УКР РУС

Прев’ю ЧС-2018, група H: Польща, Сенегал, Колумбія, Японія – все, що треба знати

11 червня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" завершує презентацію команд, які зіграють на прийдешньому чемпіонаті світу в Росії.

Польща

Збірна Польщі з 5-очковим відривом перемогла в групі E кваліфікаційного турніру до Мундіалю. У десяти поєдинках червоно-білі лише одного разу програли та здобули 8 перемог. Форвард національної команди Роберт Лєвандовскі став найкращим бомбардиром відбору до ЧС-2018. Він забив 16 м’ячів.

Загальна інформація

Населення: 38,4 млн осіб

Прізвиська: Кадра, Репрезентація, червоно-білі

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 8-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 3-тє місце в 1974 і 1982 роках

Рейтинг ФІФА: 8-ме місце на червень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Міхал Жевлаков – 102

Найкращий бомбардир в історії: Роберт Лєвандовскі – 53

Тренер

Адам Навалка самостійно очолив збірну Польщі майже п’ять років тому. За період роботи з національною командою він встиг вивести її до чвертьфіналу Євро-2016, а також доволі легко пройшов відбір до ЧС-2018.

ЧС-2018: Польща назвала фінальну заявку, оригінально представивши склад – Кендзьору відчепили

Послужний список Навалки не вражає великою кількістю трофеїв. Він здобув два чемпіонства з краківською Віслою ще на рубежі тисячоліть, а потім віддав десять років роботі із середняками Екстракляси (Заглембе, Сандеція, Ягеллонія, Катовіце та Гурнік). На провальному для поляків Євро-2008 фахівець був помічником Лео Бенхакера.

Збірна Польщі Адама Навалки традиційно використовує дві тактичні схеми: 3-4-3 для слабших суперників і 4-2-3-1 – для сильніших. При цьому, кадрово вони не надто різняться. Просто Ґросіцкі та Зелінскі або грають поруч із Лєвандовскі, або допомагають бомбардиру Баварії із глибини.

Капітан/Зірка

Роберт Лєвандовскі впродовж останніх сезонів семи перебуває в центрі уваги спеціалістів через свій високий рівень гри спочатку в дортмундській Борусії, а потім і в мюнхенській Баварії. Він забиває понад 20 м’ячів за сезон, регулярно бореться за "Золотий бутс" із феноменальними Мессі та Роналду, а також прагне вже влітку отримати нові кар’єрні виклики.

Лєвандовскі почергово відправляють у Манчестер Юнайтед, Челсі, Парі Сен-Жермен і мадридський Реал. Це може залишити свій відбиток на грі Роберта на Мундіалі. Та необов’язково, що бажання проявити себе піде збірній Польщі у збиток. Доволі рівна група та висока майстерність топ-форварда можуть забезпечити полякам вихід до вирішальних стадій чемпіонату світу.

Прогноз на ЧС-2018

В останні 2-3 роки матчі за участі збірної Польщі дарують уболівальникам велику кількість забитих м’ячів. Можна сподіватися на продовження цієї тенденції і на чемпіонаті світу, враховуючи, що організація гри суперників по групі далека від ідеалу. Полякам слід перемагати Сенегал вже в першому турі, щоб тримати під контролем ситуацію і, можливо, обрати собі зручнішого суперника в 1/8 фіналу.

Переможці цього квартету зіграють на першій стадії плей-офф проти представників групи H, де фаворитами є збірні Бельгії та Англії. Навіть теоретично здолавши їх, збірна Польщі вже в чвертьфіналі може потрапити на грізні Бразилію чи Німеччину.

Форма

Цьогоріч збірна Польщі провела 3 контрольні поєдинки, але жоден із них не приніс бажаного результату Кадрі. У березні поляки програли нігерійцям (0:1), а зовсім нещодавно пропустили по 2 м’ячі від Південної Кореї (3:2) та чилійців (2:2). І хай в обох матчах червоно-білі забили, та рівень гри в обороні не може не турбувати.

Останній товариський матч перед Мундіалем поляки зіграють 12 червня із литовцями.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Колумбії поляки провели 6 товариських поєдинків. Дві перемоги та нічия в них датуються ще 80-ми роками. Ще тричі (востаннє в 2006 році) тріумфували колумбійці.

Кращу статистику збірна Польщі має у протистоянні з японцями. Проти синіх самураїв вони теж зіграли 6 товариських матчів, але здобули в них 4 перемоги та двічі програли.

Проти збірної Сенегалу поляки зіграють вперше.

Сенегал

Збірна Сенегалу легко виграла свою групу відбору до ЧС-2018, не зазнавши жодної поразки в протистояннях із збірними Буркіна-Фасо, Кабо-Верде та Південної Африки.

