УКР РУС

Повна бойова готовність

27 лютого 2015 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає, з яким настроєм і аргументами чотирнадцять клубів УПЛ підходять до старту весняної частини чемпіонату.

Все. Позаду залишилися довгі сірі місяці без рідного футболу. Сірі для нас – вболівальників і журналістів. Бо для футболістів зимова пауза не була позбавлена жодного із кольорів веселки. Вони, перш ніж розпочати наполегливу працю  на зборах до сьомого поту, вдосталь відпочили, засмагли, скупалися у теплих морях. Та й, власне, тренувалися у січні-лютому також у дуже пристойних умовах. Тож у кого як, а у футболістів Прем’єр-ліги з настроєм напередодні старту – "всьо чотко".

Спробуємо тепер підбити лаконічні підсумки усього того, що відбулося, заодно зробивши прогноз на те, чого варто очікувати від кожної з команд.

Лідери

«Динамо». Під час зимової паузи лідер чемпіонату провернув найгучніший «вхідний» трансфер. Новачком «Динамо» став Віторіну Антунеш, добре відомий у Європі лівий фулбек – із цілим рядом ігрових козирів. Зважаючи на війну, яка зробила українську лігу абсолютно непривабливою для легіонерів пристойного рівня, купівля Антунеша – це справжнісіньке досягнення. Повинен підсилити команду і Максим Коваль, який після повернення з оренди у «Говерлі» непогано зарекомендував себе у деяких спарингах. Паралельно кияни позбулися баласту в особах Романа Безуса і Андрія Цурікова, який у першому колі не вийшов на поле ні разу.

Перед першим матчем проти «Металіста» динамівці вже наберуть більш-менш пристойні кондиції, адже окрім 12-ти спарингів, проведених в Іспанії (+6=4-2), матимуть за плечима два офіційні матчі у Лізі Європи. Щодо прогнозів, то тут важко здивувати якоюсь оригінальною думкою. «Динамо» випереджає «Шахтар» на п’ять очок, а «Дніпро» - на цілих вісім. Наразі команда Реброва видається найреальнішим претендентом на титул. Все у її руках.

«Шахтар». Навідміну від свого головного і найпринциповішого конкурента, «гірники» взимку не купили узагалі нікого, вирішивши їхати на тому ресурсі, який у них є. Не в останню чергу через це зірвався трансфер Луїса Адріано в «Рому»: залишитися лише з одним-єдиним наконечником в особі Гладкого – це самогубство. Зате донеччани (чи львів’яни?) залюбки попрощалися із Дмитром Чигринським, який поповнив лави «Дніпра». 

Знаючи, що у лютому їм доведеться протистояти грізній машині із Мюнхена в Лізі чемпіонів, «Шахтар» здійснив історичне січневе турне Бразилією. Там «гірники» провели п’ять спарингів, і лише один із них зуміли закінчити перемогою. Проте найголовніше, що футболісти отримали хорошу ігрову практику, а численні легіонери з бразильськими паспортами ще й зарядилися позитивом, багато часу провівши вдома. Перша гра проти «Баварії» продемонструвала, що такий оригінальний план підготовки, обраний Луческу, був влучанням у десятку. «Гірники» ні в чому не поступалися чемпіонам Німеччини, і перед матчем-відповіддю зберігають хороші шанси на вихід у чвертьфінал. Те ж стосується і чемпіонату. П’ять очок відставання від «Динамо» наразі абсолютно реально відіграти. 

«Дніпро». Команда Мирона Маркевича поводиться на трансферному ринку значно активніше, ніж згадані вище клуби. Зокрема, окрім Безуса, Чигринського, а також Ежідіо, бразильського лівого оборонця, що прийшов із «Крузейру» на заміну Стрінічу, дніпряни до останнього сподіваються виторгувати у «Шахтаря» Азеведо, а у «Металіста» - Папу Гуйє. Якщо вдасться провернути ще й цю операцію, «Дніпро» матиме надзвичайно грізний вигляд. А додайте ще сюди Євгена Коноплянку, який знову нікуди не поїхав, - і отримаєте команду, яка гіпотетично буде здатна повернути собі не лише друге місце, а навіть перше. 

Окремий респект дніпрянам – за вигідну операцію із Іваном Стрінічем. І грошенят заробили, і гравця, що втратив мотивацію, вчасно позбулися. Щодо зимових зборів. «Дніпро» у порівнянні з всіма іншими клубами УПЛ провів найбільшу кількість спарингів – 14. Переміг у восьми з них. Та найбільша втіха для прихильників команди Маркевича полягає в тому, що знову роззабивався Роман Зозуля. Його осіння засуха наводила жах і розпач. Зате тепер хай тільки-но спробує хтось зупинити цю «машину»!

