зустрічей проти дуже міцних команд, вигравши чотири з них. Дуже примітною є виїзна нічия проти збірної Німеччини, яка забила рятівний другий гол аж на 90+3-й хвилині, а також впевнена перемога над Вельсом (2:0).

2018-й рік Франція почала з важкого матчу проти Колумбії, яка перемогла у Парижі з рахунком 2:3 (програючи з 26-ї хвилини 2:0). Після цього французи набрали хід і пройшлися катком по Росії (3:1), Ірландії (2:0) та Італії (3:1). Гол Дембеле з лінії штрафного у дев’ятку обвідним ударом в останній грі особливо яскраво підкреслив потужність цього футбольного монстра.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Збірна Франції має непросту історію взаємовідносин зі своїми суперниками. З Австралією французи провели чотири матчі, вигравши лише два. Єдина поразка від австралійців була зафіксована на Кубку Конфедерацій-2001 – там тогочасні чемпіони Європи програли з рахунком 0:1. Через п’ять місяців команди зіграли товариський матч у Мельбурні – і там французи зіграли внічию (1:1). Лише у 2013 році в товариській грі у Франції "півні" поквиталися за всі невдачі, розгромивши Австралію (6:0) – і це була їхня остання зустріч.

Проти Перу Франція грала рідко, вигравши на Олімпійських іграх-1960 з рахунком 2:1 та програвши товариську гру в Парижі у 1982 році – 0:1. Найбільш проблемною є Данія – 15 матчів, лише 8 перемог та цілих 6 поразок. Цікаво, що при такій більш-менш позитивній статистиці результатів Франція безнадійно горить по голах – 37:20 на користь данців. Втім, якщо забути про півфінал Олімпійських ігор у далекому 1908 році, коли Данія переграла Францію з рахунком 17:1, то різниця м'ячів стане мінімальною. Останні ж три матчі завершувались перемогами французів.

Австралія

Збірна Австралії вийшла на ЧС-2018, впевнено вигравши групу у другому етапі відбіркового циклі Азії та посівши третю сходинку у групі у наступному раунді. У стикових матчах лише у додатковий час домашнього матчу Австралія змогла перемогти збірну Сирії, а потім лиш у матчі-відповіді здолала опір Гондурасу, кваліфікувавшись на Мундіаль.

Загальна інформація

Населення країни: 24,067 млн людей

Прізвиська: Соккеруз, Кенгуру-футболісти

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 1/8 фіналу на ЧС-2006

Рейтинг ФІФА: 40-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Марк Шварцер – 109

Найбільше голів в історії: Тім Кехілл – 50 голів

ЧС-2018: Австралія оприлюднила остаточну заявку на турнір

Тренер

Головним тренером збірної Австралії є голландський наставник Берт ван Марвейк. Він працює з командою лише з січня 2018 року, однак не можна сказати, що коуч вписався на ЧС-2018 "під шумок". Протягом 2015-2017 років він працював зі збірною Саудівської Аравії, зумівши вивести її на перший з 2006 року Мундіаль.

Берт ван Марвейк є одним із найбільш суперечливих тренерів сучасності. З одного боку, разом з Фейєнордом він виграв Кубок УЄФА-2002, а на ЧС-2010 довів збірну Нідерландів до фіналу. З іншого боку, на Євро-2012 голландці під його керівництвом зганьбилися, програвши три матчі з трьох, а у наступному сезоні ван Марвейк був звільнений з Гамбурга всього через 15 матчів роботи – програвши дев’ять з них. Втім, заробивши репутацію "збитого льотчика", Берт розкріпостився, вивів Саудівську Аравію на ЧС та не мав жодних проблем з працевлаштуванням після завершення контракту.

Виступ Австралії на ЧС-2018 – шанс ван Марвейка повернутися у когорту елітних європейських тренерів. Саме таких, які потрібні в майбутньому його рідним Нідерландам. До речі, після Мундіалю голландець якраз буде вільним – його контракт з австралійцями завершується влітку.

Капітан

Капітаном збірної Австралії є 33-річний півзахисник Астон Вілли Міле Єдінак. Він – один із найбільш досвідчених футболістів "соккеруз". На його рахунку 75 матчів у жовто-зеленій футболці збірної, а чемпіонат світу в Росії стане для нього третім Мундіалем у кар’єрі. У матчі проти збірної Гондурасу Майкл (Міле – лише прізвисько австралійця) оформив хет-трик, який офіційно вивів Австралію у фінальну частину ЧС-2018.