Загальна інформація

Населення: 15,4 млн осіб

Прізвисько: Леви Теранги

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 2-й фінальний турнір

Найвище досягнення: чвертьфіналіст ЧС-2002

Рейтинг ФІФА: 27-ме місце на червень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Анрі Камара – 99

Найкращий бомбардир в історії: Анрі Камара – 29

Тренер

Керманич збірної Сенегалу Алью Сіссе є одним із представників "золотого" покоління, яке піднесло сенсацію на чемпіонаті світу в Японії та Кореї. 42-річний тренер був капітаном команди, яка неочікувано здолала чинних чемпіонів світу французів і дійшла до 1/4 фіналу турніру.

ЧС-2018: збірна Сенегалу назвала остаточну заявку на турнір

Завершивши активні виступи в 2009-му, Сіссе поступово почав освоювати тренерську справу. Він попрацював асистентом керманича олімпійської збірної Сенегалу, а потім і сам керував нею в 2013-2015 роках. А після відставки Алена Жиресса очолив головну команду. На Кубку африканських націй-2017 Сенегал під керівництвом Алью Сіссе легко вийшов із групи, але вже на стадії чвертьфіналу вилетів від Камеруну в серії пенальті (вирішальний промах зробив Мане).

Попри різні експерименти, на ЧС-2018 Сіссе, вочевидь, використовуватиме схему 4-2-3-1. Центр поля спробують зацементувати представники АПЛ Ідрісса Гуйє та Альфред Н’Діайє, а єдиному форварду (Діафра Сахо або Мусса Конате) активно з глибини поля допомагатиме Садьйо Мане.

Капітан

Шлях Шейку Куяте у великий футбол є типовим для африканських гравців. Він зростав на вулицях Дакара, поки його не помітили скаути ФК Брюссель і перевезли до Бельгії. Там Куяте відразу привернув до себе увагу грандів і вже в 19 опинився в Андерлехті. П’ять сезонів за пурпурно-білих та ще один сезон у Кортрейку в оренді вивели оборонця на якісно новий рівень.

Маючи на руках пропозиції від московських Динамо та ЦСКА, Шейку Куяте заявив, що гроші його мало цікавлять, а не першому місці для нього – спортивний аспект. Тому влітку 2014 року він перейшов до Вест Хема. Впродовж чотирьох сезонів Куяте є основним виконавцем "молотків", але результати лондонців наразі не вражають.

Зірка

Торувати шлях до зіркового статусу Садьйо Мане почав після переходу із Зальцбурга до Саутгемптона. Придбавши вінгера за 11,8 млн фунтів, святі після двох успішних сезонів продали його в Ліверпуль утричі дорожче. Але і на Енфілді сенегалець не загубився.

Садьйо Мане разом із партнерами по англійському Ліверпулю встановив серію рекордів у Лізі чемпіонів, перемогти в якій мерсисайдці, однак, так і не зуміли. При цьому, сам Мане зробив усе від нього залежне – зрівняв рахунок у потрібний момент фінального матчу проти мадридського Реала, але його почин у команді не підтримали.

Щодо національної збірної, то поки тут здобутки Мане скромніші. Він лише двічі забив у кваліфікації (Мадагаскару та Буркіна-Фасо), а всього в активі Садьйо 14 влучних ударів у складі збірної. Прийдешній Мундіаль – хороша можливість покращити особисті показники. Тим паче, якщо за тобою слідкують Галактікос.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Сенегалу разом із поляками та колумбійцями боротиметься за вихід до плей-офф чемпіонату світу. Ключовим для сенегальців буде 2-й тур, коли вони гратимуть проти збірної Японії. Якщо Леви Теранги не зможуть перемогти самураїв, то й сподіватися на успіх у протистоянні зі збірними Польщі та Колумбії марно.

Форма

У 2018 році збірна Сенегалу ще не здобула жодної перемоги. І якщо поразку від хорватів (1:2) складно віднести до розряду сенсаційних, то нічия із Люксембургом (0:0) навряд вселяє оптимізм уболівальникам національної команди.

Ще 2 поєдинки – проти Боснії і Герцеговини (0:0) та Узбекистану (1:1) – сяк-так збірна Сенегалу може занести собі до активу. Принаймні в них вона відпрацювала різні тактичні схеми, що може мати важливе значення під час Мундіалю.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Колумбії сенегальці зіграли спаринг у 2014 році, який завершився бойовою нічиєю 2:2.

Позитивна статистика протистоянь у збірної Сенегалу з японцями: 2 перемоги та 1 нічия у трьох товариських матчах.

Із збірною Польщі Леви Теранги зіграють вперше.

Колумбія

Збірна Колумбії здобула пряму путівку на Мундіаль, зайнявши 4-те місце у відборі в зоні КОНМЕБОЛ.

