УКР РУС

Повний нуль. Підсумки 14 туру АПЛ

29 листопада 2012 Читать на русском

Доля випробовує Реднаппа і Бенітеса на стійкість характеру.

Будете сміятися, але всі три матчі, які вже встигли провести новоспечені наставники "Челсі" і КПР, закінчилися нульовими нічиїми. Ціна цих нічиїх, щоправда, різна. Харрі має кредит довіри від вболівальників і керівництва клубу. Та й у Сандерленді його команда відіграла цілком пристойно (у кількох моментах, щоправда, лише Жуліо Сезар рятував). А ось Бенітес... Про те, що іспанець потрапив не туди і не в той час, ми вже писали. Тепер зупинимося на грі його команди.

"Ми провели всього лиш п'ять тренувань з часу мого приходу в клуб. Це дуже мало, але я бачу позитивні зрушення, - бадьориться Рафа. - Попереду тривала дистанція, тож ми маємо всі шанси на перемогу в чемпіонаті". Як на мене, цими словами тренер мимоволі змусив радикально налаштованих вболівальників "Челсі" ненавидіти себе ще більше. Після матчів проти "Ман Сіті" і "Фулхема", в яких "Челсі" не був схожим сам на себе, ця бравада скидається на лукавство. На 180 хвилин - два моменти Торреса. Не гра - а суцільна нудьга. Складається враження, що не лише трибуни, але й самі футболісти збунтувалися проти Бенітеса. І, якщо це так, доля тренера практично вирішена.

Заминкою у стані "аристократів" залюбки користаються два клуби з Манчестера. Сім та шість очок відділяють відповідно "МЮ" та "Ман Сіті" від "Челсі", і це, схоже, ще не межа. "Сіті", до прикладу, ще досі ні разу не поступився, а у Вігані зіграв дуже солідно і, не побоюсь цього слова, по-чемпіонськи. Прем'єр-ліга - це не Прімера, де чемпіонські перегони стоять на двох китах, і цим усе вичерпується. Проте, на окремому відрізку першості бачимо схожу ситуацію. "Челсі", "Арсенал", "Тоттенхем" навряд чи суттєво поступаються амбіціями командам Фергюсона та Манчіні, та й підбір виконавців у них хороший. Немає одного - стабільності.

От "каноніри"... Після перемоги над "Вест Хемом", коли хлопці Венгера впритул наблизилися до лідерів, маємо рух за таким маршрутом: поразка "Норвічу" - перемога над КПР - поразка від "МЮ" - нічия з "Фулхемом" - перемога над "Тоттенхемом" - нічия з "Віллою" - нічия з "Евертоном". Як наслідок - абсолютно посередній матеріальний здобуток. "Шпори" нещодавно грали ще гірше. Зараз перервали смугу невдач великою мірою завдяки феноменальній формі Гарета Бейла, але на "Вайт Харт Лейн" з пересторогою очікують нового провалу. Такі "гойдалки" тут спостерігалися ще за пізнього правління Харрі Реднаппа.

Дещо простіше командам рівня "Суонсі" чи "Стока". Від них не очікують чогось особливого: за невдачі не критикують, а за перемоги щедро хвалять. У 14 турі обидва клуби надзвичайно симпатично впоралися з "Вест Бромом" і "Ньюкаслом" відповідно. Радість від звитяги "гончарів" затьмарила хіба що травма Пітера Крауча. Довготелесий форвард отримав ліктем від Колоччіні такий специфічний удар, який позбавив його трьох зубів і зумовив струс мозку. Струс не в прямому, а в переносному значенні, відбувся у головах гравців "Вест Брома". Після чотирьох перемог поспіль "дроздів" опустили на грішну землю пернаті побратими з Уельсу. "Лебеді" зіграли один зі своїх найкращих матчів у цьому сезоні, просто розірвавши захист команди Кларка на дрібненькі шматочки. Рано чи пізно поразка бравого ВБА мала трапитися, і вона трапилася.

На дні свій шматочок радості скористала "Астон Вілла", здобувши непросту перемогу в "матчі життя" з "Редінгом". Пол Ламберт не зрадив собі, вкотре проігнорувавши Даррена Бента, і цього разу таки зірвав джек-пот. У клубу з Бірмінгема настала смуга надзвичайно відповідальних матчів з прямими конкурентами - вже в наступному турі "віллани" вирушають до КПР. Де-де, а на "Лофтус Роуд" стане зрозуміло, з якого тіста зроблена команда Ламберта.

Резюме 14 туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Вест Хем" (75,572 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Ман Сіті" (19,623 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Суонсі" - "Вест Бромвіч" - 3:1
Найбільша виїзна перемога: "Віган" - "Ман Сіті" - 0:2
Вольові перемоги: 1 ("Сток Сіті")
Голепад: 4 м'ячі ("Соунсі" - "Вест Бромвіч" - 3:1)
Кількість м'ячів: 18
Середня результативність: 1,8

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,463 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур), "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0 (12 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 19 ("МЮ" - 6, "Ман Сіті" - 3, "Евертон", "Арсенал" - по 2, "Саутгемптон", "Тоттенхем", "Челсі", "Редінг", "Віган", "Сток" - по 1)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур; "Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2, 12 тур)
Кількість м'ячів: 384
Середня результативність: 2,76

Серії

Безпрограшна: "Ман Сіті" - 14 матчів
Нічийна: "Евертон", "Арсенал", "Челсі", "Норвіч" - по 2 матчі
Без перемог: КПР - 14 матчів
Переможна: "МЮ", "Тоттенхем", "Сток Сіті" - по 2 матчі
Серія поразок: "Ньюкасл" - 4 матчі

Топ-3 найкращих голів туру

Тео Волкотт ("Арсенал")

Гарет Бейл ("Тоттенхем")

Джеймс Мілнер ("Ман Сіті")

Курйоз туру - автогол Гарета Бейла

Автор цих рядків врешті перервав серію з трьох невдалих партій у конкурсі прогнозів "редакція-читачі" і впевнено переміг Анатолія Зубаненка з рахунком 8:3. Успіх мені гарантували вгадані рахунки матчів "Тоттенхема" і "Ман Сіті". Тепер баланс протистояння після 9 партій має такий вигляд: +6=1-2, різниця очок 75:57. Прогнози на 15 тур можна і треба залишати ось тут.

Олег Бабій, Футбол 24

twitter автора - @Gullit_87