Претенденти на єврокубки

«Металіст». Харків’яни були одними з головних постачальників гучних новин упродовж зимової паузи, і залишаються ними досі. Команда Рахаєва втратила свою головну «перлину» - Шав’єра. З боями, але все-таки вирвався у «Боку Хуніорс» Торсільєрі. Щоправда, на противагу вдалося роздобути екс-«моряків» Ковальчука і Бобка. Під питанням ще один екс-одесит – Сергій Назаренко. Проте останніми тижнями «Металіст» висить на волосині: перед футболістами існує серйозна заборгованість. Така, що колектив навіть погрожував бойкотувати гру проти «Динамо». А ще у «Металіста» може не стати рідного даху над головою – і все впирається у ті ж гроші. Як варіант розглядався стадіон «Ювілейний» у Сумах. 

Звичайно, що в таких умовах все важче демонструвати «яйця» навіть такому бійцеві як Василь Кобін. А тому «Металіст» у плані результату повністю провалив зимові спаринги, здобувши лише дві перемоги у 12 матчах. Зважаючи на всю сукупність проблем слобожанців, у другому колі вони ризикують опинитися у крутому піке. Найімовірніше, боротьба за путівки у єврокубки пройде без «Металіста».

«Олімпік». Новачки еліти були однією з тих команд, які під час підготовки до другого кола поводилися найбільш скромно – і в плані трансферної кампанії, і в плані новин із життя клубу. Команда Гельзіна звикла тихо їхати, зате, як бачимо з турнірної таблиці, долає значні відстані. Сімнадцятого лютого в «Олімпіку» обрали нового капітана. Відтепер вожаком буде захисник Дмитро Гришко, за якого проголосувала більшість колективу. А ще збори «олімпійців» запам’яталися абсолютно унікальним курйозом, який трапився під час матчу на Меморіалі Макарова. Один із гравців суперника - новокаховської «Енергії» розмовляв по телефону безпосередньо на полі. Цей заряд веселого настрою повинен посприяти «Олімпіку» в боротьбі за путівку в ЛЄ, хоча тут не поспішають розкидатися амбіційними заявами. Поживемо – побачимо. Таким є кредо цієї команди.

Дмитро Гришко

«Зоря». Команда Юрія Вернидуба, як і «Металіст», продемонструвала на зборах дуже невдалі результати (дві звитяги у 9-ти іграх). До того ж нещодавно вилізло шило із мішка: з’ясувалося, що перед своїми гравцями клуб заборгував зарплату. Йшлося навіть про те, що футболісти бойкотуватимуть гру з «Олімпіком». Станом на сьогодні конфлікт, начебто, ущух. Отже, домовилися. 

Попри перебої із фінансуванням, «Зоря» підсилилася захисниками Калініним і Опанасенком, а також хавбеком Тотовицьким. Плюс – у розпорядженні Вернидуба залишаться Малишев, Маліновський і Будківський, за якими уважно стежать у «Шахтарі». Тож по суті «Зоря» повертається у чемпіонат принаймні не слабшою, ніж була минулого року. Фактично, напару з «Ворсклою» луганці будуть головними претендентами на путівки в Європу. 

«Волинь». Порівняно непогані справи у команді Кварцяного. Волиняни орендували двох гравців «Дніпра» - Політила і Польового,  а також зберегли у своєму складі лідерів – Еріка і Матея, які попри численні спроби «продатися» в інший клуб, залишаються  в Луцьку. З поганого – «Волині» таки зарахували технічну поразку за зірваний домашній матч проти «Металіста». Це не применшує шанси «хрестоносців» на історичне потрапляння у єврокубки. Однак опираючись на великий досвід попередніх сезонів, можна з великою долею ймовірності припустити, що весняна «Волинь» вкотре скине оберти і жодного вікна в Європу не прорубає.

«Ворскла». Підопічні Василя Сачка дуже непогано підготувалися до другого кола. «Ворскла» стала віце-чемпіоном УПЛ за спаринг-матчами, набравши у них 70,4 % очок з усіх можливих. Додає оптимізму вдала робота на трансферному ринку: полтавці повернули з оренди у ліберецькому «Словані» форварда Євгена Будника, а також провернули дуже гучний за всеукраїнським масштабом подвійний трансфер, підписавши екс-капітана «Волині» Сергія Сімініна і форварда Антона Шиндера. Тепер у Сачка ще більш збалансований склад, а напад – узагалі пісня: Ковпак, Янузі, Шиндер, Будник. Вихід «Ворскли» у єврокубки по закінченні сезону стане очікуваним і закономірним результатом.

Середняки і аутсайдери

«Чорноморець». Що б там не казали про «Металіст», а найбільший стрес від докорінних кардинальних змін пережили одеські «моряки». Як відомо, "Імексбанк", титульний спонсор одеського клубу, збанкрутував. До цього йшло не один місяць, а про відставку Романа Григорчука говорили усі - від фанатів до експертів. За тренером потяглися вервечкою і провідні виконавці. Власне, зараз команда створюється "з нуля" - шанс отримало молоде покоління "Чорноморця", підсилене кількома досвідченішими виконавцями. Керуватиме процесом Олександр Бабич, 39-річний екс-захисник "Металіста", "Анжи" і все того ж "Чорноморця".

