УКР РУС

Португалія – Німеччина: фантастичний Госенс, черговий крок Роналду до рекорду, Бундестім рветься у плей-офф Євро-2020

19 червня 2021 Читать на русском

Португалія та Німеччина зустрічалися в другому турі чемпіонату Європи-2020. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Португалія – Німеччина стартував о 19:00 за Києвом. Поєдинок приймала мюнхенська Альянц Арена. Німці після поразки від Франції з автоголом Матса Хуммельса розташувалися на останньому місці групи F з нулем очок. Португалія в першому турі розгромила Угорщину в Будапешті (3:0).

У стартовому матчі другого туру квартету Угорщина сенсаційно відібрала очки у Франції та відправила Бундестім на останню сходинку турнірної таблиці. Відповідно, Німеччина повинна була йти ва-банк заради перемоги а от нічия цілком влаштовувала португальців, які в такому разі набирали 4 пункти після двох турів у "групі смерті".

Угорщина втримала сенсаційну нічию з Францією на Євро-2020

І Йоахім Льов, і Фернанду Сантуш не зробили жодної заміни у стартових складах, довірившись тим же виконавцям, що і в першому турі. Гра розпочалася в динамічному темпі фактично без розвідки і вже на 5-й хвилині м'яч влетів у ворота Португалії. Робін Госенс у падінні забив гол, але радість Бундестім тривала недовго. Серж Гнабрі заліз у крихітний офсайд, тому взяття воріт було справедливо скасоване. Загалом активніше виглядали німці в перші хвилини – воно й не дивно, враховуючи турнірні розклади.

На 10-й хвилині Німеччина створила ще один момент, але Патрісіу врятував португальців після дального удару Хаверца. Гнабрі був першим на добиванні, але не наважився на удар з гострого кута і шанс було втрачено. Відверто "пливли" підопічні Сантуша в перші хвилини – Бундестім була значно потужнішою. Кроос стріляв у дотик після пасу Госенса, проте відчайдушний підкат захисника відвів загрозу.

Португалія – Німеччина – відео голів

По такій грі гол Португалії став вкрай нелогічним. На 15-й хвилині німці невдало розіграли кутовий, Бернарду розігнав контратаку пасом на Жоту. Гравець Ліверпуля класно прийняв м'яч на груди, після чого покотив на Роналду, який забив свій 3-й гол на Євро і вперше у своїй кар'єрі вразив ворота Німеччини. 1:0 – вкрай не по грі чинні чемпіони вийшли вперед.

І могли забити вдруге! Рубен Діаш з меж воротарського вирішив скинути паралельно лінії воріт, хоча цілком міг і пробивати. Супершанс не використав захисник Манчестер Сіті. Пропущений гол став своєрідним холодним душем для Бундестім. Значно менше почала атакувати команда Льова після гола Роналду.

Але все ж досягла свого на 35-й хвилині. Кай Хаверц у дотик замкнув простріл Госенса. Хавбек Челсі випередив Діаша і зрівняв рахунок. 1:1! Як показав повтор, м'яч влетів у сітку саме від захисника Ман Сіті, якого і записали автором гола. І тут же Німеччина вийшла вперед – Геррейру вразив власні ворота після прострілу Кімміха! Нокдаун для Португалії, якій терміново була потрібна перерва. На останніх секундах Гнабрі накрутив Пепе і міг забивати третій, але Патрісіу видав класний сейв. Фантастичні гойдалки і розкішний перший тайм!

З перших секунд другого тайму замість Бернарду Сілви вийшов Ренату Санчеш. Заміна не зіграла – буквально за 5 хвилин рахунок став 3:1 на користь команди Льова. Швидка атака німців завершилася ударом Хаверца в порожні ворота. Кай випередив Гнабрі, який був у офсайді, і переправив м'яч у сітку. І знову відзначимо Госенса, який записав у свій актив другий гольовий пас.

На 60-й хвилині забив і сам захисник Аталанти. Госенс з меж воротарського головою замкнув подачу Кімміха. Фантастичний матч від лівого захисника Бундестім! Тут же Льов зняв героя матчу, тримаючи в голові наступний матч проти Угорщини.

Втім, святкувати перемогу було рано. Португалія скоротила відставання після стандарту. Моутінью подав, Роналду скинув на дальню стійку, де Жота випередив Рюдігера і буквально заніс м'яч у ворота. VAR підтвердив легітимність гола.

Португалія великими пішла в атаку і була близькою до третього м'яча, але Ренату Санчеш з-за меж штрафного перевірив на міцність стійку воріт Нойєра. Це був останній реальний гольовий момент біля воріт Бундестім. Команда Льова відвела гру від власних воріт і навіть могла забивати, але удар Горецки був неточний. У підсумку, 4:2.

Німеччина здобула вкрай важливу перемогу і обійшла Португалію в турнірній таблиці, піднявшись на друге місце з трьома очками. У Франції 4 бали, угорці набрали один пункт. 23 червня німці зіграють з Угорщиною і у випадку перемоги вийдуть в 1/8 фіналу, а Франція зустрінеться з Португалією.

