УКР РУС

Прев'ю ЧС-2018, група A: Уругвай, Єгипет, Росія, Саудівська Аравія – все, що треба знати

4 червня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

"Футбол 24" починає представлення команд, які зіграють на найближчому Чемпіонаті світу в Росії.

Саме у групі A відбудеться матч-відкриття ЧС-2018: 14 червня Росія – Саудівська Аравія.

Уругвай

Збірна Уругваю пройшла кваліфікацію на Мундіаль від південноамериканської зони відбору КОНМЕБОЛ, посівши високе 2-е місце. Команда Табареса поступилась лідерством лише Бразилії.

Всі форми національних збірних на ЧС-2018: від традицій Іспанії до яскравості Бразилії

Загальна інформація

Населення країни: 3,4 млн людей

Прізвиська: чарруа (чарруас) і селесте (небесно-блакитні)

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 13-й фінальний турнір.

Найвище досягнення: чемпіони світу у 1930 і 1950 роках.

Рейтинг ФІФА: 17-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Максі Перейра, 124, забив 3 голи

Найбільше голів в історії: Луїс Суарес, 50 у 97 матчах

Тренер

Оскар Вашингтон Табарес є одним із тренерських динозаврів турніру. Ель Маестро вже за 70. Тренує Уругвай уже 3-й Чемпіонат світу поспіль, а ще був ЧС-1990. Виграв Кубок Америки-2011, у ці ж роки двічі поспіль ставав найкращим тренером Південної Америи. Справжній вчитель і батько для цієї команди та й всієї нації. Насправді неможливо собі уявити, що Уругвай тренуватиме хтось інший. Він є світовим рекордсменом за кількістю матчів на чолі однієї національної збірної (за 170).

Настільки фанатіє від Че Гевари, що назвав свою доньку на честь коханої цього революціонера. Він крутий, але є одна проблема. Табарес серйозно хворий на синдром Гієна-Барре, що супроводжується млявим паралічем. З кожним днем м'язи тренера слабнуть, уже зараз він змушений пересуватись з допомогою спеціальної коляски. Та це все не значить, що уругвайці не зможуть розраховувати на свого тренера. Оскар Вашингтон ще повоює як мінімум у Росії зі своєю звичною схемою 4-4-2!

ЧС-2018: збірна Уругваю назвала остаточну заявку на турнір

Капітан

Дієго Годін краще розпрощається з кількома зубами, ніж програє боротьбу супернику. А ніхто інший і не може бути капітаном цього Уругваю та Атлетіко Сімеоне. Чемпіон Іспанії і Ліги Європи (2), фіналіст Ліги чемпіонів (2), переможець Копа Амеріка. Гіпердосвідчений воїн, завдяки якому оборону челесте вважають однією з найбільш броньованих на Мундіалі. По молодості він грав у нападі, як його кумир Енцо Франческолі, і тепер це стає в пригоді як мінімум при стандартах.

Годін добре знає, що таке бути простим уругвайцем, який мріє про почуття щастя. "Наша країна багато страждає, але ми завжди чесні та справедливі. Ми заслужили на цей тріумф. Моя мрія – тільки золото". На своєму останньому Чемпіонаті світу Дієго ставить максимальне завдання, а чому б і ні? Фаворитам буде дуже складно проти цієї команди, гарантуємо майже, як в банку.

Зірка

Луїс Суарес є головною зіркою Уругваю, хоча Едінсон Кавані міг би і посперечатись. Але саме форвард Барселони наразі є головним снайпером Уругваю в історії. Він відверто озвучує мрії уругвайського народу про 3-є золото Чемпіонату світу. Стати володарем Золотого бутса 2 рази (у Ліверпулі та при живому Мессі) – більше вдавалось лише Лео та Кріштіану.

Суарес це не тільки голи, а й харизма, войовничість, пресинг і готовність пожертвувати собою, як у знаменитому чвертьфіналі ЧС-2010 проти Гани, де його рука врятувала путівку в 1/2. Через 4 руки Ель Пістолеро спочатку ледь відновився на Мундіаль, а потім покусав К'єлліні, що могло зруйнувати йому кар'єру. Для 31-річного бомбардира нинішній турнір може бути фінальним акордом на чемпіонатах світу.

