УКР РУС

Поверніть Моурінью! Підсумки 24 туру АПЛ

7 лютого 2012 Читать на русском

"Челсі" дозволив "МЮ" здійснити суперкамбек, зміцнивши свої й без того нехиткі позиції на сторінках галасливої преси. "Голову" Андре Віллаш-Боаша вимагають все наполегливіше.

Чинний сезон старої доброї Прем'єр-ліги все більше скидається на голландську Ередивізію. Звісно, в загальному рівень виконавської майстерності значно вищий, гучних імен значно більше, як і грошей, популярності - тут АПЛ поза конкуренцією. Але ось регулярність, з якою стали повторюватися "хокейні" рахунки, дещо насторожує. Зазвичай, це пряме свідчення падіння загального рівня чемпіонату, його поділу на сильних і надто слабких. Хоча звичайні вболівальники начебто не скаржаться - їм до вподоби голепади. Коли востаннє таке траплялося в англійському чемпіонаті - спробуємо дізнатися в одному з наступних матеріалів, а наразі зосередимося на турі, що минув. І, навідміну від ліверпульського кота, легкості ходи йому забракло. Чимало подій і результатів ще довго залишатимуться темою для дискусій.

Головне видовище було подане до столу у неділю. Звісно, Альбіон очікував безкомпромісної, красивої, драматичної, результативної гри на "Стемфорді", але те, що отримав після фінального свистка Ховарда Веба, перевершило усі сподівання. В цьому матчі було все окрім імені переможця. Антипатики "МЮ" знову роздмухують скандал довкола суперечливих рішень головного арбітра, мовляв, він і тільки він завадив "Челсі" відсвяткувати перемогу. Так, Веб справді помилився, призначивши другий пенальті і "купившись" на артистизм Велбека. Але хто ж завадив Торресу пробити Де Хеа з кількох метрів при рахунку 3:2 на користь "аристократів". Четвертий гол - і навіть "куплені" арбітри нічого б не зуміли вдіяти. А хто пильнував маленького Чічаріто, який ударом головою (!!!) зрівняв рахунок? А хто відверто розм'як, забивши третій гол? Відтак, при всій повазі до "аристократів" напрошується висновок - на перемогу вони того вечора не награли.

З іншого боку дуже прикро за молодого коуча "Челсі". Ким йому було підсилювати гру своєї команди? Піазоном? Лукаку? Хатчисоном? Без Дрогба, Террі, Лампарда, Раміреса це зовсім інша команда. За агресію на старті, а також на фініші другого тайму господарям ще поаплодувати належить! От тільки Абрамович навряд чи робитиме це. Олігарху, який свого часу не пошкодував грошей на клуб, титули потрібні вже і негайно. Що там у нас з чемпіонством? Воно втекло на відстань 14 очок. Що з Кубком Ліги? Не дійшли до фіналу...Залишається Кубок Англії і Ліга чемпіонів, де лондонці вже через кілька днів перетнуться з "Наполі", а Віллаш-Боаш попереджає про ймовірну невдачу. Як, знову привид фіаско? Португальця вважали продовжувачем традицій свого значно титулованішого співвітчизника, але на "Стемфорді" у нього поки не клеїться...

А що, як начхавши на все, повернути у табір "аристократів" Жозе Моурінью? Від такого ходу "конем" залишаться у виграші практично всі. Загинаємо пальці: а) "Челсі" і багатомільйонна армія прихильників, які отримають надпотужний імпульс; б) Моурінью. Бідолашний португалець марніє в Мадриді з кожним днем, хоча його команда таки веде перед у Прімері; в) Віллаш-Боаш. Ну не готовий наразі Андре до жорен англійського гранда. Йому б у рідний "Порту", який без свого тренера помітно зав'яв; г) Алекс Фергюсон. Подейкували, наставник "МЮ" дуже засмутився, коли Моур переїхав на Апенніни, адже втратив надпринципового суперника, таку собі "щуку", яка пильнувала, аби "карась" не дрімав; д) нейтральний вболівальник е) любителі слізних камбеків і зворушливих перемог зі старою командою....При бажанні, список можна продовжити. Проте, гадаю, ви розумієте, що такий трюк можна провернути хіба що влітку. Зараз у Жозе момент істини на Піренеях - ще нічого не втрачено. Мінімальний шанс покращити своє становище є і в Боаша.