Зірка

Тім Кехілл майже шість років не виступав у Європі, лише у січні 2018 року повернувшись у свій перший професійний клуб – Міллуол. Однак 38-річна легенда Евертона та збірної Австралії досі на слуху. Тім перебуває в елітному клубі гравців, які забивали на трьох чемпіонатах світу поспіль – разом з Ар’єном Роббеном та Робіном ван Персі. Останній його м’яч на Мундіалі був одним із найкрасивіших у кар’єрі – Тім вразив ворота збірної Нідерландів неймовірним ударом злету.

Кехілл – жива легенда австралійського футболу. На його рахунку 50 голів за збірну, що є рекордом. Саме гол Кехілла вивів вперед збірну Австралії у суперважкому матчі проти Сирії, і саме він буде головною надією "крокодилів Данді" у Росії. Тім однозначно отримає шанс відзначитися на четвертому ЧС поспіль.

Прогноз на ЧС-2018

Франція та Данія є головними фаворитами групи C, з якими змагатися буде дуже важко. Якщо в Австралії дійсно стоїть завдання виходу з групи, то неодмінно доведеться відбирати очки в когось із них, а також перемагати дуже цікаву збірну Перу. Чи під силу Австралії такий подвиг? Навряд чи.

Австралія лише одного разу в історії виходила з групи, але на ЧС-2006 і Кехілл був молодшим, і вся збірна грала у більш цікавих клубах. Австралія може дати бій кожній з команд, однак вихід у плей-офф стане дивом та сенсацією.

Форма

У 2018 році команда набирала форму поступово. У березні вона несподівано була розгромлена досить посередньою збірної Норвегії (1:4), хоча масштаби ротації складу в тій грі були вражаючими. Через чотири дні "кенгуру" виправились, зігравши внічию проти потужної Колумбії, а вже у червні австралійці розбомбили збірну Чехії, завдавши їй найбільшої поразки в історії – 4:0.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Про досить рівну статистику в матчах проти Франції вже говорилося. Зі збірною Данії команда провела лише три товариські матчі, програвши два з них із загальним рахунком 5:1. Втім, австралійці одного разу виграли – у 2010 році у Йоханесбурзі (1:0). Зі збірною Перу Австралія не зустрічалася жодного разу.

Перу

Збірна Перу кваліфікувалася на ЧС-2018, зайнявши п'яту сходинку у південноамериканському відбірковому циклі. У стикових матчах за вихід на Мундіаль вона зустрілася з Новою Зеландією, зігравши в суху нічию на виїзді та вигравши з рахунком 2:0 вдома.

Загальна інформація

Населення країни: 30,741 млн людей

Прізвиська: Ла Бланкіроха, Інки

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір

Найвище досягнення: другий раунд ЧС-1970 та ЧС-1978

Рейтинг ФІФА: 11-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Роберто Паласіос – 128

Найбільше голів в історії: Паоло Герреро – 34 голи

ЧС-2018: збірна Перу визначила фінальну заявку

Тренер

З 2015 року зі збірною Перу працює аргентинський тренер Рікардо Гарека на прізвисько "Тигр". До цього він ніколи не працював зі збірними, однак непогано реалізовував себе на клубному рівні, вигравши один чемпіонат Перу, три чемпіонати Аргентини та Кубок CONMEBOL. Правда, з бразильським Палмейрас у Рікардо не пішло – його було звільнено через незадовільні результати.

Збірна Перу наново розкрила Гареку як тренера. Перед Копа Америка-2015 він вичистив збірну від ряду ветеранів і приніс команді бронзові медалі, а ще через рік переграв збірну Бразилії у позачерговому Кубку Америки, залишивши останню за бортом плей-офф. У відбірковому етапі до ЧС-2018 його команда залишила поза Мундіалем чилійців, переграла Уругвай та зіграла у бойову нічию з Аргентиною, ледь не викинувши за борт світової першості ще й Лео Мессі. Втім, в першу чергу команда Гареки брала ті матчі, які була забов'язана брати, набравши 21 з 26 очок з командами, які опинилися поза ЧС-2018.

Свого часу саме гол аргентинця Рікардо Гареки у ворота збірної Перу не дозволив останній кваліфікуватися на ЧС-1986 у Мексиці. Через 32 роки на чолі цієї команди він переграв Нову Зеландію та вивів "інків" на перший за 36 років Мундіаль.

Капітан

Капітаном збірної Перу є Паоло Ґерреро – найкращий бомбардир команди в історії. 34-річний нападник найбільш відомий за своїми виступами за Гамбург, в якому провів шість років та забив 37 голів. Непогано він себе проявляє і у Бразилії – у Корінтіанс Ґерреро відзначився 23 м’ячами, а у своєму нинішньому клубі – Фламенго – він забив 17 голів.