Додає впевненості той факт, що клубом зацікавилася торгова компанія з ОАЕ. Сторони вже уклали контракт, тож найближчим часом із фінансами в одеситів усе має бути гаразд. Але футболістам і вболівальникам потрібно бути готовими до постійної терористичної загрози. В Одесі теракти трапляються не рідше, ніж у Харкові, а МВС наполегливо рекомендує клубу утриматися від проведення домашніх матчів у Південній Пальмірі. Як буде далі - побачимо. Якщо ж у підсумку "Чорноморцеві" вдасться втриматись у десятці - Бабичу і його команді варто буде щиро поаплодувати.

"Металург" Д. Колектив Володимира П'ятенка став головним розчаруванням першого кола. Адже маючи добірні кадри, з якими сміливо можна боротися за путівку в єврокубки, "металурги" поки що посідають лише десяте місце. Відставання від єврозони становить 7 очок - це не мало, але й не багато. Результати "Металурга" під час спаринг-кампанії вражають: команда П'ятенка стала найуспішнішою з-поміж всіх українських клубів. А це зайвий раз свідчить про рішучі наміри "Металурга" додати обертів. Із новачків у команді лише екс-захисник румунської "Астри" Пляцікас. Серйозних втрат немає. Тож наш прогноз такий: якщо "Металург" і не втрутиться у боротьбу за Європу, то принаймні підніметься на 2-3 сходинки у таблиці.

"Металург" З. Нарешті розвиднілося у таборі "козаків". Тривалий час вони перебували без повноцінного тренера. Таран пішов у відставку, культовий для Запоріжжя Олександр Томах також довго не затримався. І ось - Анатолій Чанцев. Спеціаліст чудово знає клуб і команду "з середини", бо не перший рік працює у цій структурі. Допомагатимуть йому у досягненні результату два дуже перспективні новачки - форвард Кулач і хавбек Цуріков. У другому колі "Метал" навряд чи опуститься у таблиці нижче, ніж на одну позицію. А щоб піднятися угору - наявного ресурсу може бути недостатньо. 

"Говерла". Ужгородці за звичкою упродож пауз у чемпіонаті дуже серйозно перетрушують склад, футболісти виходять і заходять. З гучних прізвищ можемо виділити Максима Коваля і Лучіана Бурдужана, шляхи яких із "Говерлою" розійшлися. А от Сергій Кузнєцов попри спроби змінити клуб, скоріш за все, залишається. Допоможуть закарпатцям динамівці Лухтанов і Мякушко, який пройшов збори з командою Реброва. Прийшли Грішин і Шиміч, ймовірно, в останній момент "Говерла" підпише ще когось. Борги, як переконує віце-президент Олександр Шуфрич, потихеньку виплачуються, тож весною команда спробує піднятися хоча б на одну сходинку.

"Карпати". Львів'яни - єдина українська команда, яка на зимових зборах не зазнала жодної поразки. Ігор Йовічевіч, велике інтерв'ю якого очікуйте на нашому сайті у найближчі дні, працював, закотивши рукави і зараз виглядає задоволеним проведеною роботою. На зборах засвітилися такі прізвища як Кравець, Сениця, Швед, Кльоц, Гуцуляк. Вже найближчим часом готуйтеся насолоджуватись грою молодих талантів проти команд УПЛ. Єдиний мінус - клуб досі не зумів підсилитися центрфорвардом, хоча давно відомо, що це найслабша ланка львівської команди. Нагадаємо, що у другому колі "зелено-білим" вже не допоможуть найкращий бомбардир (центрбек!) Грегор Балажіц і народний улюбленець Михайло Кополовець. Особливих турнірних завдань на друге коло тут не ставлять. Головне - награти сплав досвіду і молодості, щоб вже  у наступному сезоні замахнутися на щось більше, ніж 13-те місце.

"Іллічівець". Остання команда чемпіонату зазнала грунтовних змін, адже у пошуках кращих контрактів пішли Бутко, Тотовицький, Чурко, Кулач, Калінін і Васін. Натомість тепер Микола Павлов працюватиме з Немтіновим, Вовкодавом, Матяжем і ще сімома новачками. Домашні матчі маріупольці й надалі гратимуть на дніпропетровському "Метеорі", а головне завдання на друге коло - стерти прикрий нулик у графі "перемоги". Назагал хорошого у житті "іллічів" мало. Проте окремі експерти припускали, що клуб не переживе зиму. Пережив. Це і є головне досягнення. Спасибі, що живий.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter