УКР РУС

Прев’ю ЧС-2018, група G: Бельгія, Панама, Туніс, Англія – все, що треба знати

10 червня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

"Футбол 24" представляє команди, які зіграють на найближчому чемпіонаті світу в Росії. У групі G – два фаворити та одна дуже цікава команда, а також найбільш віковий колектив цьогорічного Мундіалю.

Бельгія

Збірна Бельгії вийшла на ЧС-2018 як переможець кваліфікаційної групи H європейського відбіркового етапу. Бельгійці випередили в ній греків та боснійців, не програвши жодного матчу та набравши 28 з 30 можливих очок.

ЧС-2018: збірна Бельгії оприлюднила остаточну заявку

Загальна інформація

Населення країни: 11,358 млн осіб

Прізвисько: Червоні дияволи

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 13-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 4-е місце на ЧС-1986

Рейтинг ФІФА: 3-є місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Ян Вертонген – 100 матчів

Найбільше голів в історії: Ромелу Лукаку – 34 голи

Тренер

Збірну Бельгії з 2016 року тренує Роберто Мартінес – іспанський спеціаліст, відомий за своєю роботою в АПЛ. З Віганом він виграв Кубок Англії 2012/2013, а з Евертоном неодноразово виступав у Лізі Європи, розкривши талант Ромелу Лукаку – нинішнього підопічного та найкращого бомбардира збірної.

Перший млинець Роберто Мартінеса в Бельгії вийшов глевким – його команда програла збірній Іспанії у товариському матчі (0:2). Однак, після цього "Червоні дияволи" видали рекордну серію у 18 матчів без поразок, 13 з яких завершились перемогою – і ця серія не перервана досі. Тим не менш, навіть такі успішні результати не зробили Роберто Мартінеса улюбленцем вболівальників, які почасти відверто протестують проти тренера.

По-перше, фанатів хвилює оборонна гра: команда пропускала по три м’ячі від Боснії, Росії та Мексики – не найбільш топових атакувальних команд. По-друге, бельгійці незадоволені кадровою політикою Роберто Мартінеса: він посварився з Раджою Наінгголаном через шкідливі звички центрхава Роми, перестав викликати його в збірну та відчепив від заявки на ЧС-2018. Крім того, незрозумілим стало рішення взяти в Росію атакувального хавбека Вест Бромвіча Насера Шадлі, який вилетів з АПЛ, зіграв 9 матчів у сезоні та забив аж 1 гол.

Наінгголан: Після закінчення кар'єри не хочу бути у футболі – у ньому багато підлабузників

Роберто Мартінес – один із найкращих та один з найбільш критикованих тренерів в історії збірної Бельгії. Тим не менш, очевидно: позитивний результат на Мундіалі доведе правильність рішень іспанця й змусить його поважати. Питання лише у тому, що для бельгійців є позитивним результатом.

Капітан

Капітаном збірної Бельгії є вінгер Челсі Еден Азар. Не дивлячись на важкий сезон клубу та проліт повз ЛЧ у наступному сезоні, до бельгійця питань ніяких: він забив 17 голів, оформив 7 асистів, виграв Кубок Англії та став найкращим футболістом Челсі за версією Whoscored. У збірній його важливість лише зростає – Азар у відборі до ЧС-2018 оформив 7+5 за системою гол+пас. Більше забивав тільки Лукаку, асистували – Мертенс і Меньє.

Еден проявляє дійсно чемпіонський характер. Бельгія має велике футбольне покоління, але тільки Азар поставив перед ним завдання виграти турнір. Він навів у приклад збірну Англії, "золоте покоління" якої ніде не перемогло, і заявив, що Бельгія повинна вже щось виграти. Враховуючи, що "червоні" перебувають на 3-й сходинці у рейтингу ФІФА, така заява не виглядає шаблонною фразою.

