УКР РУС

Повернення стамбульського лева

13 травня 2012
Автор: Марко Лютий

От і відгримів у Стамбулі Суперфінал, що визначив нового чемпіона країни. І справді нового — вперше за чотири роки "Ґалатасарай" повернув собі свій улюблений титул.

Як уже писалося в статті про стамбульське дербі, цей матч став грандіозним приводом для з'ясування стосунків між "Фенербахче" та "Ґалатасараєм", який суперникам подарував новий формат Суперліги.

Вчорашня гра належить до тієї категорії ігор, коли відсутність якості та видовищності гри компенсовано загальним напруженням ситуації. Обидві команди мали нагоди для того, аби завершити матч на свою користь, але, зрештою, самі ж руйнували їх.

Домінував, безумовно, "Фенербахче". Підопічні Йилдирима потребували лише перемоги, адже тільки за таких умов можна було обійти суперника в турнірній таблиці. Відтак господарі грали першим номером, контролювали м'яч значно більше й створили купу моментів, кілька з яких були явно "валідольними" для суперника. А от у захисті "Фенер" зіграв відмінно, нейтралізуючи всі атаки "Ґалатасарая" — нечасті, зате гострі.

Відповідно "Ґалатасарай" влаштовуала навіть нічия. Проте на гостей із європейського берега тиснула поразка двотижневої давності на домашній арені, та й загалом у матчах Суперфіналу команда показувала значно гіршу гру, ніж у першості. Гравці "Ґалатасараю" частіше помилялися, при чому всі, включно з воротарем. Проте в таких ситуаціях їх страхували одноклубники (той же воротар Фернандо Муслера ліквідував щонайменше три "безнадійні" моменти).

В цій грі було все. Дві червоні картки для обох команд, розбірки між гравцями, симуляція і брутальність на полі, полум'я на трибунках. Навіть гол, який не було зараховано через порушення правил проти воротаря "Ґалатасараю". На щастя для обох команд, їм трапився виважений арбітр, який не справляв враження заангажованості чи упередженості.

Для "Фенербахче" це був шанс врятувати провальний сезон.

"Ґалатасарай" давненько не святкував чемпіонство просто на полі принципового суперника. Після фінального свистка, як і слід було очікувати, фани "Фенербахче" не покинули стадіон зі стоїчним "Це футбол". Спершу вони влаштували піро-дощ, згодом деякі з них вибігли на поле.

Ще пізніше сутички перейшли на вулиці Стамбула.

Можливо, в цій грі "Фенербахче" діяв краще — агресивніше (по-футбольному і по-брутальному) та чіткіше, проте слід віддати належне самовіддачі "Ґалатасараю". Команда з європеського берегу заслужила на чемпіонство у цьому сезоні, обійшовши свого суперника на 9 пунктів у першості й відстоявши свої ворота у надпринциповому дербі.