Прогноз на ЧС-2018

Уругвай однозначно має посідати 1-е місце у своїй групі. На попередніх чемпіонатах світу команда Табареса набирала 7 і 6 очок, а суперники були огого – Франція і Мексика, Італія та Англія. Далі вже, як піде. Ця команда здатна і за фінал зубами Суареса зачепитись, і вилетіти вже в 1/8. Для більшості її зірок це останній шанс, тому вони помиратимуть на полі за мрію.

Форма

Уругвай перед ЧС-2018 проведе лише 1 спаринг проти Узбекистану 8 червня. Що ж до попередніх ігор, то тут все на рівні. Чарруа виграли Чайна Кап, здолавши Чехію 2:0 та Уельс 1:0 (у фіналі). Наприкінці 2017-го програли Австрії 1:2 та зіграли внічию з Польщею 0:0. Остання поразка на нетовариському рівні датована березнем 2017 року. Тоді Уругвай відзначився серією з 3-х поразок поспіль (Перу, Бразилії та Чилі).

Статистика проти суперників на ЧС-2018 – Суарес кілер

З Єгиптом була лише одна товариська зустріч, яка завершилась перемогою 2:0. Було це 12 років тому, а одним з голів відзначився нинішній капітан, захисник Атлетіко Дієго Годін. Схожа ситуація з Росією, щоправда єдиний спаринг команд завершився нічиєю 1:1 у 2012-му. Забив тоді Луїс Суарес.

Саудівську Аравію Уругвай ще... не перемагав. У 2002-му була поразка 2:3, а за ту команду грали Форлан, Рекоба, Каріні, Густаво Варела. А 4 роки тому аравійці врятувались на 90-й хвилині. Це був перший матч Суареса після дискваліфікації за укус К'єлліні, і Луїс змусив суперника забити автогол.

Єгипет

Команда знаменитого аргентинця Ектора Купера посіла 1-е місце у вирішальному груповому раунді відбору в зоні Африки. Фіналіст Кубка Африки-2017 впевнено обійшов Уганду та Гану.

Загальна інформація

Населення країни: 95,69 млн людей

Прізвисько: фараони

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – лише 3-й фінальний турнір.

Найвище досягнення: участь у чемпіонатах світу у 1934 (13-е місце, обійшли у заліку Бразилію, Бельгію і США) і 1990 роках (20-е, 2 перші здобуті очки – нічиї проти Нідерландів та Ірландії).

Рейтинг ФІФА: 46-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Ахмед Хассан, 184, забив 33 голи. Це рекордсмен світу за матчами у національних збірних.

Найбільше голів в історії: Хоссам Хассан, 70 у 169 матчах.

Тренер

Ще одна культова постать. Ектор Купер виводив Мальорку у фінал Кубка кубків на схилі 90-х, а з Валенсією 2 рази поспіль ставав фіналістом Ліги чемпіонів на початку 2000-х. Був тренером року в Іспанії та Європі, здобував срібні медалі чемпіонату Італії з Інтером. Після 2003-го пішов на спад: тренував у Грузії, Туреччині, Греції, ОАЕ, середняків та аутсайдерів Іспанії. Для 62-річного наставника робота з Єгиптом новий пік. Він став першим за довгих 28 років, хто вивів фараонів у фінальну частину ЧС. За 40 матчів лише 8 поразок, зате 23 перемоги.

ЧС-2018: Єгипет оголосив фінальну заявку

Капітан

Воротар Ессам Ель-Хадарі. Нічого надзвичайного, якщо не зазирати в його паспорт. А там претензія на рекорд. Ель-Хадарі 45 років, і він готується стати найстаршим гравцем в історії чемпіонатів світу. Він має побити рекорд легендарного колумбійця Фаріда Мондрагона, якому було 43 на ЧС-2014. Воротар аравійського середняка Аль-Таавона виграв 37 трофеїв за кар'єру (4 рази одну тільки Лігу чемпіонів Африки!) провів понад 150 матчів за Єгипет, у складі якого, зокрема, перемагав Італію на Кубку Конфедерацій-2009.