Зірки

Збірна Бельгії усипана готовими та майбутніми зірками практично на всіх позиціях. Крім Азара, в першу чергу, виділяються Кевін де Брюйне та Ромелу Лукаку – чемпіон та віце-чемпіон Англії. Перший став найкращим асистентом АПЛ (16 передач), а другий – найбільш результативним гравцем Манчестер Юнайтед (16+7 за системою гол+пас) та найкращим бомбардиром збірної Бельгії – як у відборі, так і в історії взагалі. Доповнює це атакувальне сузір’я Дріс Мертенс – найрезультативніший гравець Наполі в сезоні (21+9). Важко повірити, але це, швидше за все, останній Мундіаль для Дріса, адже йому – барабанний дріб – вже 31 рік.

Гвардіола: У збірної Бельгії унікальне покоління

В обороні все також шикарно. Про персону Тібо Куртуа зайвий раз говорити не доводиться – як і про Венсана Компані та Яна Вертонгена (останній зіграв 100 матчів за збірну, між іншим). Крім того, виділяється правий захисник ПСЖ Тома Меньє: він менш зірковий за своїх партнерів по клубу та збірній, однак його вплив на гру просто фантастичний – 5 голів та 7 асистів у відборі до ЧС-2018. Гра цього латераля повинна стати одним із відкриттів Мундіалю.

Форма

Бельгійці грають у яскравий комбінаційний футбол з величезною кількістю моментів: у відборі вони, в середньому, завдавали по 17,5 ударів за матч – і це без врахування матчів проти Гібралтару. Команда ділить з Німеччиною рекорд за кількістю голів у відборі та займає передостаннє місце в Європі за кількістю пропущених.

Безпосередньо перед ЧС вони провели три товариські зустрічі – одну в березні та дві у червні. Всі суперники були представниками ЧС-2018, і майже зі всіма Бельгія зіграла шикарно: Саудівська Аравія була розгромлена з рахунком 4:0, збірна Єгипту – з рахунком 3:0. Проблеми виникли лише із в’язкими португальцями, які зуміли витягнути нульову нічию в матчі, який могли і виграти (але могли і програти). Таким чином, бельгійці забили 7 голів та не пропустили жодного – чим не заявка на фінал?

Прогноз на ЧС-2018

Бельгія як за статусом, так і за грою стала топ-командою – не тільки в Європі, а й у світі загалом. Фактично, зараз не існує жодної збірної, яку б "дияволи" не змогли обіграти. Крім того, Бельгія помітно переважає суперників за рівнем зіграності: Німеччина, Іспанія, Франція, Бразилія та інші топ-колективи помітно освіжили свої склади, а збірна Аргентини, якій бельгійці мінімально програли в чвертьфіналі минулого ЧС, навпаки – прогинається під тяжкістю своїх зірок (і може залишитись без тренера). За футбольними мірками Бельгія, можливо, є найкращою командою світу станом на сьогодні. І, однозначно, вона є одним із головних фаворитів на турнірі.

Компані: ЧС-2018 може стати найкращим турніром у моїй кар'єрі

Разом з великим статусом на збірну Бельгії випадає величезний тиск – як від преси та вболівальників, так і від суперників. Тим не менш, навряд чи він дасть про себе знати на груповому етапі, який команда має взяти з першого місця. І навряд чи ця збірна забуксує раніше, ніж у півфіналі.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Зі збірною Панами бельгійці ще не зустрічалися, а от з Тунісом "дияволи" мають не найкращу статистику: 3 матчі – 1 перемога, 1 нічия та 1 поразка. І якщо товариська гра 1992 року, в якій Туніс виграв 2:1, навряд чи засмутила сьогоднішніх фаворитів, то нічия 1:1 на ЧС-2002 ледь не коштувала їм виходу з групи – на щастя, збірна Росії у паралельній грі програла японцям і втратила будь-які шанси.

Зовсім сумно виглядає статистика протистоянь Бельгії зі збірною Англії. Із 21 матчу бельгійці програли 18, одного разу зіграли внічию та лише двічі перемогли: у товариських зустрічах 1936 та 1998 років – причому в останньому випадку перемога була здобута лише у серії пенальті. Втім, на чемпіонатах світу картина виглядає більш пристойно: бельгійці дали битву у 1954 році, зігравши у групі з рахунком 4:4, а також мінімально поступилися в 1/8 фіналу на ЧС-1990 (1:0).

Панама

Збірна Панами вийшла на ЧС-2018, посівши другу сходинку в групі B кваліфікаційної зони КОНКАКАФ та третю – у загальному заліку цієї конфедерації. Таким чином, команда пройшла на Мундіаль напряму.

Ще не зігравши на турнірі, Панама може претендувати на титул найбільш нефартової збірної чемпіонату світу: за тиждень до його початку команду пограбували в готелі у Норвегії, а після того хавбек Альберто Кінтеро зламав ногу.

ЧС-2018: збірна Панами визначила фінальну заявку

Загальна інформація

Населення країни: 3,689 млн осіб

Прізвисько: Лос Каналерос (Канальники), Ла Маріха Роха (Червона протока)

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – дебют

Найвище досягнення: 2-е місце на Кубку КОНКАКАФ (2005, 2013)

Рейтинг ФІФА: 55-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Габріель Гомес, 143 матчі

Найбільше голів в історії: Луїс Техада та Блас Перес – по 43 голи

Тренер

Головним тренером збірної Панами з 2014 року є колумбійський спеціаліст Ернан Даріо Гомес на прізвисько Ель Болільйо (Батон). Це один із чотирьох тренерів в історії, яким вдалось вивести на чемпіонат світу три різні країни. Він тренував Колумбію на ЧС-1998 та Еквадор на ЧС-2002, де здобув по одній мінімальній перемозі – над Тунісом та Хорватією відповідно. Останні після цієї поразки пролетіли повз плей-офф.

Наставник панамців відзначається крутим характером, що не дивно: Гомес народився, виріс та довгий час працював у Медельїні – центрі одного з найбільших наркокартелів світу та "столиці" наркобарона Пабло Ескобара. Саме через свій норов Гомес у 2011 році був вигнаний зі збірної Колумбії – у Боготі він вчинив напад на жінку. Тим не менш, цей же характер допоміг скромним панамцям у відборі залишити за спиною більш досвідчені збірні Гондурасу, Трінідаду та США.

Капітан

Панамським капітаном є 37-річний (!) захисник Феліпе Балой. З його іменем пов’язане перше з двох великих досягненнь збірної Панами в історії – срібло у Кубку КОНКАКАФ-2005. На клубному рівні Балой виграв зовсім мало – два чемпіонати Мексики та чемпіонат бразильського штату Парана. Цікаво, що у статусі найбільш вікового футболіста своєї команди, за кількістю матчів в історії збірної Панами Феліпе є лише п’ятим.

У 2012 році Балой провів настільки потужний сезон у чемпіонаті Мексики, що, за чутками, його послугами зацікавився московський Спартак в особі самого Унаї Емері. Однак, Феліпе не захотів переїзджати у Європу, на заході кар'єри залишившись далеко від величезної рідні (в нього 7 братів, між іншим). Він хотів завершити шлях футболіста ще після Копа Америка-2015, однак особисте прохання тренера Ернана Гомеса залишило Балоя у збірній ще на три роки – і, як бачимо, колумбійський наставник не прогадав.

Зірки

Панамські футболісти якщо і грали в Європі, то дуже недовго і в дуже скромних клубах. Із локальних зірок можна виділити 36-річного Луїса Техаду та 37-річного Бласа Переса – найкращих бомбардирів в історії збірної Панами, а також 34-річного Габріеля Гомеса, який провів найбільшу кількість матчів за цю команду.

Фанати американської MLS зможуть звернути свою увагу на 32-річного захисника Романа Торреса – чемпіона MLS-2016 у складі Сіетл Саундерс. Він є найбільш титулованим панамським футболістом, крім чемпіонства США вигравши ще й три чемпіонати Колумбії. Однак справжньою іконою нації його зробив вирішальний гол у ворота збірної Коста-Ріки, який вивів Панаму на ЧС-2018 – за це влада міста, в якому Торрес провів дитинство, збирається перейменувати місцевий стадіон на його честь.

Гравець збірної Панами Торрес зробив татуювання з логотипом ЧС-2018

Його брат також виділяється. 29-річний Габріель Торрес провів 56 матчів за Колорадо Репідс, а також 42 поєдинки за швейцарську Лозанну, забивши 8 голів. Наразі він виступає в чемпіонаті Чилі, забивши 9 голів у 15 матчах. Крім того, слід відзначити хавбека американського Сан-Хосе Ертквейкс Анібаля Годоя, який точно займе місце в основі на ЧС-2018. На його рахунку 88 матчів за збірну та срібло Кубка КОНКАКАФ-2013.

Форма

Результати збірної Панами змушують сумувати. У 2018 році команда виграла лише один з п’яти матчів – проти збірної Трінідаду і Тобаго (1:0). Зі збірною Північної Ірландії панамці зіграли в суху нічию, а от Данії, Швейцарії та Норвегії вони програли із сумарним рахунком 8:0. Якщо ж згадати про поразку Ірану та нічию з Уельсом восени 2017 року, то за дебютантів Мундіалю стає зовсім прикро.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Панами – дебютант турніру, однак навряд чи команда зможе вистрілити так, як Україна у 2006 році. По-перше, це найбільш вікова команда чемпіонату світу-2018 – її середній вік становить 29,4 роки. По-друге, її лідери майже не грали у Європі, та й в Америці ніхто з виконавців не є головною зіркою. І найголовніше – Панама потрапила у дуже складну, як для карлика-дебютанта, групу.

Виграти у Бельгії та Англії буде практично неможливо – навіть при патологічній властивості британців проводити найгірші матчі саме проти дебютантів. Панама зможе потягатися з Тунісом, але будь-які інші результати будуть суперсенсацією. Втім, на Коста-Ріку в 2014 році також ніхто не ставив.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Збірна Панами при жеребкуванні групового етапу чемпіонату світу оформила своєрідний хет-трик – вона ніколи не зустрічалася ні з Бельгією, ні з Англією, ні з Тунісом. Що ж, тепер справа за хет-триками на футбольному полі.

Туніс

Збірна Тунісу пройшла на ЧС-2018, перегравши в африканському кваліфай-раунді збірну Мавританії, а потім вигравши відбіркову групу А. Набравши 14 очок і не програвши жодного матчу, Туніс залишив за спиною збірні Конго, Лівії та Гвінеї.

ЧС-2018: Збірна Тунісу оголосила остаточну заявку

Загальна інформація

Населення країни: 10,982 млн осіб

Прізвисько: Карфагенські орли

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір

Найвище досягнення: 3-є місце у групі на ЧС-1978 та ЧС-2006

Рейтинг ФІФА: 21-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Садок Сассі – 116 матчів

Найбільше голів в історії: Іссам Джемаа – 36 голів

Тренер

Збірною Тунісу керує Набіль Маалул. Прийнявши команду у 2017 році, він став другим в історії туніським тренером, якому вдалося вивести "карфагенських орлів" на чемпіонат світу – останній раз таке траплялося аж 40 років тому.

Марокко і Туніс вийшли на ЧС-2018, встановивши унікальний рекорд

55-річний Маалул працює тренером більше 20 років. Завойовував він небагато, але ефектно – у 2011 році Набіль оформив требл, вигравши чемпіонат і Кубок Тунісу, а також Лігу чемпіонів КАФ. У 2013 році він вже тренував місцеву збірну, однак протримався на посту менше ніж 7 місяців. З 2014 по 2015 роки він працював у збірній Кувейту, однак Набілю знову не пощастило – Кувейт виключили з ФІФА. Тим не менш, Батьківщина про нього не забула, знову погукавши тренувати Туніс – і той відплатив їй виходом у фінальну частину чемпіонату світу.

