УКР РУС

Повний Сречко. Представляємо збірну Словенії

19 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" знайомить з історією та сьогоденням наступного суперника збірної України, якого належить перемагати, якщо хочемо зіграти на чемпіонаті Європи-2016.

Отож, Словенія. Скільки ж неприємних спогадів пов'язано із цією командою! Хоча вчора більшість з нас, варто визнати, сприйняли швейцарський жереб знаменитого ветерана Доменіка Рошто доволі прихильно. Нікому не хотілося потрапити, насамперед, на Ірландію, а Словенія видавалася якщо і не найкращим варіантом, то все ж доволі-таки прийнятним.

Майбутню двоматчеву дуель вже встигли охрестити помстою за 1999-й. Тоді команда Йожефа Сабо сенсаційно поступилася путівкою на Євро-2000 темній словенській конячці, з гравців якої знали хіба що Златко Заховіча. Усі попередні наші "стики" (а їх було п'ять) закінчувалися провалами, незалежно від рівня суперника. Відтак, лейтмотив спроби №6 такий: пора вже нарешті розірвати зачароване прокляте коло, а Словенія якнайкраще для цього підходить. Така собі ритуальна, символічна жертва, безпосередньо причетна до наших страждань.

Однак тут важливо усвідомлювати ось який факт. Якщо у нас було п'ять спроб подолати плей-офф і всі - невдалі, то Словенія чотири рази опинялася у "стиках" і лише одного разу зазнала фіаско. Окрім України на словенцях попеклися румуни (2001 рік) та росіяни (2009). Єдиний, кому вдалося пройти цей бар'єр - збірна Хорватії у 2003-му. Тобто з психологією у цих хлопців (а в словенської збірної саме таке прізвисько - Fantije, "хлопці") все ок. На команду, яка репрезентує маленьку 2-мільйонну країну, вперто не ставлять, а вона раз за разом цим користується. 

Історія

Свою історію збірна Словенії почала писати синхронно із Україною. На зорі 90-х ми розірвали пута СРСР, а словенці вийшли з-під протекції Югославії. І ба, у дебютному для обох країн офіційному відборі (до ЧЄ-1996) жереб звів їх в одній групі, куди також потрапили збірні Хорватії, Італії, Литви та Естонії. Українська команда у підсумку фінішувала вище від словенців - на 4-ій сходинці, але особисту дуель їм програла. У Києві зафіксували нульову нічию, а в Любляні гору взяли господарі поля - 3:2 (Удовіч, 50, 90, Заховіч, 74 - Скрипник, 24, Гусейнов, 44). 

Наступний цикл - кваліфікацію ЧС-1998 - словенці гучно провалили. "Хлопці" посіли останнє місце у своїй групі, набравши лише одне очко. Зате на поля Голландії та Бельгії Словенія таки пробилася - за наш рахунок. Там підопічні Сречко Катанеца (так-так, теперішній керманич вже тоді непогано вправлявся у своєму ремеслі) запам'яталися, насамперед, феєричною нічиєю 3:3 із югославами. Вели у рахунку 3:0, проте дозволили Саво Мілошевічу і Любінко Друловічу врятувати для сербів один бал. Окрім того Словенія відібрала очки у Норвегії (0:0) і лише Іспанії поступилася - не без бою (1:2).

Через два роки Сречко вивів свою команду на Кубок світу у Японії та Кореї. Однак фурор маленької країни швидко розвіявся. Словенія програла всі три матчі (Парагваю, ПАР та Іспанії) і повернулася додому. Катанец подав у відставку.

Без молодого та амбіційного тренера у збірній настав певний занепад. Словенці вперше і поки що востаннє програли "стик" на ЧЄ-2004, а в наступних двох циклах узагалі не зуміли вийти з відбіркової групи. Друге дихання у "хлопців" відкрилося з приходом Матьяжа Кека, який зліпив міцну команду під Кубок світу-2010. Пропустивши вперед Словаччину, словенці випередили чехів, поляків і північних ірландців, пробившись у плей-офф, де за сумою двох матчів залишили за бортом пафосну збірну Росії, чинного тоді "бронзового" призера чемпіонату Європи. 

На африканському Мундіалі Словенія розпочала з перемоги над Алжиром. Потім була нічия зі США. В останньому турі "хлопців" влаштовував мир із збірною Англії, однак родоначальники взяли гору. Прекрасна команда ветеранистого капітана Роберта Корена повернулася додому із високо піднятою головою: прогрес у порівнянні з ЧС восьмирічної давнини був очевидний. Тим не менше, на Євро-2012, як і ЧС-2014, словенці пробитись не змогли. Епоха Кека у збірній закінчилася і туди повернувся наш старий знайомий - Сречко Катанец, який упродовж 11-річної розлуки встиг попрацювати з пірейським "Олімпіакосом", Македонією і навіть ОАЕ. Команда, яку ми бачимо зараз - плід винятково його творчої уяви.