Найкращий матч Євро, який не повинен вводити в оману

Саме такі поєдинки є окрасою футбольних турнірів – за сюжетом, рівнем гри і суперників, напругою та результативністю. Команди продемонстрували видовищний футбол, який так імпонує вболівальникам. Німеччина, яка після поразки від Франції в першому турі опинилася притиснутою до стіни, зуміла зібратися і видати таку потужну гру, якої від Бундестім мало хто чекав. Оборона Португалії на чолі з Рубеном Діашем (найкращим гравцем АПЛ 2020/21, на секунду!) сьогодні нагадала нестійкий будиночок із карт, який розсипався від першого ж серйозного дотику.

Більшість експертів вважали Португалію фаворитом, але команда Фернанду Сантуша не змогла зачепитися за очки у протистоянні з супермотивованими німцями. Забивши десь нелогічний гол, чинні чемпіони не впоралися з тиском і двічі вразили власні ворота. Далі команда Льова відчула запах крові і пішла шматувати пораненого суперника. У ролі головного хижака виступив Робін Госенс, але про подвиги захисника Аталанти поговоримо нижче.

Бундестім обіграла Португалію вже в 5-му поєдинку поспіль. Востаннє "селесао" перемагали німців ще на Євро-2000 з рахунком 3:0. З того часу всі матчі на великих турнірах завершилися перемогами Німеччини із загальним рахунком 15:5. Такої серії німці не мають проти жодної іншої команди. До слова, в активі Бундестім 302 голи на чемпіонатах світу та Європи – рекордний показник в історії.

Але цей, безумовно, топовий, надрезультативний і видовищний матч не повинен вводити в оману, хоч і став чи не найкращим на чемпіонаті Європи. За очікуваними голами (xG) команди награли тільки на 3.94 м'ячі – лише 5-й показник на поточному Євро. Навіть поєдинок України з Північною Македонією мав стати результативнішим – 5.17 xG. "Завинили" автоголи Діаша з Геррейро, які довели кількість голів у власні ворота вже до 5-ти – а ще не зіграний навіть груповий турнір!

Робін Госенс – герой матчу

Одноклубник Руслана Маліновського видав феноменальний матч, хоч і відіграв лише годину. Саме Госенс ефектним ударом вразив ворота Патрісіу вже в дебюті гри, але гол було скасовано. Схоже, це лише завело лівого захисника Бундестім. Саме після його пасу Діаш зрізав м'яч у ворота. Також Робін взяв участь у другій гольовій атаці, у моменті з третім голом класно асистував на Хаверца, а четвертий гол Німеччини забив сам.

Дебютний м'яч 26-річного захисника за збірну Німеччини у лише 6-му поєдинку за національну команду. Абсолютно всі виграні єдиноборства, 6 дотиків до м'яча у штрафному суперника (і це лівий захисник!), 3 удари у площину з трьох. Розкішна статистика і статус найкращого гравця зустрічі!

Чи не найкращий лівий захисник світу на цей момент продемонстрував справжній топ-клас у другому своєму матчі на великому турнірі. Контракт Робіна з Аталантою розрахований до літа 2022 року – схоже, після Євро бергамаски поповнять свій рахунок на кількадесят мільйонів євро. Виступи Госенса не можуть залишитися без уваги – рівень Аталанти німець, схоже, переріс. Настав час рухатися далі. Чи готовий до цього Госенс? Сьогоднішній матч дав одностайну відповідь.

Роналду близький до рекорду

Ну і не можна оминути увагою найкращого бомбардира чемпіонатів Європи, який своїм голом не врятував Португалію від поразки. Кріштіану Роналду забив 19-й гол на Євро і ЧС, зрівнявшись за цим показником зі знаменитим Міро Клозе. Але, схоже, вже найближчим часом трапиться інша знаменна подія.

Португалець лише на 2 голи відстає від світового рекордсмена Алі Даеї, в активі якого 109 м'ячів за збірну Ірану. У Кріштіану вже 107 – можливо, історична подія буде зафіксована ще на цьому Євро.

Дивлячись на Роналду, немає жодних сумнівів у тому, що рекорд буде побитий. Можна по-різному ставитися до 36-річного форварда, але його працездатності позаздрить навіть молодь. Погляньте на дії Кріштіану в моменті із забитим голом – саме він вибив м'яч із власного штрафного, промчав через усе поле і завершив атаку ударом в порожні ворота. Неймовірна швидкість, бажання і клас. Попри всі свої регалії , CR7 все ще залишається голодним до перемог.

Інтрига перед останнім туром

Квартет F виправдовує статус "групи смерті". Угорщина, в яку не вірив ніхто, відібрала очки у Франції та зберігає шанси на 1/8 перед матчем із Німеччиною, яку зобов'язана перемагати. З великою долею ймовірності німців влаштує навіть нічия, але тоді треба враховувати результат матчу Португалії з Францією та/або рейтинг третіх місць у всіх групах. Доля кожної команди лише в її руках – жоден колектив квартету ще не втратив шансів на плей-офф.

"Вимкніть приймачі!" Австрія боїться повторити з Україною велику ганьбу – як Das Team написала чорну сторінку історії