УКР РУС

Повернення "Сталі", гольовий пас Алієва. Підсумок 12-го туру Першої ліги

1 жовтня 2013 Читать на русском

Новий тур видався багатим на події: зміна лідера, "Суми" втрачають шанс на реванш, залишаючись на своєму місці, сюрприз від "Десни" та інтрига в Полтаві.

«Сталь» - «Миколаїв» - 1:0

«Сталь» зуміла нарешті перервати свою чорну смугу та повернути одноосібне лідерство. На фоні стомленого кубковим матчем «Миколаєва» господарі виглядали впевнено та натхненно. Вже перша атака принесла результат: Сікорський навісив на Батюшина, за яким не вслідкували миколаївські захисники, і той головою влучно замкнув передачу. 1:0 – «Сталь» виходить вперед на третій хвилині. Після цього був гольовий момент у Степанюка, його падіння в штрафній та жовта картка за симуляцію – в Охтирку Степанюк не їде. Далі лідери не поспішали йти в контратаки, намагалися контролювати ситуацію на полі та підловити «Миколаїв» на їх помилках. Команди обмінялися кількома ударами, проте особливого загострення не було.

Після перерви на полі з’явилися три нові гравці «Миколаєва» - на правому фланзі, щоб уберегти активного та небезпечного Сікорського. Проте це не надто допомогло, господарі заволоділи перевагою з перших хвилин другого тайму. Кілька контратак «Сталі» могли подвоїти рахунок, проте одного разу не вистачило точності того ж Сікорського, інші удари взяли на себе захисники та голкіпер. До середини тайму нарешті активізувався «Миколаїв». До фінального свистка гості штурмували ворота Ганєва, проте позитивного результату так і не добилися. Бойовий програш Миколаєва та впевнена перемога Алчевська.

«Олімпік» - «Динамо-2» - 3:1

Досить передбачуваний результат матчу, проте «Олімпіку» першому в сезоні вдалося забити динамівцям більше двох м’ячів. З початку матчу було зрозуміло, хто є фаворитом зустрічі: господарі активно атакували, особливо правим флангом, проте добитися результату їм так і не вдавалося. Вирішальним став момент у кінці тайму: боротьба Волкова та Браткова у штрафній гостей втілилася у пенальті. Одинадцятиметровий довелося виконувати двічі через фальстарт, проте Дорошенку таки вдалося відкрити рахунок.

Приїзд Алієва викликає у першій лізі резонанс. Так свого часу приймали зірку в Тернополі

У другому таймі пресинг донеччан став ще відчутнішим та результативнішим: на 49-й хвилині Гришко головою закрив передачу зі штрафного, а на 76-й Заїка переграв воротаря киян. І тут прокинулося «Динамо». Кілька шансів з’явилося в Алієва, проте одного разу він без результативно віддав передачу, далі його удар стримав воротар. Та під завісу матчу після розіграшу кутового динамівці таки забили гол престижу – відзначився Яремчук. 3:1 – «Динамо-2» підтверджує свій аутсайдерський статус, «Олімпік» виходить на друге місце.

«Полтава» – «Авангард» – 1:1

Сусіди по турнірній таблиці, обидві команди були досить мотивовані в цьому матчі. Спочатку в грі активніше виглядали господарі, і вже на сьомій хвилині Шевчук випробував на стійкість воротаря краматорців. Далі майже стовідсоткові моменти були в Хобленка та того ж Шевчука, проте надійно зіграв захист. «Авангард» не став поступатися і до середини тайму теж провів кілька атак, одна з яких таки завершилася голом: після неймовірно довгої передачі Резнікова Швидкий з дальнього кута воротарського майданчика віддав на Ковальова. У Кучинського не було шансів. Господарі намагалися достойно відповісти, проте захист краматорців був на висоті.

На 27-й хвилині незадоволений суддівством президент «Полтави» спустився в технічну зону, чим спонукав свою команду до активніших дій. Як результат далі «Авангарду» довелося пітніти тільки в захисті. Після перерви полтавці не втратили завзяття і продовжили натиск, який результативно завершив Нісібулін на 56-й хвилині – рахунок зрівнявся. Через чотири хвилини «Полтава» навіть вийшла вперед – завдяки удару рукою Хобленка, проте арбітр бачив епізод і не зарахував взяття воріт. До кінця матчу обидві команди намагалися тиснути на суперника, проте рахунок так і не змінився.

«Буковина» - «Зірка» - 0:1

Після того, як з «Буковини» пішла значна частина старого складу, команда втратила грізний вигляд. Проте в недільному матчі Чернівцям протистояла непередбачувана та, як виявилося, неамбіційна «Зірка», тож глядачів обидва клуби розчарували. У «Буковини» надія була на новачків, але вони її не виправдали: неточні паси, кволі удари. До першої атаки «Зірки» на 37-й хвилині, яку результативно закрив Галенко, боротьба відбувалася лише в середині поля. Після пропущеного м’яча Чернівці намагалися реабілітуватися, що їм легко дозволяла робити заспокоєна голом «Зірка», проте спроби «Буковини» завершувалися нічим.

