УКР РУС

"Постать Гвардіоли тисне на мене": Мессі, важке прощання з ветеранами, найгірший момент у Барселоні – Хаві розкрив усе

31 травня 2023 Читать на русском

Головний тренер Барселони Хаві Ернандес пролив світло на низку питань, які цікавлять прихильників чемпіонів Іспанії 2022/23.

Барселона повернула титул чемпіона Іспанії, вигравши Ла Лігу вперше за 4 роки. "Синьо-гранатові" достроково стали найкращою командою Іспанії, випередивши Реал та Атлетіко. Попереду – останній тур чемпіонату, але клуб вже активно планує наступний сезон. У нього Барса увійде суттєво оновленою – зокрема, багаторічні лідери Жорді Альба та Серхіо Бускетс вже точно залишають клуб.

Головний тренер "блаугранас" Хаві Ернандес завітав на телеканал TV3, ставши гостем програми Gol a Gol. "Футбол 24" вибрав найцікавіше з інтерв'ю легенди Барселони, який повернув команді статус найкращої у Ла Лізі.

Барселона попрощалася з двома ветеранами – зворушливі відео, які переповнені сльозами

Новий контракт. "Рано чи пізно ми зрозуміємо один одного. Я усвідомлюю, що клуб докладе усіх зусиль, і жодних проблем не буде. Сподіваюся, що ми закінчимо досягненням згоди, а я зможу продовжувати роботу ще багато років".

Хосеп Гвардіола. "Його постать тисне на мене, як тренера. Я не вважаю це справедливим. Це вже траплялося зі мною, коли я був футболістом. Потрібно перегорнути цю сторінку".

Облом від Манчестер Сіті. "Барселона взимку дуже хотіла підписати Канселу. Жоау втратив місце у складі, а нам запропонували його. Ми погодилися, але в підсумку Манчестер Сіті заявив, що не хоче віддавати його Барселоні".

Найгірші моменти на посаді головного тренера. "Іноді у вас виникає відчуття, що ви підводите людей. Після поразки 0:3 я віз дітей до школи і швидко повертаався до автомобіля. Хотів, щоб мене ніхто не бачив, бо було дуже соромно. Після розгрому від Баварії на Камп Ноу вболівальники майже не свистіли. Нам довелося вийти на поле, щоб подякувати їм. І саме тоді я відчув вражаючу зміну – ми відчули відданість фанатів.

Після поразки від Реала на Бернабеу (1:3 у жовтні 2022-го – прим.) я мав особисту розмову з командою. Попросив, щоб мене залишили наодинці з футболістами, бо побачив, що у цьому матчі команді дечого бракує. Був брак емоцій, пристрастей, душі – тих цінностей, про які я просив з першого дня. Я помітив, що з командою щось не так, і розмовляв з гравцями впродовж тривалого часу. Ми сказали один одному в очі деякі речі. Після цього всі у Барсі зблизилися, як ніколи раніше.

Відчуття, що ми не можемо конкурувати в Лізі чемпіонів – це жахливо. Це один із найгірших моментів у моїй тренерській кар'єрі. Ми не можемо цього переварити. Це невирішене питання для Барселони – потрібно підсилитися і прагнути до вдосконалення".

Справа Негрейри. "Це дуже нашкодило нам і завдало болю. Але ми знаємо, що Барселона ніколи не займалася підкупом арбітрів. У той час всі відчули велику ворожість до нашого клубу. Але замість того, щоб дестабілізувати команду, це навпаки, об'єднало нас".

Ліонель Мессі. "Все залежить від нього. Якщо Лео захоче повернутися – Барса зробить усе можливе, щоб це сталося. Він може нам допомогти, я впевнений у цьому.

У мене з ним хороші, дружні стосунки. Я стежу за матчами Аргентини та ПСЖ, Лео дивиться ігри Барселони. Не сумніваюся, що багато людей хочуть його повернення. На матчах Барселони досі скандують його ім'я, у кожній грі. Мені імпонує це, але окрім футболу, є ще економічні фактори. Втім, можу сказати, що все залежить від нього. На 99%.

Відхід Піке та Альби. "Дуже важко ухвалювати рішення, які суперечать бажанню футболіста. Це непросто. Мені було складно сказати Піке, що він може піти, бо тепер гратиме менше. Я навіть не міг спати через це, адже ми пройшли дуже багато разом.

Те саме було з Альбою. Я почувався поганим другом, коли розмовляв з ним, але моїм пріоритетом є команда. Таке траплялося і зі мною, коли тренером був Луїс Енріке. У цей момент ти не розумієш, чому так сталося, адже після стількох років у стартовому складі ти просто повинен грати.

Жорді розлютився на мене, але і його можна зрозуміти. Однак, після командного обговорення в чаті він сказав, що готовий до відходу на всі 100%. Так було і з Піке. Вони знали, як піти у потрібний момент".

Найкраща гра. "Фінал Суперкубка Іспанії (3:1 на користь "блаугранас" – прим.) став найкращим матчем нашої команди у сезоні.

Оцінка першого повного сезону в статусі тренера Барси. "Чудова кампанія. Особливо, якщо згадати, як усе починалося. Коли я прийшов у Барселону в листопаді 2021-го, команда була деморалізованою і йшла на дев'ятій позиції. Людям потрібен був такий сезон, як цей.

Футболісти зляться, бо я найбільше святкував перемогу в чемпіонаті. Але для цього довелося пройти через багато страждань. Часто мені було дуже погано. У Барселоні ти відповідаєш за все. У певний момент був брак підтримки – я читав газети, дивився передачі і бачив цю нищівну критику на адресу мого тренерського штабу. Але несправедливо порівнювати цю команду з Барсою зразка 2010-го чи 2012 року.

З нас робили винних у ситуації, що склалася. Барселона – найскладніший клуб у світі. Що б ви не робили, ніколи не буде так, що у вас абсолютно все вдається. Завжди чогось не вистачає".