УКР РУС

Португалія розгромила Ізраїль: Роналду наближається до рекорду, Канселу бронює місце у старті на Євро, а Фернандеш – MVP

9 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках контрольного поєдинку збірна Ізраїля зазнала нищівної поразки від Португалії.

Товариські матчі
завершено
-

Португалія завершувала збір перед Євро матчем на Жозе Альваладе проти збірної Ізраїлю. Фернанду Сантуш провів масштабну ротацію – після нічиї з Іспанією він виставив другого голкіпера (у ворота став Руй Сілва), зі старої четвірки в обороні залишився тільки Пепе, а півзахист був замінений повністю. Жота і Роналду потрапили у стартовий склад, а в допомогу їм відправився Бернарду Сілва. У Ізраїля в основі виділявся Манор Соломон, а в запасі у гостей сидів Абу Ханна – вже екс-захисник Зорі.

Португалія – Ізраїль – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Перший тайм пройшов приблизно так, як і очікували вболівальники. "Селесао" одразу ж захопили контроль над м'ячем, Роналду все так же старався бити з будь-яких дистанцій, але загалом команди старалися не підіймати темп – ніхто не бажав травм перед Євро та відпусткою. Втім, навіть на середніх швидкостях господарі створили достатньо моментів – Жота у штрафному змарнував кілька нагод, удар Фернандеша при виході віч-на-віч парирував голкіпер, а Роналду пробив у нього ж метрів з десяти після закидання від Бруну.

Особливо виділявся Канселу, який ще до 20-ї хвилини виконав дві передачі під удар. Зрештою, його активність і принесла гол "селесао": Жоау на 42-й відкрився під передачу на хід і прострілив у центр карного майданчика на Фернандеша, а той одразу пробив у дальній нижній кут – 1:0! Ще через дві хвилини прилетів і другий гол: Бруну розігнав контрвипад, завершивши її передачею на лівий край штрафного під удар Роналду – Кріш же другим дотиком прошив Марсіано. 2:0!

У роздягальні обидва тренери провели по заміні. У португальців замість Жоти вийшов Андре Сілва, а ізраїльтяни посилили оборону Абу Ханною. Це рішення аж ніяк не допомогло гостям: "селесао" продовжили домінувати, навіть не підіймаючи швидкостей, а моменти не змусили на себе довго чекати. Найкращі нагоди оформити розгром мали Бернарду Сілва та Андре Сілва – перший виходив віч-на-віч на 60-й хвилині, а другий на 70-й потужно стріляв з лінії карного майданчика. В обох випадках врятував Марсіану. До 80-ї хвилини господарі вели за ударами з рахунком 19:2.

Щоправда, у Ізраїля був шанс відродити інтригу. В одній з атак Соломон змістився з флангу в центр, викотивши передачу під постріл самотньому Захаві, однак той завозився з м'ячем, пробивши у захисника. В іншому епізоді Захаві завдав удару метрів з 20-ти у дальній кут, але м'яч пролетів поруч зі стійкою. Крім того, наприкінці зустрічі у гостей пройшов непоганий простріл на лінію воротарського, однак Захаві не зміг його нормально замкнути.

В цілому, підопічні Фернанду Сантуша давали супернику грати. В останні 20 хвилин вони взагалі розслабились, хоча на поле вийшли свіжі Моутінью, Санчеш та Гонсалвеш. Ізраїль, однак, не зміг скористатися цією ситуацією, за що й поплатився: на 86-й хвилині Канселу увійшов на правий край штрафного, хитнув Абу Ханну й обвідним ударом поцілив у дальній кут – 3:0!

Перед фінальним свистком Бруну Фернандеш ще й четвертий гол провів, поціливши у ліву дев'ятку метрів з 20-ти. 4:0! Португалія їде на Євро у хорошому настрої.

Бруну Фернандеш знову на коні

Бруну дуже невдало провів фінал Ліги Європи, а у товариському матчі проти Іспанії його вихід на заміну не приніс жодної користі збірній Португалії. Старт поєдинку проти Ізраїля також не сподобався – хавбек приймав поспішні рішення, стріляючи з дистанції по горобцях, і змарнував шикарну гольову нагоду. В якийсь момент здалося, що Фернандеш за півтора роки перебування в топ-формі просто втомився розривати, потрапивши у невеличку ігрову яму.

На щастя, нічого подібного не сталося. Бруну Фернандеш таким чином просто розігрівався. На 37-й хвилині він показав справжній клас, виконавши ефектне закидання під удар Роналду, а перед перервою своєчасне вмикання з глибини з точним пострілом дозволило відкрити рахунок. Ще за дві хвилини саме Бруну розігнав контратаку, яку завершив взяттям воріт Роналду. У другому ж таймі в актив 11-го номера "селесао" додалися пас Бернарду Сілві під вихід віч-на-віч та ефектний гол.