На початку другого тайму з’явилася надія на цікавий футбол з боку гостей, але кіровоградці швидко втратили натхнення. «Буковина» ж продовжувала атакувати, але катастрофічно невдало. Лише на 75-й хвилині господарі спромоглися на свій перший за всю гру момент, проте захисники «Зірки» відіграли свою зарплатню. 0:1 – «Буковині» потрібен час, щоб зігратися.

«Суми» - «Нафтовик-Укрнафта» - 0:2

Сумське дербі було найбільш очікуваним матчем 12-го туру. Незважаючи на дощ з градом, який пройшов перед грою, протистояння принципових суперників зібрало найбільше глядачів у турі – 3700 осіб. Команди не розчарували уболівальників: з перших хвилин почалося активне протистояння, у якому все ж перевага була на боці гостей, моментів було достатньо біля обох воріт. У середині тайму довелося надавати медичну допомогу воротарю сумчан, який зазнав травми в боротьбі проти Родіонова. До кінця тайму господарі активізувалися, проте на перерву команди пішли без забитих м’ячів.

На другий тайм наставник «Сум» зробив кілька замін, але «Нафтовик» не втрачав переваги. Ситуація дещо змінилася після забитого на 69-й хвилині голу Артюхом – господарі зібралися і почали атакувати, але м’яч знайшов знову їхні ворота, а не охтирців – Павелько подвоює рахунок на 82-й хвилині. До кінця матчу господарі встигають провести ще кілька атак, але до змін рахунку знову ближчі гості. 0:2 – «Суми» не втрачають турнірного місця, а «Нафтовик» підбирається ще ближче.

«Десна» - «Олександрія» - 2:0

Незважаючи на неспівмірність місць суперників у турнірній таблиці («Олександрія» була лідером, тоді як «Десна» перебувала в другому десятку), ніхто не очікував легкої гри. Навіть втомлені кубковими матчами команди були налаштовані серйозно, що підтвердили атаками з самого початку матчу. Здобути гольову перевагу вдалося «Десні» на 21-й хвилині: Агапова в атаці у штрафній підштовхнув Сидоренко – пенальті реалізовує Картушов. Далі ініціативою заволоділи гості, проте результату це не принесло. У найближчому до гольового моменті Чернігів врятувала перекладина.

Другий тайм став багатим на події. «Десна» збавила в атаці і закцентувала увагу на обороні: не дивно, адже суперник непростий – лідер турнірної таблиці. Проте «Олександрія» почала грати сама проти себе: спочатку голкіпер невдало виніс м’яч на гравця «Десни», а пізніше Бондаренко зіграв у ногу Картушова, за що схопив другого гірчичника. Гості залишаються в меншості, починається дощ і хаос на полі. Небезпечних моментів бракує, лише на останніх секундах Чуланов втікає один на один і ефектно завершує матч. 2:0 – «Олександрія» не довго тішилася лідерством.

«Нива» - «Геліос» - 1:1

Після кубкової перемоги, від «Ниви» глядачі очікували нових звитяг. Але початок матчу засвідчив, що недарма обидві команди пасуть задніх у турнірній таблиці. У тернополян не клеїлося в атаці, а харків’яни не намагалися змінити рахунок. З часом «Нива» оговталася і спромоглася майже забити гол: від перекладини м’яч ударив в поле. Тернополяни намагалися довести взяття воріт, проте арбітр був непохитний. Наполегливість «Ниви» таки дала результат, і Баранець вгатив у дев’ятку під завісу першого тайму.

У другому таймі Тернопіль теж взяв ініціативу на себе, провівши кілька нереалізованих атак. Господарі були близькі навіть до пенальті, проте лайнсмен вказав на офсайд. Змінилася гра після виходу на поле Давидова, який за кілька хвилин перебування на полі зумів зрівняти рахунок. Тимчасова паніка «Ниви» змінилася затишшям до кінця матчу. Рахунок так і не змінився, як і положення команд у турнірній таблиці.

«Украгроком» - «Титан» - 0:0

До понеділкового матчу команди прийшли з однаковим активом – по 13 очок, тож перемога була необхідна кожній з них. З початку зустрічі незнайомі до того суперники намагалися підлаштуватися під гру як опонента, так і власну: було багато невлучних пасів, передач ініціативи. Першими до воріт противника вдалося дійти господарям – змарнував свій шанс Горбаненко. Пізніше головківці розіграли штрафний, проте так само безрезультатно. Далі була відповідь «Титану» в особі Карпенка і кілька небезпечних моментів від «Украгрокому», травма півзахисника з Армянська Войнаровського і його заміна. До кінця тайму команди обмінялися кількома атаками, не достатньо небезпечними для зміни рахунку.

У другому таймі перевага була на боці господарів, гостям доводилося відігравати в захисті. Проте гольових моментів було менше, аніж у першій половині гри. Можна відзначити по одному епізоду з боку кожної команди: спочатку Лозовий не потрапив у дев’ятку «Титану», а пізніше на 75-й хвилині Жигалов не реалізував вихід один на один. Матч так і завершився нічим. Гра відповідала кількості глядачів – 450 – найменшій з усього туру.

Анна Журба, спеціально для "Футболу 24"