Паоло, як і всі перуанці, ніколи не виступав на чемпіонатах світу, а коли ця мрія була поруч – отримав шокуючу новину про позитивну допінг-пробу. В його крові знайшли речовину, яка є однією зі складових кокаїну, однак ФІФА відразу відкинула версію про вживання цього наркотику, що не вберегло Паоло від дискваліфікації на рік. Пізніше її скоротили до 6 місяців, що давало можливість поїхати на Мундіаль, однак у травні цього року WADA подала апеляцію – і CAS збільшив дискваліфікацію аж до 14 місяців!

За Паоло вступились три капітани збірних-суперників Перу по ЧС-2018 – Уго Льоріс, Міле Єдінак та Сімон К'яєр. Вони попросили ФІФА допустити Ґерреро до участі на Мундіалі "в ім’я справедливості". Протестувала проти дискваліфікації також міжнародна асоціація професійних футболістів FIFPro, в той час як перуанський народ масово вийшов на вулиці своєї столиці. Зрештою, швейцарський суд призупинив дію дискваліфікації – і Ґерреро у першому ж матчі після неї відзначився дублем у ворота Саудівської Аравії.

Зірка

Про Паоло Ґерреро вже говорилося, але ще однією надією Перу є Джефферсон Фарфан – колишній нападник Шальке, а нині – московського Локомотива. 33-річний форвард перебуває не так і далеко від Герреро за кількістю голів – на його рахунку 25 м’ячів за збірну. Саме він відкрив рахунок у матчі плей-офф проти Нової Зеландії, який завершився перемогою 2:0.

Фарфан відмовився дати інтерв'ю журналістці, яка прилетіла з Перу в Росію

Фарфан відзначається неймовірною фізичною витривалістю. Під час стикових матчів збірної Перу Джефферсону довелося вилітати з Москви у Веллінгтон, звідти до Ліми, а потім назад у Москву й далі у Хабаровськ, де Локомотив грав з місцевим СКА. Пролетівши близько 50 тисяч кілометрів за 20 днів, Фарфан зіграв повний матч і відзначився переможним голом на 90+4 хвилині.

Прогноз на ЧС-2018

Перу – дуже міцна бойовита команда, яка може стати неприємним сюрпризом для маститих європейських суперників. Звісно, Франція та Данія у нинішньому складі набагато вищі за класом, однак відібрати очки в одного з них перуанці зможуть – звісно, якщо їх "попре".

Тим не менш, "червоно-білі" навряд чи зможуть подолати груповий етап, адже більшість їхніх гравців ніколи не виступала на такому рівні. Посередній рівень футболістів і відсутність головного козира Перу – високогірного клімату – грають проти колективу Рікардо Гареки. Швидше всього, "інки" розвернуть боротьбу за третє місце групи С з Австралією.

Форма

Збірна Перу в 2018 році набрала вражаючу форму. Команда виграла чотири з чотирьох матчів, забивши десять голів та пропустивши лише один. Суперниками перуанців були дуже серйозні колективи – збірна Хорватії (перемога 2:0), Ісландії (3:1), Шотландії (2:0) та Саудівської Аравії (3:0). По два голи забили Фарфан, Карільо та Герреро.

Статистика проти суперників на ЧС

Про зустрічі зі збірними Франції та Австралії вже говорилося – їх було або мало, або не було зовсім. Статистика протистояння проти Данії дуже бідна – команди провели між собою лише один матч у Кубку Сполучених штатів-1997, де скандинави здобули перемогу 2:1.

Данія

Збірна Данії вийшла на ЧС-2018, посівши у відборі друге місце в групі (перше зайняли поляки). У стикових матчах данці зустрілися з Ірландією, якій не змогли забити вдома, однак відвантажили п'ять м'ячів на виїзді, таким чином кваліфікувавшись на Мундіаль.

Загальна інформація

Населення країни: 5,693 млн людей

Прізвиська: "Данський динаміт", "Пурпурна гвардія"

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 1/4 фіналу на ЧС-1998

Рейтинг ФІФА: 12-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Петер Шмейхель – 129

Найбільше голів в історії: Поуль Нільсен, Йон-Даль Томассон – по 52 голи

ЧС-2018: Данія оприлюднила остаточну заявку на турнір

Тренер

Головним тренером збірної Данії з 2015 року є Аге Харейде – 63-річний норвезький спеціаліст, який ніколи не працював поза межами скандинавських країн. На клубному рівні він був доволі успішним, зумівши виграти всі три скандинавські чемпіонати: шведський у 1999 році на чолі Мольде та у 2014 – з Мальме, данський на чолі Брондбю у 2002 році та норвезький з Русенборгом у наступному сезоні. Також він зумів вивести Мальме у груповий етап Ліги чемпіонів 2014/2015 та здобути звання найкращого тренера Швеції-2015.