Не можна сказати, що через Бруну Фернандеша йшла вся гра збірної Португалії, однак його вплив був колосальним. Участь у трьох голах з чотирьох, 5 передач під удар, 8 прогресивних пасів, 9 повернень володіння, 101 дотик до м'яча (лідер матчу), 5 дотиків у штрафному – ось неповний список важливих дій хавбека МЮ на полі. Не дивно, що португальське видання GoalPoint поставило йому 10 балів.

Звісно, це лишень матч проти Ізраїля, однак не варто сильно применшувати заслуги Бруну. Попри клас суперника, той же Андре Сілва не зробив жодного дотику до м'яча на чужій половині за 30 хвилин, а Бернарду Сілва та Жота далекі від статистичних показників Фернандеша. Лідер "селесао" вміло атакував простір, помічав партнерів і якісно завершував атаки Португалії, ставши найпомітнішою фігурою на полі. Він довів, що останні два невдалих матчі були випадковістю. Бруну Фернандеш не втомився – він досі робить різницю на полі.

Канселу повинен бути основним на Євро

Ніхто в цьому не сумнівався до останніх місяців. Жоау провів феноменальний сезон, але під його завершення фулбек-універсал несподівано почав програвати конкуренцію в Манчестер Сіті – дедалі частіше він залишався на лаві запасних, а основними варіантами Пепа на флангах явно стали Вокер і Зінченко. Фінал Ліги чемпіонів Канселу просидів на банці, хоча десь в лютому це було неможливо уявити. Цей факт насторожував.

Канселу приїхав у табір збірної вже після поєдинку "селесао" проти Іспанії. Тоді правого захисника грав Семеду – і нічого хорошого з цього експерименту не вийшло. Нельсон не приніс великої користі в атакувальній роботі, а в обороні його фланг возили з першої до останньої хвилини. Вже цей факт вимагав появи Канселу в старті на Євро, однак Жоау необхідно було перевірити на предмет фізичної та ігрової готовності.

Фулбек пройшов перевірку успішно. Ще до 18-ї хвилини в активі Канселу було дві класні передачі під удар, а третя вже стала гольовою – їй передувало класне відкривання під пас на хід правим флангом. І це лишень у першому таймі! По перерві його активність трішечки впала разом із активністю всієї збірної, але красивий гол наприкінці зустрічі поставив остаточний вердикт у справі Жоау. Такий футболіст на Євро повинен починати в основі "селесао"!

В обороні його кілька разів непогано навантажив роботою Соломон, однак нічого небезпечного з флангу правого фулбека не прилетіло. Вся гострота ізраїльтян була пов'язана виключно з лівим краєм, який обороняв молодий Мендеш, а Жоуа зробив 8 повернень м'яча та виграв 8 єдиноборств. В атаці ж Канселу не просто виділявся – він створював різницю на полі, відриваючись від опікунів на швидкості, легко обігруючи їх і роздаючи передачі топ-рівня. У групі, в яку потрапила Португалія, ці якості матимуть особливо важливе значення.

Роналду продовжує гонитву за рекордом

Кріштіану є доволі суперечливою персоною в тактичному плані, але геніальні бомбардирські навички португальської "сімки" не викликають сумнівів і в 36 років. За 70 хвилин поєдинку проти Ізраїля капітан "селесао" зробив 16 дотиків у штрафному (лідер матчу за цим показником) і провів 7 ударів (3 в площину). Своїм пострілом перед перервою він забив свій 104-й гол у складі Португалії – причому Ізраїль став аж 42-ю країною-жертвою Роналду. До завоювання статусу найкращого бомбардира збірних КР7 не вистачає всього 6 м'ячів.

В атаці нападник Ювентуса досі приносить користь, але зі штрафними йому вже необхідно зав'язувати. У вчорашній зустрічі Кріштіану знову вирішив пробити зі стандарту, однак вийшло бездарно – м'яч полетів у небо практично одразу. Загалом, з 33-х останніх штрафних Роналду забив лишень один, але він продовжує відбирати право відзначитись у партнерів – хоча в команді вже є мінімум один визнаний майстер цієї справи (Бруну Фернандеш).

Фернанду Сантуша проблеми зі стандартами, які нахабно відбирає Роналду, не бентежать. Ба більше: він не бачить жодних проблем у негативному впливі Кріша при організації пресингу – коли у твоєму складі є найкращий бомбардир Серії А, ти повинен це використовувати. Тим паче, що команда вміє працювати у різних стихіях і з Роналду, і без нього. Власне, коуч португальців недавно говорив про це прямим текстом. Наскільки правильним є такий підхід, покаже Євро-2020.

Іспанія розписала нічию з Португалією – Мората видав черговий парад марнотратства, а Роналду втрачає вплив на гру