Капітан

Капітаном збірної Тунісу є 27-річний атакувальний півзахисник французького Ренна Вахбі Хазрі. Його вплив у національній команді настільки високий, що, за чутками, через конфлікт з минулим головним тренером – поляком Хенріком Касперчаком – федерація звільнила саме останнього. І навпаки – навіть суттєва чистка кадрів, влаштована нинішнім коучем, не дала команді потонути в суперечках через його гарні стосунки з Хазрі.

Хазрі – головна зірка своєї збірної. Він – найкращий її бомбардир, забивши 12 голів у 36 матчах – непогано, як для атакувального хавбека. На клубному рівні Хазрі відомий шанувальникам французького футболу як перспективний талант з Бастії та Бордо, який у 2016 році поїхав у Сандерленд та відзначився голом+пасом у матчі з МЮ. У серпні 2017-го він відправився до оренди в Ренн, де в 24 матчах забив 9 голів.

Зірки

Збірна Тунісу – досить молода команда, тому зірковий статус тут можна приписати лише до кількох футболістів і лише з приставкою "перспективний". Тим не менш, цікаві виконавці, які не загубляться на Мундіалі, у "карфагенських орлів" є – зокрема, атакувальне тріо Бадрі-Бен Юссеф-Сліті, на рахунку якого вісім голів за збірну. Всі троє так чи інакше пов'язані з чемпіонатом Франції: Бадрі є вихованцем Ліона та екс-футболістом Лілля, Сліті вийшов з академії Марселя та виступав за Седан, Лілль та Діжон, а Бен-Юссеф провів вісім матчів за першу та другу команду Метца. Головний їхній козир – висока швидкість та неймовірна настирність.

Збірна Тунісу залишиться без лідера на ЧС-2018

Крім того, дуже перспективним футболістом вважається 23-річний вінгер Труа Саїф-Еддін Хауї, права на якого належать Марселю. У 32 матчах за свій слабенький клуб Хауї забив 5 голів, отримавши характеристику "молодого Роббена" за любов до зміщень з флангу в центр та ударів в дальній кут.

Форма

У 2018 році Туніс набрав гарний хід, зігравши п‘ять матчів та програвши лише один – на останніх хвилинах збірній Іспанії, яку більше години ганяли в хвіст і в гриву. У березні "орли" мінімально переграли Іран та Коста-Ріку, а в травні-червні зіграли внічию 2:2 проти іменитих збірних Португалії та Туреччини. Взагалі ж, якщо забути про прикрий матч проти Іспанії, Туніс востаннє програвав аж наприкінці березня 2017 року – збірній Марокко в Кубку Африканських націй.

Прогноз на ЧС-2018

Збірна Тунісу – міцна та бойовита збірна, яка робить ставки на швидкісні контратаки. Головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт перед стартом Мундіалю заявляв, що переглядати матчі цієї команди немає сенсу, одна гра проти Іспанії, в якому підопічні Маалула виглядали набагато краще за "Фурію Роху", яскраво доводить хибність такого підходу. Тим не менш, клас англійців та бельгійців переважає тунісців у десятки разів, тому навряд чи "карфагенці" займуть у групі місце, вище третього.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Як вже говорилося, з бельгійцями Туніс зустрічався тричі, вигравши, програвши та зігравши внічию. Останнє трапилося на чемпіонаті світу-2002 і ледь не коштувало "дияволам" плей-офф. З Англією Туніс провів 2 матчі – у товариській грі в 1990 році команди зіграли внічию, а на ЧС-1998 англійці переграли африканців з рахунком 2:0. Зі збірною Панами Туніс ще не зустрічався.

Англія

Збірна Англії кваліфікувалася на ЧС-2018, вигравши групу F у європейському відбірковому етапі. Родоначальники футболу залишили позаду збірні Словаччини та Шотландії, здобувши перемоги у восьми з десяти матчів та не програвши жодного.

ЧС-2018: Англія оприлюднила заявку та список резервних гравців

Загальна інформація

Населення країни: 53,012 млн осіб

Прізвисько: Три леви

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 15-й фінальний турнір

Найвище досягнення: Чемпіони світу 1966 року

Рейтинг ФІФА: 12-е місце станом на червень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Пітер Шилтон – 125 матчів

Найбільше голів в історії: Вейн Руні – 53 голи

Тренер

Головним тренером збірної Англії з 2016 року є колишній наставник молодіжної команди – Гарет Саутгейт. FA не планувала починати відбір з цим фахівцем, після провального Євро-2016 підписавши Сема Еллардайса. Однак Біґ Сем після першого ж матчу втрапив у скандал, погорівши на пропозиції за 400 тисяч фунтів використати свій статус для посередництва при трансферах, а також розкритикувавши керівництво. Саме тоді футбольні чиновники призначили Саутгейта в якості в.о. головного тренера. За чотири наступні матчі Гарет довів свою профпридатність, за що й отримав повноцінний контракт.

У Саутгейта є серйозний борг перед англійським народом – у півфіналі домашнього Євро-1996 саме він не забив вирішальний удар у серії пенальті проти Німеччини. Тим не менш, Гарет є чи не першим тренером збірної Англії у XXI столітті, який має досить позитивний імідж: у нього була непогана футбольна кар’єра, фанати присвячували йому пісні, він перспективно працював з молодіжкою й не менш перспективно працює з національною командою. Зрештою, Гарет програв лише 2 з 18 матчів – та й ті товариські, проти грандів, та з мінімальним відривом. Як не поважати такого джентльмена?

Саутгейт попросив гравців збірної Англії не симулювати на ЧС-2018

На російський Мундіаль Саутгейт набрав досить молоду збірну. Англійці мало чого чекають від ЧС-2018, вважаючи його обкаткою до майбутніх тріумфів – і головний тренер щосили оберігає таке ставлення до команди. Саутгейт навіть підготував кумедний список із 23 виправдань вильоту зі світового форуму, серед яких є пункт про "шахраїв-іноземців, які грабують наших бравих хлопців", "СМСки Джона Террі подрузі Харрі Кейна", "туга за Батьківщиною", "мало досвіду", "багато досвіду", "занадто самотній готель" у "самому центрі міста, де багато народу", "я все неправильно зрозумів" та інші.

Капітан

Перед самим ЧС-2018 Гарет Саутгейт призначив капітаном 24-річного Харрі Кейна, що вже багато говорить про досвідченість команди. "Форвард-дев’ятка" в якості капітана – не дуже очевидний вибір для збірної, однак хто, як не найкращий англійський нападник з часів Ширера, має вести цю команду за собою?

Серйозно: таких нападників англійські мілленіали ще ніколи не бачили. На рахунку Кейна 41 гол у сезоні, він другий бомбардир АПЛ після Салаха (30 голів), він перегнав Ширера за кількістю голів в АПЛ за календарний рік (39 м'ячів), і Мессі з Роналду – за кількістю річних голів у всіх турнірах (56 м'ячів). Кейн у минулому сезоні перейшов позначку у 100 голів в АПЛ, забивши їх за 141 матч – швидшим був лише Ширер. Харрі настільки марить голами, що пише апеляції у лігу з проханням переписати гол партнера на себе.

Харрі Кейн – чому ураганний хлопець, який посоромив Мессі та елітну компанію, заслужив на невичерпну симпатію

За версією CIES Football Observatory, Харрі є найдорожчим футболістом світу – його вартість оцінили у 201 мільйон євро. Видання Don Balon повідомляло, що Ювентус готовий викласти за нього 250 мільйонів. Тож кому, як не Харрі, бути капітаном?