Щоправда останнім часом у товариських матчах Ель-Хадарі, який був основним у відборі, не грає, а роль капітана по черзі приміряють на себе 34-річний воротар Екрамі, 30-річний захисник Астон Вілли Ахмед Ельмохамаді та 33-річний оборонець каїрського Аль-Ахлі Ахмед Фатхі.

Зірка

Мохамед Салах і його драматична війна з часом після травми у фіналі Ліги чемпіонів у Києві. Форвард Ліверпуля наколотив 33 голи у 57 матчах за збірну Єгипту і ось-ось готовий вискочити на 3-є місце в історичному заліку бомбардирів – до легендарного Абутріки 5 голів. Став найкращим бомбардиром 3-го етапу африканського відбору (5 голів), але може пропустити як мінімум перший матч ЧС-2018 проти Уругваю.

Прогноз на ЧС-2018

Хоча букмекери і відводять цій команді лише 3-є місце (а після травми Салаха ще менше вірять у фараонів), "Футбол 24" в особі вашого автора ризикне поставити на те, що Єгипет вийде у плей-офф з другого місця. Там, радше за все, команда Купера і зупиниться, але навіть без Салаха єгиптяни не виглядають гіршими за тих же росіян, знекровлених травмами.

Форма

Єгипет не виграв жодного товариського матчу з 4-х після відбору ЧС-2018, але не поспішайте їх ховати. Ту ж Португалію завдяки голу Салаха вже обігрували, як на 90+2 і 90+4 Роналду взірвався дуплетом. Нічия проти міцної Колумбії (0:0), яка грала основою, теж актив. Без Салаха та ще кількох зірок не змогли обіграти середняковий навіть для Азії Кувейт (1:1), і це разом з поразкою від Греції – негатив.

Статистика проти суперників

З Уругваєм уже розібрались, а ось з Росією єгиптяни зустрінуться вперше в історії. Зате аж 6 разів грали проти Саудівської Аравії: виграли 4 матчі, 1 програли. Щоправда востаннє команди зустрічались ще 11 років тому

Росія

Загальна інформація

Країна-господар ЧС-2018, участі у відборі не брала.

Населення країни: 144,3 млн людей

Прізвиська: сборная, триколірні

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 4-й фінальний турнір, вперше зіграють 2 рази поспіль.

Найвище досягнення: 18-е місце на ЧС-1994 (єдиний раз з позитивною різницею голів 7:6), жодного разу не вийшли з групи.

Рейтинг ФІФА: 66-е місце станом на травень 2018-го

Найбільше матчів в історії: Сергій Ігнашевич, 121, забив 8 голів

Найбільше голів в історії: Олександр Кержаков (він таки влучив, і аж 30 разів у 91 матчі)

Тренер

Станіслав Черчесов найменш іменитий керманич з усіх конкурентів по групі (навіть в аравійців крутіший), який вигравав титули у ролі тренера лише в Польщі з місцевим грандом Легією. Мішень №1 для критики у футбольній Росії, зокрема, за те, що заявив на турнірі 38-річного захисника Сергія Ігнашевича. Команда Черчесова виграла лише 1 з останніх 9 матчів. Цей фахівець наважився серйозно змінити збірну Росії (так, замість 2-х центральних захисників грають 3)

ЧС-2018: Росія оприлюднила остаточну заявку на турнір

Капітан

Ігор Акінфєєв є об'єктом для глузувань через свої серії пропущених голів у Лізі чемпіонів, однак у збірній Росії, як і в московському ЦСКА, йому досі не видно альтернативи.

Зірка

Олександр Головін є кандидатом на відкриття турніру. Незвично, коли в контексті російських футболістів вигулькують чутки, які пов'язують їх з такими клубами, як Арсенал Лондон, а не Тула, чи Манчестер Юнайтед і Монако. Йому лише 22, але в активі вже 18 матчів і 2 голи за збірну Росії. У сезоні 2017/18 лідер ЦСКА забив 7 голів і віддав 6 асистів.