Загальна інформація

Населення: 49,7 млн осіб

Прізвисько: кав’ярники

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 6-й фінальний турнір

Найвище досягнення: чвертьфіналіст ЧС-2014

Рейтинг ФІФА: 16-те місце на червень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Карлос Вальдеррама – 111

Найкращий бомбардир в історії: Радамель Фалькао – 29

Тренер

Хосе Пекерман вдруге поспіль вивів збірну Колумбії на чемпіонат світу. У проміжку між двома світовими першостями колумбійці ще й стали третіми на Копа Америка-2016. Вони поступилися у півфіналі майбутнім тріумфаторам чилійцям, які, однак, на ЧС-2018 не їдуть.

ЧС-2018: збірна Колумбії оголосила остаточну заявку

Виходець із сім’ї єврейських мігрантів із України Пекерман розпочинав свій тренерський шлях із роботи з молоддю. Він тричі робив збірну Аргентини U-20 чемпіоном світу (1995, 1997, 2001 рр.), але не зміг впоратися з дорослою командою альбіселесте на ЧС-2006. Аргентинці програли німцям у серії пенальті в 1/4 фіналу, а Пекерману довелося пакувати валізи.

Перечекавши несприятливий період у Мексиці, аргентинський фахівець повернувся до топ-роботи в 2012 році та очолив колумбійську збірну. Тут він набув статусу Супермена вже після стартових матчів, коли національна команда здобула 4 перемоги в п’яти поєдинках, а експерти почали говорити про нове "золоте" покоління збірної Колумбії.

Цікаво, що Пекермана часто критикують за відданість тактичним побудовам. Він із тих фахівців, для яких існує схема (переважно 4-2-3-1), а футболістів він підбирає вже конкретно під неї, не навпаки.

Капітан

Радамель Фалькао, незважаючи на свій вік (щодо справжності якого завжди виникають сумніви), продовжує демонструвати високу результативність. Зумівши воскресити свою кар’єру після невдалого періоду в АПЛ, форвард став одним із стрижневих виконавців Монако Леонарду Жардіма.

24 м’ячі у всіх турнірах минулого сезону – непоганий результат для 32-річного нападника. Але завданням ветерана на прийдешньому чемпіонаті світу будуть не тільки забиті голи. Його присутність на полі та в роздягальні є важливою для молодих футболістів на кшталт Єррі Міни та Давінсона Санчеса. Вони вже пізнали смак великих змагань в Англії та Іспанії, але лише дебютують на Мундіалі.

Зірка

Хамес Родрігес став справжнім відкриттям минулого чемпіонату світу і навіть здобув "Золотий бутс" – приз найкращому бомбардиру турніру. Не дивно, що відразу після бразильського Мундіалю мадридський Реал виклав за атакувального хавбека 63 млн фунтів.

Проте, стати на Бернабеу своїм колумбієць, здається, так і не зумів. Він класно розпочав у складі "вершкових", але поступово Зінедін Зідан став довіряти іншим виконавцям. Хамесу ж доводилося виходити з лави для запасних і намагатися не втратити мотивації.

Минулого літа Хамес Родрігес наважився на неочевидний крок – оренду в мюнхенській Баварії. Як показав сезон 2017/18, не помилилися з вибором обидві сторони. У Бундеслізі колумбійський атакувальний півзахисник забив 7 м’ячів, зробив 11 асистів (у 23-х матчах) і допоміг "ротен" достроково здобути Салатницю попри кволий старт.

Мундіаль-2018 є зайвим шансом для Хамеса довести Галактікос, що вони помилилися, коли списали його минулого літа.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Колумбії боротиметься за вихід із групи, тому вже зі стартового туру повинна перемагати. У першому матчі кав’ярникам протистоятимуть японці. Перемога в цьому матчі та нічия у поєдинку Польщі та Сенегалу автоматично зробить колумбійців фаворитом групи.
Проте, після виходу з групи жереб не буде прихильним до команд групи H. На стадії 1/8 фіналу їм пророкують зустріч із англійцями або бельгійцями, а у випадку виходу до чвертьфіналу – з бразильцями чи німцями.

Форма

Цьогоріч збірна Колумбії провела три контрольні поєдинки та не зазнала жодної поразки. У березні підопічні Пекермана у вольовому стилі сенсаційно обіграли Францію на її полі (3:2), а з Австралією і нещодавно з Єгиптом колумбійці зіграли внічию 0:0.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Із поляками збірна Колумбії провела 6 товариських матчів, у чотирьох із яких святкувала перемогу та лише одного разу програла. Востаннє команди грали в травні 2006-го, коли колумбійці здолали Кадру в Хожуві з рахунком 2:1.

Зі збірною Сенегалу колумбійці зустрілися в контрольному поєдинку перед ЧС-2014. Тоді команди зіграли в результативну нічию 2:2.