Під час кваліфікації ЧС-2018 Данія програла лише два матчі – у шаленій варшавській перестрілці з Польщею (2:3) та вдома Чорногорії (0:1) – завдавши більш ніж в три рази більше ударів по воротах. У стикових матчах Данії вдалося розгромити Ірландію на виїзді з рахунком 1:5, чим Аге Харейде дуже вихвалявся.

Цікаво, що тренер збірної Данії не просто не боїться французьку збірну, а й жорстоко її критикує: "Я не вірю в цю команду. У ній немає нічого особливого. У Франції більше немає такого лідера, як Зінедін Зідан, який змусив би гравців тремтіти". За словами Аге, просто участь на чемпіонаті світу його не влаштовує.

Капітан

У збірній Данії капітанить центральний захисник Сімон К’яєр. Він є наймолодшим капітаном у групі С, однак його футбольний досвід вражає – у свої 29 років він встиг пограти у шести чемпіонатах і виступити на ЧС-2010 та Євро-2012. К’яєр двічі визнавався кращим молодим гравцем Данії та футболістом року у своїй країні, а наприкінці нульових ним цікавились Манчестер Юнайтед, Тоттенхем і Ліверпуль.

К'яер – перший гравець у ХХІ столітті, який забивав у Прімері, Бундеслізі, Серії А та Лізі 1

Здавалося, що після матчів за Вольфсбург та Рому його переїзд у Фенербахче означатиме повільне догравання, однак минулого літа він перейшов у Севілью за солідні 12 мільйонів євро, ставши важливим гравцем оборони нервіонців та зігравши 20 матчів.

Зірки

Класне футбольне покоління Данії нарешті змужніло та стало насправді зірковим. Найбільше виділяється, звичайно ж, Крістіан Еріксен – головний діамант збірної, який забив за неї 21 гол у 77 матчах. У поточному сезоні за Тоттенхем Еріксен оформив 15+11 за системою гол+пас, ставши третім бомбардиром команди та лідером за гольовими передачами.

Виділяється також і Каспер Шмейхель – син легендарного Петера Шмейхеля, який зіграв найбільше матчів за збірну в історії. До рекордних батькових 129 матчів Касперу ще далеко, однак за важливістю для команди та талантом він, можливо, навіть перевершує Петера.

Величезною втратою збірної Данії став Ніклас Бендтнер, який травмувався всього за кілька днів до оголошення заявки на ЧС-2018. "Лорд" з об'єкту насмішок став маститим і неймовірно впевненим форвардом, який дуже класно співпрацював з Еріксеном. Втім, заміна легенді вже підросла – Юссуф Поульсен та Піоне Сісто непогано проявили себе у Лейпцигу та Сельті відповідно.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Данії за класом поступається лише французькій команді, однак їй також буде нелегко проти колективу Аге Харейде. Перуанці та австралійці, звісно, також можуть створити труднощі, але будь-який результат, крім перемоги над ними, стане для скандинавів провалом.

Збірна має дуже великий потенціал і здатна перемолоти будь-якого суперника, крім, хіба-що, найбільш топових команд на кшталт Іспанії чи Німеччини. Данія цілком може вистрілити на цьому турнірі, не просто вийшовши з групи, а й прорвавшись, наприклад, до чвертьфіналу.

Форма

Наскільки впевнено Данія виглядала у відборі до Мундіалю, настільки ж тривожно вона виступає у 2018 році. У шести товариських матчах команда виграла лише один, мінімально перегравши збірну Панами – та й то лише після того, як та залишилась у меншості. При цьому Данія лише у двох матчах грала більш-менш резервом – у всіх інших випадках головні зірки були на полі.

Суперники Данії були одного з нею класу або слабші. Тим не менш, Швеція у січні переграла сусідів (1:0), а чотири дні тому зіграла з ними в суху нічию. Такий же результат був зафіксований у березні в матчі проти збірної Чилі, яка не кваліфікувалася на ЧС-2018. Йорданія ж перемогла "пурпурну гвардію" з рахунком 3:2.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

З французами у скандинавів яскрава історія протистояння – 15 матчів, 6 перемог, нічия та 8 поразок. В Австралії Данія виграла два матчі з трьох, програвши один – але жоден з них не відбувся у офіційних турнірах. З перуанцями данці зустрічалися один раз – аж у 1997 році вони перемогли з рахунком 2:1.

Михайло Юхименко, Футбол 24

Прев'ю ЧС-2018, група B: Португалія, Іспанія, Марокко, Іран – все, що треба знати