В другому за "ваговою категорією" матчі усе також закінчилося достатньо логічною нічиєю. Щоправда, безгольовою. "Ліверпуль" на правах господаря чавив "шпори", але ледь сам об них не поколовся. Можливо, не лише в автора цих рядків закралася підозра, що мерсисайдці пройшли свій пік, і тепер потихеньку спускаються до звичного рівня. Хотілося б помилятись, адже конкурентноспроможний "Ліверпуль" потрібен не лише вболівальникам цього клубу. В чому команда Далгліша справді бездоганна - це в чіпкості. Годі перелічити всі епізоди, коли після контакту з міцними корпусами Джеррарда чи Шкртела суперники відлітали, немов пір'їнки. Відповідно, величезний відсоток підборів м'яча виявився на користь господарів. Якби не прямолінійність і вайлуватість все того ж Керрола, три очки могли б залишитися на "Енфілді".

Щодо повернення Суареса, то воно видалося зовсім не таким, про яке мріяли шанувальники його таланту, що вже казати про самого футболіста! Вийшов, погладив стопою м'яч, рвонув в атаку, штовхнув Паркера, провів "больовий прийом" у грудну клітку. Фе, як негарно! Звісно, вважати, що Луїс зробив це спеціально, буде помилкою. Після такого терміну "ув'язнення", яким нагородили уругвайця, чи не кожен гравець, якщо він, звісно, не Пепе, намагатиметься поводитися тихіше води... А те, що ми побачили вчора, було радше намаганням якомога активніше увійти в гру.

Поки всі ці команди чубилися поміж собою, в одноосібні лідери вийшов все той же "Ман Сіті". Команда Манчіні без проблем впоралася з "Фулхемом". Щоправда, матч на "Іттіхаді" видався доволі звичайним у порівнянні з тим, що коїлося в інших матчах. Ну ось візьмімо поєдинок "Арсенала" та "Блекберна". Чистісінької води розгром, де крізь призму великої кількості забитих м'ячів можна зрозуміти три речі. Насамперед, Робін ван Персі висловив надзвичайно обгрунтовану претензію на титул найкращого бомбардира за підсумками першості, адже його переслідувачі відстають вже на шість м'ячів. По-друге, "Блекберн" без своїх лідерів Самби і Аєгбені - зовсім інша команда - квола і беззахисна. Врешті, по-третє, Гаель Жіве - справжній бовдур, висловлюючись словами Джулая. Коли для його команди ще не пахло розгромом, він у центрі поля пішов прямою ногою проти ван Персі...Безглуздя!

Компанію Жіве у рубриці "трагіфарс туру" можуть скласти ще дві персони - новобранець КПР Джібріль Сіссе і голкіпер "Евертона" Тім Ховард. Перший поліз із кулаками до свого кривдника, за що побачив перед собою червоне світло. У другому таймі обезкровлені "обручі" пропустили два м'ячі від "Вулверхемптона", тож поступилися надпринциповому супернику в боротьбі за виживання. Ось і "проявив" себе Джібріль! Натомість Ховард став жертвою нерівного поля у Вігані. Після рикошету м'яч летів у руки кіперу, та відбившись від газону, різко змінив напрямок руху. І смішно, і грішно.

Наостанок аплодуємо "Сандерленду" і "Суонсі". Обидві команди - плід творчої праці своїх наставників. Визнання не змусило на себе довго чекати - Брендана Роджерса, керманича "лебедів", названо найкращим тренером АПЛ за підсумками січня. Зовсім трішки, аби дотягтися до перемоги, забракло Мартіну О'Нілу. Таке враження, що це лише питання часу. "Чорні коти" здатні виколоти очі кому завгодно. І "Арсеналу" в наступному турі буде ой як непросто.

Олег Бабій