Проти японців збірна Колумбії грала тричі. Латиноамериканці мінімально здолали самураїв на Кубку конфедерацій-2003 та розтрощили на груповому етапі чемпіонату світу в Бразилії (4:1). Товариський матч у 2007-му завершився нульовою нічиєю.

Японія

На головному етапі відбору Японія боролася за пряму путівку в Росію з Саудівською Аравією, Австралією, ОАЕ, Іраком і Таїландом. Ще в останній день минулого літа, за тур до фінішу, колектив Вахіда Халілходжича вирішив своє завдання, ставши 4-м учасником ЧС-2018. А в матчах, які мали турнірне значення, острів'яни зазнали лише однієї поразки – від ОАЕ.

Загальна інформація

Населення: 126,6 млн осіб

Прізвисько: сині самураї

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 6-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 1/8 фіналу в 2002 і 2010 роках

Рейтинг ФІФА: 61-ше місце на червень 2018-го

Рекордсмен за кількістю матчів: Ясухіто Ендо – 152

Найкращий бомбардир в історії: Кунісіге Камамото – 80

Тренер

Акіра Нішіно став головним тренером збірної Японії у березні після раптової відставки Вахіда Халілходжича. "Посприяла" такому розвитку подій і збірна України, якій сині самураї програли в контрольному поєдинку (1:2).

Національні особливості футболу у Японії – воскресіння самураїв із ядерного попелу, крутий чемпіонат і дві зірки київського Динамо

Нішіно займав посаду технічного директора футбольної асоціації, тому до певної міри "підсидів" Халілходжича. Боснійця постійно критикували за невластивий стиль, який він намагався привити національній збірній, і конфлікти з лідерами. Тому його відставка не стала сюрпризом, хоча й змінювати тренера за 2,5 місяці до чемпіонату світу як мінімум дивно.

Акіра Нішіно тренував лише на батьківщині. Найбільших успіхів він досягнув на чолі Гамби Осаки, яку зробив чемпіоном у 2005 році та привів до перемоги в азійській Лізі чемпіонів-2008. Що ж до матчів збірної Японії, то два поєдинки біля її керма не дають повноцінної відповіді на запитання, яку команду будує новий тренер.

Капітан

34-річний Макото Хасебе є найдосвідченішим гравцем збірної Японії. За спиною в опорного хавбека 11 сезонів у німецькій Бундеслізі, а російський Мундіаль стане третім у кар’єрі Хасебе. Сезон, що минув, японець може занести собі до активу, адже за його безпосередньої участі франкфуртський Айнтрахт сенсаційно здобув Кубок Німеччини. У фінальному матчі з Баварією Хасебе провів на полі всі 90 хвилин і заслужено підняв над головою трофей.

ЧС-2018, вочевидь, стане останнім турніром такого рангу для півзахисника. Саме тому йому час проявити свої лідерські якості, адже збірну Японії не вважають ані фаворитом групи, ані реальним претендентом на вихід до раунду плей-офф.

Зірка

Кейсуке Хонда після застійного періоду в італійському Мілані зумів реанімувати свою кар’єру в мексиканській Пачуці. Показові цифри атакувального хавбека (28 матчів, 12 голів у всіх турнірах) примусили згадати про його найяскравіший ігровий період, коли він феєрив у московському ЦСКА.

У кваліфікації до ЧС-2018 Хонда забив 7 м’ячів у футболці збірної та повернув собі реноме головної зірки команди. Під час Мундіалю Хонді виповниться 32 і саме настав час проявити себе у всій красі на міжнародній арені.

Прогноз на ЧС-2018

Бліда гра збірної Японії в контрольних поєдинках робить її аутсайдером групи H ще до старту світової першості. Проте, добра організація командної гри та неабияка самовіддача можуть створити чималі проблеми будь-якому супернику. Тому залишається надія на те, що японці спробують нав'язати боротьбу в кожному з матчів групового етапу.

Форма

Японці не виграли жодного матчу в 2018 році. Зігравши внічию з Малі (1:1) в березні, збірна Японії зазнала трьох поразок поспіль – від України (1:2), Гани (0:2) і Швейцарії (0:2). До старту Мундіалю на синіх самураїв чекає ще один спаринг, у якому вони поміряються силами з парагвайцями.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Польщі японці зіграли 6 товариських поєдинків, але лише в двох із них святкували перемогу. Ще чотири рази перемагали поляки, тому в матчі з Кадрою слід очікувати на безкомпромісну боротьбу.

Із Сенегалом цифри невеселі: 2 поразки та 1 нічия у трьох товариських матчах.

Проти колумбійців збірна Японії грала тричі. На Кубку конфедерацій-2003 сині самураї мінімально поступилися, а на груповому етапі ЧС-2014 були розбиті вщент (1:4). Спаринг у 2007 році завершився нульовою нічиєю.

Антон Федорців, Футбол 24