Усі відбіркові цикли Словенії

ЧЄ-1996. 5 місце з 6. Хорватія, Італія, Литва, Україна, СЛОВЕНІЯ, Естонія. +3=2-5, 13-13, 11 очок
ЧС-1998. 5 з 5. Данія, Хорватія, Греція, Боснія, СЛОВЕНІЯ. +0=1-7, 5-20, 1 очко
ЧЄ-2000. 2 з 6. Норвегія, СЛОВЕНІЯ, Греція, Латвія, Албанія, Грузія. +5=2-3, 12-14, 17 очок (плей-офф Словенія - Україна - 2:1, 1:1)
ЧС-2002. 2 з 6. Росія, СЛОВЕНІЯ, Югославія, Швейцарія, Фарери, Люксембург. +5=5-0, 17-9, 20 очок (плей-офф Словенія - Румунія - 2:1, 1:1)
ЧЄ-2004. 2 з 5. Франція, СЛОВЕНІЯ, Ізраїль, Кіпр, Мальта. +4=2-2, 15-12, 14 очок (Хорватія - Словенія - 1:1, 1:0)
ЧС-2006. 4 з 6. Італія, Норвегія, Шотландія, СЛОВЕНІЯ, Білорусь, Молдова. +3=3-4, 10-13, 12 очок
ЧЄ-2008. 5 з 7. Румунія, Нідерланди, Болгарія, Білорусь, СЛОВЕНІЯ, Албанія, Люксембург. +3=2-7, 9-16, 11 очок
ЧС-2010. 2 з 6. Словаччина, СЛОВЕНІЯ, Чехія, П. Ірландія, Польща, Сан-Марино. +6=2-2, 18-4, 20 очок (плей-офф Росія - Словенія - 2:1, 0:1)
ЧЄ-2012. 4 з 6. Італія, Естонія, Сербія, СЛОВЕНІЯ, П. Ірландія, Фарери. +4=2-4, 11-7, 14 очок
ЧС-2014. 3 з 6. Швейцарія, Ісландія, СЛОВЕНІЯ, Норвегія, Албанія, Кіпр. +5=0-5, 14-11, 15 очок
ЧЄ-2016. 3 з 6. Англія, Швейцарія, СЛОВЕНІЯ, Естонія, Литва, Сан-Марино. +5=1-4, 18-11, 16 очок

Кваліфікація

Одразу після жеребкування кваліфікації до Євро-2016 стало зрозуміло, що Англії відводиться роль беззаперечного лідера, натомість за друге "прохідне" місце боротимуться Швейцарія і Словенія. Наші листопадові суперники одразу ж серйозно ускладнили собі завдання, програвши у першому турі посередній Естонії. "Сухі" перемоги над Швейцарією та Литвою були нівельовані поразкою на "Вемблі" від родоначальників. Доля команди Катанеца залежала від домашнього матчу з Англією та виїзного проти Швейцарії. В обох випадках "хлопці" хоч і з боями, проте поступалися. Особливо образливим виявилося вересневе фіаско в Базелі, адже до 80-ї хвилини Словенія вела - 0:2. Але постріл Штокера і вбивчий дубль Дрміча дозволили господарям відсвяткувати вольову перемогу - 3:2. Переможний гол швейцарці провели на 90+4 хвилині. Доля перших двох місць була вирішена, словенці догравали цикл без особливого "вогнику" в очах. Саме цим можна пояснити не зовсім зрозумілу домашню нічию з Литвою.

Найкращим бомбардиром Словенії у цьому відборі став Мілівоє Новаковіч - 6 м'ячів. По 2 забили Боштьян Цесар і Нейц Печнік. Ще по одному разу відзначилися Андраж Струна, Йосип Ілічіч, Кевін Кампль, Вальтер Бірса, Деян Лазаревіч, Бранко Іліч, Роберт Беріч. 

1. Естонія - Словенія - 1:0 (Пур'є, 86)
2. Словенія - Швейцарія - 1:0 (Новаковіч, 79, з пенальті)
3. Литва - Словенія - 0:2 (Новаковіч, 33, 37)
4. Англія - Словенія - 3:1 (Руні, 59, з пенальті, Велбек, 66, 72 - Хендерсон, автогол, 58)
5. Словенія - Сан-Марино - 6:0 (Ілічіч, 10, Кампль, 49, Струна, 50, Новаковіч, 52, Лазаревіч, 73, Іліч, 88)
6. Словенія - Англія - 2:3 (Новаковіч, 37, Печнік, 84 - Вілшер, 57, 73, Руні, 86)
7. Швейцарія - Словенія - 3:2 (Дрміч, 80, 90+4, Штокер, 84 - Новаковіч, 45, Цесар, 48)
8. Словенія - Естонія - 1:0 (Беріч, 63)
9. Словенія - Литва - 1:1 (Бірса, 45+1 - Новіковас, 86, з пенальті)
10. Сан-Марино - Словенія - 0:2 (Цесар, 54, Печнік, 75)

Тренер

Сречку Катанецу - 52 роки. Сім із них він перебуває на посаді головного тренера збірної Словенії (з перервою). У 80-х - першій половині 90-х провів насичену ігрову кар'єру. Природа обдарувала Сречко чималим зростом (190 сантиметрів) і доволі грізною фізіономією, тож найкраще застосування своєму таланту він знайшов на позиції центрального захисника, а також опорника. І хоча виступав за люблянську "Олімпію", загребське "Динамо", "Партизан" і навіть "Штутгарт", основні трофеї здобув у "Сампдорії". Із генуезцями Катанец відсвяткував Скудетто, Кубок і Суперкубок Італії, а на міжнародній арені підкорив Кубок кубків.

