УКР РУС

Португалія – Німеччина: анонс матчу Євро-2020

19 червня 2021 Читать на русском

Збірна Португалії в рамках поєдинку 2-го туру групового етапу Євро-2020 зустрінеться з Німеччиною. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Збірні Португалії та Німеччини стали одними з головних розчарувань 1-го туру Євро-2020. Чемпіони Європи у матчі проти скромної Угорщини не могли розкрити "автобус" до 83-ї хвилини, а екс-чемпіони світу без шансів "згоріли" Франції у рідних стінах – причому і "селесао", і "Манншафт" створили лічену кількість моментів. В обох випадках рахунок не відповідав розвитку зустрічі – підопічні Фернанду Сантуша оформили розгром лишень наприкінці матчу завдяки голу з двома рикошетами, пенальті та комбінації на останніх секундах, а команду Йогі Льова від 0:4 врятували два мінімальних офсайди "Ле Бльо" та стійка.

Франція – Німеччина: прагматичні чемпіони світу стерли прісну Бундестім, Погба – чиста магія, вирок Льову і парадокс xG

Поєдинок у Мюнхені надзвичайно важливий з турнірної точки зору. Євро-2020 розвивається так, що трьох очок може бути замало для потрапляння в список чотирьох найкращих третіх місць, тож португальцям необхідно набрати бодай один заліковий бал. Німцям вже відступати нікуди – вони стоять на межі другого поспіль прольоту повз плей-офф на великому турнірі. Щоправда, нічия могла б покращити шанси, адже в наступному турі "Манншафт" повинна перемогти Угорщину.

"Селесао" добитися свого завдання буде простіше, адже тепер не потрібно розкривати масивний низький блок. Підопічні прагматичного Фернанду Сантуша задовільняться і нульовою нічиєю, а проти такої збірної Португалії грати надзвичайно важко – вона буде збивати темп, нав'язувати єдиноборства і тікати в контратаки. У такому режимі перед Євро-2020 піренейці розписали дві мирові з Іспанією (по 0:0), а у двох поєдинках проти Франції команда пропустила всього один гол (0:0 на виїзді, 0:1 вдома). Власне, саме так португальці і Євро-2016 виграли, а зараз у них ще більш дисциплінований, тактично гнучкий і зірковий колектив.

Проблеми можуть початись, якщо Німеччина відкриє рахунок. Тоді вже "селесао" доведеться йти уперед, однак їхня структура позиційного наступу виглядає вкрай неоднозначно. 83 хвилини "нулів" з Угорщиною не були випадковістю – Португалія ніяк не могла розкрити центр, намалювавши U-подібну карту передач, а на останній третині поля команда занадто залежала від індивідуального виконання. Навіть за такого футболу чемпіони Європи створили 5-6 гольових нагод, однак більше половини з них пройшли після стандартів або дальніх ударів.

Втім, "селесао" можуть похизуватись хорошим гейм-менеджментом з боку Фернанду Сантуша. В останні півгодини матчу в Будапешті він зрозумів головну проблему – Бруну Фернандеш працював на одній лінії з нападниками, хоча максимальну користь він приносить у глибині. З переведенням хавбека МЮ у відтяжку Португалія почала реально притискати угорців, а подальша серія замін стала справжнім тріумфом головного тренера – у всіх трьох голах участь взяли свіжі Рафа Сілва та Ренату Санчеш.

Німеччина таким бонусом похизуватися не може. Йоахім Льов у поєдинку проти Франції проводив одну заміну за іншою, однак жодного покращення у грі вони не приносили. В тактичному та ігровому плані "Бундестім" виглядала занадто хаотично та неефективно – команда тримала м'яч і плела затяжні комбінації, однак увійти в штрафний та реально загострити виходило лічені рази. Щонайгірше, для епохи пізнього Льова цей матч можна назвати навіть хорошим. Бувало значно гірше.

Німеччина страждає від дій свого тренера. Після відходу Хансі Фліка зі штабу в 2014 році та явного старіння переможного покоління Йогі розгубився, потонувши у дивних експериментах – він відчіпляв від збірної Хуммельса й Мюллера й повернув їх перед Євро, а також перевів Кімміха з опорної зони на фланг, перейшов на незвичну схему в три захисники й спробував зіграти проти Франції одразу з двома "раумдойтерами" (повільними, але дуже розумними "відкривашками" зон). Всі ці ідеї не працюють. Футбол "Манншафт" виглядає розбалансовано, розкоординовано й стерильно.