Зірки

Більша частина складу збірної Англії представлена або трудягами, або гравцями, яким статус великої зірки ще тільки належить заробити. Тим не меш, крім Харрі Кейна, яскраво виділяються три виконавці: Деле Аллі (22 роки), Рахім Стерлінг (23) та Маркус Решфорд (20). На рахунку першого – 14+14 за системою гол+пас у минулому сезоні та 23+9 у позаминулому. Він є найкращим асистентом Тоттенхема та, мабуть, одним із найбільш розумних футболістів Англії – як на полі, так і поза ним.

Деле Аллі – син короля, покинутий батьками, виростав в атмосфері мороку і криміналу, злив зірок з 16 років та перевершив кумира

Форвард Манчестер Сіті Рахім Стерлінг з 18 голами став п’ятим бомбардиром минулого сезону АПЛ, а загалом у всіх турнірах "Раз", як його називають на Альбіоні, набрав феноменальні 23+12 за системою гол+пас. На його фоні 12+6 у віце-чемпіона Англії – Маркуса Решфорда – здаються дуже скромними, однак більшу частину матчів той починав з лави запасних. Крім того, юний нападник Манчестер Юнайтед компенсує меншу результативність феноменальним універсалізмом, вміючи зіграти на будь-якій позиції в атаці.

Серед цього дитячого садочку височіє фігура легендарного Джеймі Варді. Нападник Лестера є зіркою по праву сильного – і справа не у його біографії та тому самому чемпіонстві, а в надзвичайно потужному сезоні. На рахунку Джеймі 24 голи, з яких 20 – в АПЛ. Про крутість Варді говорить ще й той факт, що провідні європейські видання називають 31-річного форварда можливою заміною Антуана Грізманна в Атлетіко.

Форма

Збірна Англії не програє упродовж 10 матчів, при цьому зігравши внічию проти таких потужних команд, як Німеччина та Бразилія (правда, лише в товариських зустрічах). У 2018 році підопічні Гарета Саутгейта виграли три з чотирьох поєдинків, перегравши Нідерланди (1:0), Нігерію (2:1) та Коста-Ріку (2:0), а також зіграли внічию проти збірної Італії (1:1).

У всіх цих матчах Англія не виглядала ультимативним монстром. Так, наприклад, Нігерія на Вемблі була знищена у першому таймі, однак цілком і повністю забрала другий. Тим не менш, для такої молодої команди, як збірна Англії, така гра не має бути сенсацією.

Прогноз на ЧС-2018

Англія – одна з наймолодших збірних цього чемпіонату, і вболівальники від неї нічого особливо не чекають. Зокрема, національну команду відправили на Мундіаль під офіціним слоганом – "забудьте про минуле". В цьому й полягає головна небезпека британців, адже в попередніх чемпіонатах на них неймовірно тиснули преса та фанати. Від "золотого покоління" чекали лише перемоги, від Ходжсона вимагали статусного Руні в складі, від всіх інших – більш яскравої гри. Все це рано чи пізно змушувало тренерів або зраджувати своїм же ідеям, або йти на конфлікт та нагнітати атмосферу – але у Саутгейта цієї проблеми нема.

Харрі Реднапп: Збірна Англії збирається виграти ЧС-2018

Англія демонструє вельми цікавий футбол і однозначно вийде з групи – хоча у випадку з цією країною виключати невдачу в якомусь з прохідних матчів ніколи не можна. Далі ж все залежить від жереба, але для такого колективу дуже вірогідним здається завершення турніру не раніше, ніж у чвертьфіналі.

Статистика проти суперників на ЧС-2018

Про Бельгію вже говорилося: 21 матч, 18 перемог, 2 поразки та нічия. Проти Тунісу англійці провели дві зустрічі, вигравши на ЧС-1998 та зігравши 1:1 у товариській грі 1990 року. Зі збірною Панами англійська національна команда ще ніколи не грала.

Прев’ю ЧС-2018, група F: Німеччина, Мексика, Швеція, Південна Корея – все, що треба знати

Михайло Юхименко, Футбол 24