На фото: Сречко Катанец16 років минуло, а він не змінився!

О, ледь не забули! Сречко до всього ще й бронзовий призер Олімпіади-1984 у Лос-Анджелесі. Загалом за збірну Югославії він зіграв понад 30 матчів, забив 5 голів. Більше того - встиг пограти і за суверенну Словенію, вийшовши у 5 матчах наприкінці ігрової кар'єри. В якості тренера трофеями не розкошує. А й справді - які можуть бути титули, коли мова йде про збірні Македонії, ОАЕ, чи навіть, при всій повазі, Словенії?

Лідери команди

На межі століть у збірній Словенії була ера Златко Заховіча. Наприкінці "нульових" лідером команди став Роберт Корен. Зараз же тільки й мови що про Мілівое Новаковіча. Однак не форвардом єдиним. Словенці завжди були, насамперед, Командою, нею і залишаються. 

Упродовж 10 матчів відбору на Єлисейські поля Сречко Катанец використав 26 футболістів, а це більше, ніж два повноцінні склади. У кожній із ліній, безперечно, є свої головні герої - незамінні гвинтики у хитрому механізмі Сречко. Перший номер збірної Словенії - це Самір Хандановіч, один із найкращих воротарів сьогодення в усій Європі. У новому сезоні Серії А кіпер "Інтера" пропустив 6 м'ячів у 8 турах, а це найкращий результат чемпіонату. До речі, Самір - прекрасний спец із парирування 11-метрових, про що чудово повинен пам'ятати Євген Коноплянка (дивись фото).

У захисті виділяється могутній 33-річний центрбек Боштьян Цесар. Саме йому належить капітанська пов'язка збірної Словенії. Пару Цесару здебільшого складає Андраж Струна, 26-річний оборонець "Палермо". Вражаюче виглядає ще один оборонець - досвідчений Бранко Іліч із "Астани" - 188 сантиметрів і колосальний досвід. Останнім часом стабільним кредитом тренерської довіри користується Боян Йокіч, лівий фулбек "Вільяреала". 

У середній лінії діє справжній аксакал - Вальтер Бірса, одноклубник Цесара по "К'єво". За плечима Вальтера - "Осер", "Сошо", "Торіно", "Дженоа" і навіть "Мілан". У новому сезоні Бірса вже встиг відзначитися у воротах "Лаціо", а також виконав три асисти. Півзахист Словенії нереально собі уявити без ще двох представників кальчо - Йосипа Ілічіча (новий сезон у "Фіорентині" розпочав із трьох забитих пенальті), а також Ясміна Куртіча ("Аталанта"). Варто наглядати і за Кевіном Камплем із "Байєра": його стихія - це атака. Є у словенців навіть представник екзотичного чемпіонату - Нейц Печнік після ігор за "Крилья Совєтов" і "Црвєну Звєзду" взяв курс на Японію, де виступає за "ДЖЕФ Юнайтед". Кажуть, чимало там забиває.

Ну а на вістрі атаки немає альтернатив 36-річному Мілівое Новаковічу, одній із легенд "Кельна", який за вісім років у Бундеслізі забив понад 70 голів. Зараз він виступає у японській "Нагої Грампус". Зріст у 193 сантиметри дозволяє Новаковічу комфортно почуватися в боротьбі за м'яч на другому поверсі. Типовий таранний центрфорвард, від посягань якого не вбереглася навіть Англія.

Отож, висновок простий, як двері. Збірну Словенії можна і потрібно обігрувати. Однак тренерський штаб Фоменка повинен для цього максимально продемонструвати усю свою тактичну і психологічну гнучкість. Наші флангові атаки імені Ярмоленка-Коноплянки вже давно ні для кого не є секретом. Тактично грамотний Катанец, маючи у своєму розпорядженні достатньо виконавців пристойного рівня із європейських топ-чемпіонатів, обов'язково придумає щось неприємне для нас. 

Словенцям буде психологічно простіше, тоді як нам вкотре доведеться боротись не лише з суперником, а й із власними демонами. Та хто казав, що путівку на Євро дають за приємний колір форми або парочку фінтів? "Синьо-жовтим" потрібен дуже раціональний баланс між гіпервпевненістю у власних силах, що межує із недооцінкою суперника, і зайвою обережністю - ми розпочинаємо вдома, тож належить робити рішучі, результативні кроки. 

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

Катастрофічна помилка СаШо і сніг у Києві. Україна - Словенія. Як це було (ВІДЕО)

Фоменко: При підготовці до Словенії врахуємо досвід плей-офф проти Франції

Катанец: У нас достатньо хороші шанси здолати Україну