Дуже цікаво поглянути, як Льов виходитиме з цієї ситуації. Зараз найбільш логічним варіантом виглядає бесіда з лідерами та пошук компромісів у тактичних рішеннях – такий метод у Баварії використовували Пеп Гвардіола та Ганс-Дітер Флік. В першу чергу, напрошується перехід на схему 4-3-3 з поверненням Кімміха в центр, однак чи готовий до таких рішень Йогі? Після ЧС-2018 його ідеєю фікс стала дисципліна та покірність в роздягальні, а жертвами цих ідей стали сенатори Баварії. До того ж зміна планів, які готували під Євро, може лишень нашкодити. Отже, тренеру доведеться експериментувати з комбінаціями футболістів у окремих лініях та ролях на полі.

Сам коуч на передматчевій прес-конференції пообіцяв внести корективи до тактики. "Так, нам потрібно додати в атаці: краще використовувати простір, бути більш інтенсивними і ефективними. Стосовно оборони, як показує матч з Францією, у нас все було досить добре організовано". Тобто, відхід від 3-4-3 очікувати не варто, а от шанси на появу Вернера чи Сане у старті зростають.

В будь-якому випадку, кадрового потенціалу збірної Німеччини та інтелекту лідерів достатньо для перемог над будь-яким суперником, тож Португалії сьогодні буде нелегко. Тим паче, що "Бундестім" буде битись з відчаєм приречених.

Кадрова ситуація

У збірній Португалії все спокійно. Єдиною втратою у складі залишається Канселу, якому через коронавірус довелося покинути табір – Жоау замінив Далот, однак у старті замість нього гратиме Семеду. Крім того, напрошується вихід Рафи Сілви, якому вдалося взяти участь у всіх трьох голах "селесао" в Будапешті, але востаннє його випускали в старті понад два роки тому. Вочевидь, справа в атаці знову почне Бернарду Сілва. На інших позиціях особливих дилем не виникає.

У збірної Німеччини проблеми серйозніші. Досі під сумнівом залишається участь Горецки – матч проти Франції він пропустив через пошкодження. Також були певні проблеми у Гнабрі, але на тренуваннях Серж залишався у загальній групі. Інших негараздів табір "Манншафту" не знав.

Орієнтовні склади на матч Португалія – Німеччина

Португалія: Патрісіу – Семеду, Діаш, Пепе, Геррейру – Бруну Фернандеш, Данілу Перрейра, Карвалью – Бернарду Сілва, Роналду, Жота

Німеччина: Нойєр – Гінтер, Хуммельс, Рюдігер – Кімміх, Гюндоган, Кроос, Гозенс – Сане, Гнабрі, Мюллер

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

Букмекери вважають фаворитом збірну Німеччини. За "Бундестім" грають фактор рідного поля та більша мотивація на перемогу, однак коефіцієнти все одно дуже високі – вони коливаються в районі 2,4. Тобто, не так вже сильно й вірять контори у "Манншафт". Натомість на нічию чи перемогу Португалії коефіцієнти тримаються на рівні 3,2-3,4.

Йоахім Льов пообіцяв внести корективи в атаку, додавши їй простору, але це натякає лишень на косметичні зміни у стартовому складі. Між тим, навіть у топовій формі німцям було б важко знайти простір на половині поля "селесао" – команда Фернанду Сантуша майстерно вміє сушити гру. При цьому його підопічні класно вилітають у контратаки, в той час як Німеччина у матчі з Францією виявила вразливість до них. "Манншафту" не вистачає ні швидкості, ні обережності при обороні в таких ситуаціях.

Важко повірити, що вмотивована "Бундестім" покине поле без голів, однак навряд чи їх буде багато. Португалія ж точно отримає можливість для контрвипадів – а з реалізацією у "селесао" точно все в порядку. Саме тому дуже вірогідною здається результативна нічия.

"І в цю хвилину приходить довгождана ерекція": рідкісна ситуація у збірній України, магія на Євро – Джулай і Ко