Прогноз на ЧС-2018

Росія є фаворитом на 2-е місце, але більше з огляду на свій статус господаря. "Футбол 24" не дуже вірить у те, що росіяни вперше в історії проб'ються у плей-офф, а ось на 3-є місце, як було на Кубку Конфедерацій-2017, вони мають всі шанси. Хоча, якщо суддівство буде таким, як для Південної Кореї у 2002-му, то команду Черчесова можуть протягнути навіть у чвертьфінал.

Форма

Росія більше програє, ніж грає внічию і перемагає. Доводиться вишукувати рідкісний позитив, коли господарі ЧС-2018 програють Аргентині лише 0:1 та грають з Іспанією у сенсаційні 3:3. З останніх 6-и матчів Росія програла 4, а двічі підписала мирову.

Статистика проти суперників

Паритет з Уругваєм, прем'єра з Єгиптом і лише 1 матч проти Саудівської Аравії – поразка 2:4 у далекому 1993-му.

Саудівська Аравія

Команда під керівництвом Берта ван Марвейка примудрилась відправити Австралію у подвійний плей-офф, посівши 2-е місце у фінальній групі відбору в зоні Азії. Відстали від Японії лише на 1 бал і... віддячили відставкою тренерського штабу.

Загальна інформація

Населення країни: 32,28 млн людей

Прізвиська: зелені соколи, орли пустелі

Скільки разів брали участь у ЧС: у 2018-му – 5-й фінальний турнір, перший за 12 років.

Найвище досягнення: На Чемпіонаті світу-1994 сенсаційно вийшли в 1/8 фіналу (підсумкове 12-е місце).

Рейтинг ФІФА: 67-е місце станом на травень 2018-го (найгірше серед усіх учасників ЧС-2018).

Найбільше матчів в історії: Мохамед Аль-Деайї, 178

Найбільше голів в історії: Маджед Абдулла, 71 гол у 116 матчах

Тренер

Хуан Антоніо Піцці очолив "зелених соколів" зовсім нещодавно. Марвейк вивів Саудівську Аравію на Мундіаль, однак захотів подовше відпочити зі своїми колегами-тренерами на батьківщині. У федерації футболу такого не зрозуміли і вимагали залишитись у країні зі специфічними законами та відразу почати підготовку до фінального турніру. На зміну прийшов Едгардо Бауса, який витримав лише 2 місяці.

І тут настає час нашого героя. Піцці вигравав з Чилі Кубок Америки-2016, здолавши Аргентину Мессі. Він наймолодший тренер у цій групі (перед Мундіалем виповниться 50 років), але це не заважає аравійцям вірити у 2-е місце. Зрештою, у такій посередній групі можливо все.

ЧС-2018: Саудівська Аравія оголосила фінальну заявку

Капітан

Лівий захисник Аль-Хіляля Усама Гавсаві у свої 34 провів 122 матчі за збірну, забив 7 голів. Посідає 5-е місце за кількістю матчів своєї збірної.

Зірка

Наваф Аль-Абед став найкращим бомбардиром фінального етапу відбору в Азії (5 голів), однак Піцці скреслив його з фінальної заявки. Нам не залишається нічого іншого, як дещо голослівно проголосити зіркою іншого форварда: 31-річний снайпер Аль Насра Мохамед Аль-Сахлаві є найкращим з чинних бомбардирів збірної Саудівської Аравії і 6-м загалом в історії (28 голів у 39 матчах). Все-таки не кожному зеленому соколу дозволяють на 3 тижні потренуватись з Манчестер Юнайтед під керівництвом Жозе Моурінью.

Прогноз на ЧС-2018

Букмекери кажуть, що ні в кого немає гірших шансів виграти турнір, ніж в аравійців. Та що там, навіть у групі вони мають мізерні шанси поборотись з Росією чи Єгиптом за якісь очки. Однак закритий стиль може попсувати нерви навіть Уругваю. Прогнозуємо, що Саудівська Аравія набере максимум 1 бал.

Форма

Перемоги над Алжиром і Грецію (по 2:0) змінились поразками від Італії (1:2) та Перу (0:3). Після березневої нічиєї з Україною прийшла розгромна поразка від Бельгії 0:4. Результати так собі.

Статистика проти суперників

З Росією ніколи не втрачали очок, Уругваю ще не програв. І тільки з Єгиптом відвертий провал (дивіться вище).

Тарас Котів, Футбол 24